Először semmisített meg interkontinentális rakétát egy hadihajó

2020 / 11 / 25 / Felkai Ádám
Először semmisített meg interkontinentális rakétát egy hadihajó
A hadihajó az atmoszférán kívül pusztította el a rakétát – ezzel új fejezhet nyílhat a legpusztítóbb rakéták elleni védekezésben.

A hadihajó, egy Arleigh Burke-osztályú romboló, a USS John Finn az első olyan hajó, mely sikeresen lőtt le egy interkontinentális ballisztikus rakétát. A sikeres demonstrációra november 17-én került sor – számol be róla a The Aviationist. Mindez a hasonló rakéták elleni védekezés új szintjét jelentheti az USA számára.

A USS John Finn Hawaii környékén állomásozott, a rakétát pedig a Marshall-szigetekről lőtték fel. A rakéta elfogására az atmoszférán kívül került sor, azon a ponton, ahol a hasonló, ballisztikus rakéták megkezdik a visszaereszkedést a földi célpontjuk felé. A ballisztikus rakéta hasznos terhe ugyanis a röppálya nagy részén ballisztikus pályán repül, és onnan „fordul rá” a földi célpontjára. A ballisztikus rakétát a romboló egy Raytheon/Mitsubishi SM-3 Block IIA lövedékkel semmisítette meg a light Test Aegis Weapons System-44 (FTM-44) fegyverteszt részeként. A tesztet az amerikai kongresszus rendelte meg épp azért, hogy kiderüljön, hogy az említett lövedék mennyire hatásos interkontinentális rakéták ellen.

A mostani teszt több szempontból is lenyűgöző technológiai eredmény: egyrészt egy hajóról kilőtt lövedék semmisített meg egy kisebb, hangsebességnél gyorsabb tárgyat a Föld légkörén kívül, másrészt mindezt több szenzorból érkező adat összekapcsolása tette lehetővé. A szenzorok érzékelték az interkontinentális rakéta kilövését, a sebességét, a röppályáját, és az eszköz elfogására így kerülhetett sor.

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/Az Arleigh Burke osztály névadó egysége, a USS Arleigh Burke a viharos tengeren)

További cikkek a Rakétán:

A Cár-bomba semmi ehhez képest: a fegyver, amely kiirthatta volna az életet a Földön Nem ez a legnagyobb vagy a legerősebb nukleáris fegyver, ám a kobaltbomba mégis kiirthatta volna az életet a bolygón. Ám ha ilyen veszélyes, miért éppen az atomfegyverek ellen felszólaló Szilárd Leó hozakodott elő ennek a „Végítélet-gépnek” az ötletével? És tényleg nem gyártott soha senki ilyen bombát?

Így nézett ki működés közben a füstfüggöny, amivel az amerikaiak láthatatlanná tették a bombázóikat Mai szemmel nézve a látvány egészen furcsának hat, pedig a füstfüggöny évtizedeken keresztül a katonai stratégia egyik meghatározó eleme volt.

Blöff vagy forradalom: Fúziós reaktor az amerikai hadihajókon Kompakt fúziós reaktort szabadalmaztatott az USA haditengerészete. Áttörést történt az amerikai energia dominanciában? Egyelőre nem világos, hogy ez a szabadalom valóban monumentális tudományos áttörést jelent-e. Néhányan azt állítják, hogy ez csupán egy dezinformációs művelet, egy kísérlet arra, hogy zsákutcába juttassák Amerika versenytársainak kutatásait.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.