Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya

2021 / 05 / 01 / Pőcze Balázs
Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya
Az Európai Bizottság kifogásközlő nyilatkozatot küldött az Apple-nek. Az abban megfogalmazott vádak szerint a világ legértékesebb tőzsdei vállalata visszaél piaci fölényével. A Bizottság az iOS programok piacterének, az App Store-nak két szabályát kifogásolja, igazat adva ezzel a Spotifynak. A büntetés akár nyolcezermilliárd forintra rúghat.

2019 márciusában a svéd Spotify hivatalosan panaszt tett az EU-nál, mert szerintük a kaliforniai tech óriás arra használja az általa üzemeltetett App Store-t, hogy tönkretegye saját szolgáltatásuk, az Apple Music konkurenseit. Ez csak egy ellenfél és csak egy hadszíntér az Apple néhány éve tartó küzdelmében, melynek során azt próbálják bebizonyítani, hogy jogszerű, hogy az iPhone tulajdonosok csak az Apple piacterén keresztül vásárolhatnak programokat, ahogyan az is, hogy az appokat fejlesztő cégektől akár a platformon keletkezett bevételeik harminc százalékát is elkérik cserébe.

Elmarasztalhatja az Európai Bizottság az Apple-t A lassacskán a végéhez közeledő eljárást a Spotify panaszai miatt indította az EU, a Reuters bennfentes információi szerint pedig rosszul áll az Apple szénája.

A Bizottság szerint a Spotify-nak van igaza

Kifogásközlő nyilatkozatukban, miután rögzítik, hogy az Apple kapuőrző, vagyis megkerülhetetlen szereplő az iOS appok értékesítésekor, két szabályt emelnek ki, mint aggályosat: hogy az App Store-ban csak az Apple által biztosított fizetési megoldást lehet alkalmazni, illetve, hogy nem lehet arra figyelmeztetni a felhasználókat, hogy máshol is előfizethetnek egy szolgáltatásra. Az első ponttal kapcsolatban Tim Cookék válasza általában az, hogy így tudják garantálni, hogy az iPhone tulajdonosok nem esnek pénzügyi csalások áldozatául. Az előfizetések tekintetében az App Store azt írja elő, hogy ha például a netflix.com-on fizetünk elő a Netflixre, akkor nem jár az Apple-nek a harminc százalék, hiába nézzük a mobilukon a filmeket. Ellenben ha valaki a Netflix alkalmazáson belül, a mobilján fizet elő, jár a jutalék, sőt, a regisztráció során nem lehet arra figyelmeztetni a felhasználókat, hogy máshol, az Apple birodalmán kívül is vásárolhatnak előfizetést. A Bizottság szerint így végül többet fizetünk az appokért, mint kéne.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Az Apple a vádakra reagálva azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy "A Spotify a világ legnagyobb előfizetéses zenei szolgáltatása lett, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben szerepet játszottunk. Akarják az App Store-ral járó előnyöket, ám úgy gondolják, azokért nem kéne fizetniük. A Bizottság érve a Spotify mellett a fair verseny ellenkezője". Az Apple rendszeresen kiemeli, hogy a piactér üzemeltetése és fejlesztése, például heti százezer új alkalmazásverzió alapos ellenőrzése, jogossá teszik az általuk szabott árakat, melyeket a közelmúltban bizonyos esetekben csökkentettek is.

A Bizottság levele még nem az ügy vége, inkább az eleje. Az Ars Technica szerint a cég írásban és szóban is reagálhat, mielőtt az EU végül dönt arról, hogy kiszabjon-e bírságot, amely a cég globális árbevételének a tíz százalékát, az Apple esetében a körülbelül nyolcezermilliárd forintot is elérheti.

(Borítókép: Mildly Useful/Unsplash)

További cikkek a témában:

Megérkezett az év legvitatottabb iPhone újítása, az Alkalmazáskövetés átláthatósága Az appok mostantól engedélyt kell, hogy kérjenek a megfigyelésünkhöz.

Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben A Bizottság tervei felébresztették a Szilícium Völgy óriásait.

Miért titkolózik az Apple az App Store-ról? Egy volt német munkatársuk könyvét próbálják épp betiltatni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.