Egy drón örökített meg először a történelemben egy becsületrendet érő katonai cselekményt

2021 / 03 / 13 / Felkai Ádám
Egy drón örökített meg először a történelemben egy becsületrendet érő katonai cselekményt
A Medal of Honor (magyar fordításban Becsület érdemérem vagy Becsületérem) a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetés.

Az érmet azok a katonák kapják, akik „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze a kötelezettségeken felül teljesítenek a fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során.” Mivel ezeket az érmeket sokszor posztumusz ítélik oda, ezért ezekben az ügyekben nagyon fontos volt sokáig a társak beszámolója, esetleg különböző fizikai bizonyíték. 19 éve, Afganisztánban azonban minden megváltozott, ugyanis a CIA Predator típusú drónja első ízben megörökített egy ilyen cselekményt.

John Chapman őrmester a Légierőnél szolgált, és 2002. március 4-én hajtotta végre a hőstettet. Az akkor 36 éves Chapman a SEAL Team 6 katonái mellett küzdött harci irányítóként, és az afgán háború Operation Anaconda elnevezésű hadművelete keretében végzett a különleges egységgel együtt felderítési tevékenységet. Az eredeti tervek szerint az őrmester és a csapat éjféltájt indult volna a bázisról, és csendben ereszkedtek volna le a kijelölt hegycsúcs közelében. Ugyanakkor a gép karbantartása miatt késtek az indulással, és ezért a műveletirányítás parancsára a SEAL vezetője sutba vágta az óvatoskodást, és közvetlen a hegycsúcson próbáltak meg landolni hajnali 3 óra tájban.

A SEAL helikopterének pilótája kezdetben nem gyanakodott semmire, mivel előtte a Légierő egy harci helikoptere megerősítette, hogy tiszta a terep. Ám mielőtt a csapat földet ért volna, a pilótának feltűnt egy magányos, szovjetgyártmányú DshK nehéz gépfegyver, valamint a csúcs közelben mozgásra is figyelmes lett. Ezután a helikopterre lentről tüzet nyitottak, és rakétákat lőttek rá. A pilóta ekkor menekülőre fogta, de az egyik SEAL a káoszban kizuhant a gépből, ám mivel közel volt a havas talaj, túlélte a zuhanást. A katona a későbbi jelentések szerint derekasan harcolt, de az al-Káida túlerőben lévő katonái végül legyűrték, és a helyszínen kivégezték őt.

A pilóta eztán a sérült géppel 6 kilométerrel arrébb hajtott végre kényszerleszállást. A földet érést követően Chapman egyből erősítést hívott, és mire visszatértek a hegytetőre, folyamatos zárótűz fogadta őket. Chapman ekkor legalább két ellenséges katonával végzett, majd a SEAL csapatvezetőjével, Britt Slabinski-vel együtt (aki 2018-ban szintén becsületrendet kapott) a térdig érő hóban több ellenséges állást is felszámolt, és megtisztított egy bunkert is. A bunkerben azonban Chapman találatot kapott. Slabinski az éjjellátójában úgy látta, hogy Chapman fegyverének a lézeres irányzéka már nem mozog, így azt hitte, az őrmester meghalt. Ezért aztán utasította az embereit, hogy hagyják el a csúcsot, hogy egy AC-130 harci helikopter megtisztíthassa azt az ellenséges egységektől.

Ami ezután következett, amiatt fontos a drónfelvétel, hiszen egyébként talán nem is maradt volna nyoma Chapman hőstettének: a katona ugyanis Slabinski feltételezésével szemben nem halt meg, hanem csak elvesztette az eszméletét, és nem sokkal azután, hogy a SEAL elhagyta a hegycsúcsot, magához is tért, és bemászott egy bunkerba. Nem sokkal később azonban egy al-Káida harcos gránátot lőtt ki az őrmester állására, miközben egy másik megpróbálta lerohanni. Ez utóbbit Chapman egy puskalövéssel leterítette. A videón az is látszik, hogy Chapman ezután kézitusában gyűr le egy másik al-Káida harcost. Virradatkor két helikopter tűnt fel, melyek több tucat rangert hoztak felmentő seregként. Hogy védje a helikoptereket, Chapman felállt a bunkerben, és fedezőtüzet zúdított az al-Káidára, ekkor érte két találat is a mellkasán, amelyekben azonnal meghalt.

(Címlapkép/nyitókép: John A. Chapman/Wikipedia)

További cikkek a Rakétán:

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

Először semmisített meg interkontinentális rakétát egy hadihajó A hadihajó az atmoszférán kívül pusztította el a rakétát – ezzel új fejezhet nyílhat a legpusztítóbb rakéták elleni védekezésben.

Miért tűntek el a lovagok? A klasszikus páncélos lovag fokozatosan felszívódott a harcmezőkről, de a közhiedelemmel ellentétben nem biztos, hogy azért, mert az olcsó tűzfegyverek átlőtték a drága mellvértet. Azt ugyanis nem feltétlen lőtték át.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.