Egy egyszerű teszttel kideríthetjük, hogy felismerjük-e a HD minőségű zenéket

2021 / 05 / 19 / Pőcze Balázs
Egy egyszerű teszttel kideríthetjük, hogy felismerjük-e a HD minőségű zenéket
Az Apple bejelentette, hogy júniustól jobb minőségben, veszteségmentesen is hallgathatjuk a zenéket az Apple Music-ban, ráadásul plusz pénzt sem kérnek ezért. A kérdés már csak az, hogy érdemes-e bekapcsolnunk ezt a funkciót.

Február végén a Spotify elárulta, hogy idén elindítja a Spotify HiFit, ami az ingyenes 160 kbps, illetve a prémium előfizetőknek elérhető 320 kbps mellett CD-minőségű, vagyis 1411 kbps bitrátájú zenét kínál majd (vagyis egy másodpercnyi zene ennyi információból áll; minél magasabb a szám, annál részletgazdagabban alakították a zenét analógból digitálissá). Ugyan egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a szolgáltatás, de sokan arra tippeltek, hogy az 5 eurós ár másfél-kétszeresét kérik majd el érte. Ha így is tervezték, most valószínűleg meggondolták magukat: az Apple Music jövő hónaptól ingyenesen tesz elérhetővé először húszmillió, majd az év folyamán hetvenötmillió HD-dalt. Ezen felbuzdulva az Amazon sem kér már pénzt az Amazon Music HD-ért.

Az Apple Music veszteségmentes sávja az előbb említett 1411 kbps (16 bit, 44.1 kHz) szintről indul, de felmegy egészen 24 bit, 192 kHz-ig, ami 9216 kbps bitrátát eredményez. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként százkilencvenkétezerszer készít egy "pillanatfelvételt" a rendszer, majd kettő a huszonnyegyediken, vagyis jó tizenhatmillió mintából választja ki azt, ami a legjobban hasonlít az adott pillanatban elhangzottakra. Emellett az Apple "Spatial Audio" megoldása is bekerül az Apple Music-ba. Ennek a technológiának a lényege, hogy a telefonunk vagy iPadünk virtuális hangszóróként viselkedik: ha előtte ülünk a fülhallgatónkban, szemből jön a zene, mindkét fülünkbe egyformán, de ha mondjuk balra fordulunk, akkor a jobb fülünkben közelebbről halljuk a hangokat.

Ez mind szép és jó, de ki hallja a különbséget?

Sokan nem fogják. Azok például biztosan nem, akik vezeték nélküli fülhallgatót használnak, mert a Bluetooth még ideális körülmények között sem tud többet 2000 kbps-nél. Nekik a nagyfelbontású zene helyett marad csak a Spatial Audio, mint újdonság. De még azok sem járnak jól, akik az Apple közel negyedmilliós AirPods Maxével rohangásznak: hiába működik vezetékkel is a méregdrága kütyü, mivel oda-vissza konvertál analóg és digitális között, ezért már nem lehet veszteségmentes, amit hallunk, bár gyönyörűen szép persze igen. Ha meg is találjuk a megfelelő hangforrást, a legnagyobb felbontású zenéhez szükségünk lesz egy DAC (digital-to-analog-converter) segítségére is, mert az Apple eszközök maguktól nem tudják elég jó minőségben visszaalakítani analóg hanggá a digitális jeleket.

Aki mindezek ellenére úgy érzi, hogy megvan a megfelelő felszerelése és füle az új Apple Music-hoz, az mielőtt minden csúszkát a maximumra állít, tesztelje le magát. A feladat egyszerű: elindítjuk a dalt az X gombbal, majd az A és a B billentyűkkel (vagy a kurzorral) tudjuk váltogatni a hangminőséget. Öt dalnál, öt esetben kell megmondanunk, hogy az X éppen az A-val vagy a B-vel azonos. Én a vakszerencsére hagyatkozva is jobb eredményt értem volna el, mintha a füleimre hallgatok.

(Fotó: Apple, Pixabay)

További cikkek a témában:

Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya Margrethe Vestager szerint a vállalat visszaél a piaci helyzetével.

A Google már hümmögés és fütyülés alapján is felismeri, milyen szám jár a fejünkben valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egyszer csak megszólalt a fejében egy dallam, de az már sehogy sem akart eszébe jutni, honnan olyan ismerős. A Google most megoldotta ezt a problémát.

Kipróbáltuk a Sonos első igazán hordozható hangszóróját, a Roamot A személyiség vagy a kifinomult hang a fontosabb egy Bluetooth hangszórónál?


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.