Sajátos hatodik érzéket fejleszthet ki az ember néhány hét alatt

2021 / 06 / 07 / Bobák Zsófia
Sajátos hatodik érzéket fejleszthet ki az ember néhány hét alatt
Az echolokáció térbeli perspektívát ad a látás segítsége nélkül, most az is kiderült, hogy a képesség egész gyorsan elsajátítható.

Az echolokáció képességét csak néhány faj használja elsődleges tájékozódási módszerként, elsősorban a denevérfajok, a delfinek és néhány bálna fajta. Ők az általuk kibocsátott, majd a felületekről visszaverődő hangok alapján mérik fel, hogy a környezetükben található tárgyak hol helyezkednek el, ez segíti a denevérek éjszakai repülését vagy a delfinek zavarosabb vizekben való tájékozódását. Ezek az állatok teljesen más közegben töltik az életüket, mégis hasonló evolúciós utat jártak be egy gén tekintetében, ez a gén kódolja a belső fül sejtjeiért felelős fehérjét, amely a magas frekvenciájú hangok hatására változtat a szőrsejtek alakján és képessé teszi őket arra hogy felerősítsék ezeket a hangokat. A gén más állatoknál, amelyek nem használnak szonárszerű módszereket, hanem elsősorban a látásra támaszkodnak, máshogy néz ki, mint a denevérek és a delfinek esetében.

Ennek a két állatfajnak egyértelmű előnye származik az echolokációból, de a legtöbb faj az egyedfejlődés alatt mégis más irányba haladt a tájékozódáshoz szükséges képességek kifejlesztésében és az ember is elsősorban a szemén keresztül beérkező információkra támaszkodik, ha a térbeli érzékelésről van szó. A presztin gén, amely a magas frekvenciájú hangok érzékelését teszi lehetővé, azonban megtalálható az emberi cochleában, a belső fül csigájában is. Ennek a génnek az elnyomása bizonyíthatóan csökkenti a hallás spektrumát és minőségét, és többek között ennek a jelenléte is segíti az embert, hogy kifejlessze az echolokáció készségét. A genetikai felépítés csak egy része az egyenletnek, a füllel látás módszerét gyakorolni kell, azonban az elsajátítása meglepően gyorsan megy az embereknek, akár néhány hét alatt is megtanulható.

Az echolokáció különösen vak emberek esetében segítheti a tájékozódást, ezért ennek módszerét már évekkel ezelőtt elkezdték aktívan kutatni és hirdetni, többek között Daniel Kish is, aki szerint a vokális csettintések visszhangjai úgy működnek, mint egy akusztikus elemlámpa és, ha nem is érnek fel a vizuális információkkal, de megkönnyítik az orientációt. Elmondása szerint azok, akik ezt az emberi szonárt használják a navigációhoz, az agyuk vizuális rendszerét aktiválják, tehát tulajdonképpen valóban a fülükkel látnak. Minden egyes csettintés fókuszba hozza a környezetet és egyfajta háromdimenziós térbeli perspektívát ad, amelyben nem csak a távolságokat, hanem a tárgyak textúráját és sűrűségét is fel lehet mérni. Ahhoz hogy valaki erre a szintre jusson, nem is kell olyan sok idő, a legújabb vizsgálatok szerint elég tíz hét arra, hogy denevérember váljon bárkiből, függetlenül az életkorától vagy a látása állapotától.

A Durham Egyetemen folytatták le az a kísérletet, amelyben a legkülönbözőbb életkorú alanyok tíz hétig heti kétszer néhány órás tanfolyamon vettek részt, amelynek során a csettintés alapú echolokációt gyakorolták. A résztvevők majdnem fele (12 alany) vak volt, másik fele (14 alany) rendesen látott. A feladatok során először a laboratóriumban kellett a tárgyak helyzetét meghatározni, majd a laboron kívül is gyakoroltak, a visszhangokon kívül ekkor egy bot is a rendelkezésükre állt. A tesztek után összehasonlították az eredményeket hét olyan ember képességeivel, akik már évtizedek óta használták az echolokációt és felfedezték, hogy nem csak hogy az összes tesztalanynak sikerült elsajátítania a képességet, hanem néhányan még jobban is teljesítettek, mint a profik, sőt, a látók sikeresebbek voltak vak társaiknál, bár ennek az életkoruk miatti élesebb hallásuk is lehetett az oka. A vak résztvevők képességét három hónap elmúltával újra felmérték és úgy találták, hogy a mozgáskoordinációjukra, az önállóságukra és a jólétükre is pozitív hatást gyakorolt a készség használata.

Bár az echolokáció egyelőre nem széleskörűen használt módszer, így lehetséges, hogy az alkalmazásától visszariadnak azok akik nem akarják magukra felhívni a figyelmet, ezenkívül határokat szab az alkalmazási körének a környezet zaja is, egy zsúfolt városban például elég nehéz ezzel a módszerrel navigálni, de a képesség elsajátítása mégis visszaadhat valamit az elveszett magabiztosságból a látássérültek számára. A kutatók ezért most azt próbálják felmérni, hogy hogyan lehetne a módszert beépíteni a vakok vagy a látásukat valamilyen betegség miatt éppen elvesztők tanításába és felkészítésébe.

(Fotó: GettyImages/ Victor Habrick Vision, Flickr/jack_hargreaves_shed )

További cikkek a témában:

Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya A Rozsomák fedőnevű projekt olyan eszköz kifejlesztését ígéri, ami az egyszerű halandókat is a képregényhősök emberfeletti képességeivel ajándékozza meg. Karmok egyelőre nem járnak hozzá.
Az emberek húsz százaléka halláskárosult lehet az Apple szerint A hallás világnapja előtt osztották meg több ezer fős kutatásuk első eredményeit.
Tényleg vannak olyan emberek, akik inkább a látottak és akik inkább a hallottak alapján tanulnak? Bár Magyarországon nem igazán terjedt el, ám több nyugati országban, így például az USA-ban is évtizedek óta tartja magát a nézet, hogy az egyes emberek különböző módokon képesek a legjobban feldolgozni az információkat. Az elméletet learning styles-nak (tanulási stílusoknak) hívják, de leggyakrabban csak VAK-ként hivatkoznak rá.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.