Dűnék inspirálták a jövő irodaházát

2022 / 04 / 23 / Bobák Áron
Dűnék inspirálták a jövő irodaházát
A Zaha Hadid Architects innovatív és merész épületei világszerte ismertek, a legújabb alkotásuk viszont még hozzájuk képest is egészen egyedi lett.

A formatervében a környező dűnék által inspirált épület a Dubajjal szomszédos Sardzsa határában, a sivatag szélén épült fel, és a BEEAH Group székházaként fog funkcionálni, amely többek között újrahasznosítással, megújuló energiával és zöld mobilitással foglalkozik. Ez megnyilvánul az épület műszaki kialakításában is, hiszen a 9000 négyzetméter alapterületű székház a Zaha Hadid Architects első zéró emissziós épülete.

Az épület kialakításában az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az úgy legyen kellően világos, hogy mindeközben az üveg túlzott használata nem okoz jelentős felmelegedést a sivatagi környezetben. Az építésziroda leírása szerint emiatt a napsugárzás melegítő hatását üvegszál erősítésű panelekkel csökkentették, a belső hőmérsékletet pedig födém- és üveghűtés szabályozza. Az okosépület a világítást és a hőmérsékletet is automatikusan képes szabályozni a napszaktól és az épületben tartózkodók számától függően.

Az irodaház energiaellátását teljes egészében egy napelemfarm biztosítja, amelyet a Tesla energiatárolóira kötöttek rá, a szennyvizet pedig víztisztító rendszerrel kezelik a vízpazarlás minimalizálása érdekében. A látogatók számára épült valamint a vezetői és adminisztrációs részlegnek otthont adó két főépület között egy oázist is kialakítottak, ami fontos szerepet tölt be az épületegyüttes természetes szellőzésében is. A március 30-án átadott épületnek az építése is a fenntarthatóság jegyében zajlott, hiszen az építkezés során főként helyben előállított és újrahasznosított alapanyagokat használtak fel.

(Arch Daily, Designboom, Fotó: Hufton + Crow)

Föld alatti állomások és a Városligetig nyúló park: bemutatták az új Nyugati pályaudvar terveit A nagyszabású, több mint egy évtized alatt megvalósuló projekt keretében elbontják a pályaudvar melletti autós felüljárót is, a Westend előtt pedig egy autómentes teret alakítanak ki a buszmegállók és parkoló helyén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.