Egy erotikus bártáncosnő volt az első világháború legnevesebb kémnője

2021 / 04 / 09 / Perei Dóra
Egy erotikus bártáncosnő volt az első világháború legnevesebb kémnője
Ha egy mondatban kellene összefoglalni Mata Hari élettörténetét, akkor azt mondhatnánk: rosszkor volt rossz helyen. A holland származású, eleinte az európai bárok tehetséges és közkedvelt erotikus táncosnője, később pedig katonatisztek, bankárok és arisztokraták társaságában gyakran felbukkanó kurtizán egy szerencsétlen helyzetnek köszönhetően keveredett kémkedés gyanújába, ami végül a vesztét okozta.

Noha az ellene felhozott vádak igazságtartalmát még egy évszázad elteltével sem tudhatjuk biztosan, az mindenesetre vitathatatlan, hogy Mata Hari szexuális kisugárzásával könnyedén az ujja köré csavarta a férfiakat, és olyan pályafutást tudhatott maga mögött, ami örökre bevéste őt az emberiség történetébe.

Hirdetés "Házastárs kerestetik" jeligére

Ha valaki emlékszik még az MTV egykori, "Sweet 16" című sorozatára, könnyedén párhuzamot vonhat bármelyik epizód, és Mata Hari élete között: az 1876-os születésű Margaretha Geertruida Zelle (Mata Hari eredeti neve) gyermekkora ugyanis jó darabig éppoly felhőtlenül telt, mint Amerika leggazdagabb tinédzsereié. Apja kalapüzlete olyannyira jövedelmezőnek bizonyult, hogy teljesen elkényeztethette kislányát, így a hatodik születésnapjára például egy díszes, két idomított kecskével húzott hintóval lepte meg. Ez az idill egészen tizenhárom éves koráig tartott: az egyre több kétes ügybe bonyolódott apa boltja csődbe ment, nem sokkal később pedig feleségétől is elvált. Mata Hari édesanyja két évvel később meghalt, apja újraházasodott, a lány pedig egy darabig keresztapjával élt. Csakhogy miután a keresztapa tudomására jutott, hogy Mata titkos viszonyba bonyolódott a tanítóképző igazgatójával, a lány a Hágában élő bácsikájához menekült. Az ottani vendégszeretetet sem élvezte túl sokáig, mivel tizennyolc évesen egy helyi lapban megpillantotta a skót származású holland katonatiszt, Rudolf Campbell Macleod apróhirdetését, amiben leendő feleségét kereste.

Kevesebb mint három hónap leforgása alatt Margaretha elköltözött bácsikájától, és hozzáment a nála több mint húsz évvel idősebb, pár centivel alacsonyabb, ám megfelelő anyagi háttérrel rendelkező férfihoz. Szabadsága után Macleod visszatért Jáva szigetére (Holland Kelet-India, a mai Indonézia területe), immáron ifjú feleségével együtt. Hamarosan azonban bebizonyosodott, hogy Mata Hari életének legszerencsésebb helyett a

legbalszerencsésebb napja volt, amikor válaszolt a magányos tiszt apróhirdetésére.

Macleod ugyanis a szó leghalványabb értelmében sem volt mintaférj: amellett, hogy meglehetősen gyakori vendége volt a jávai bordélyházaknak, állandó szeretőt is tartott, alkoholizmusa és erőszakos hajlamai miatt ráadásul gyakran verte feleségét. Feljegyzések szerint mindez részben Macleod beteges féltékenységi rohamai miatt történhetett, amíg ugyanis ő maga nyakra-főre csalta feleségét, az asszony kicsapongásait már nem tolerálta. Később Szumátrára költöztek, de miután feltehetően egy bosszúszomjas szolgáló megmérgezte két gyermeküket, - amit csak kislányuk élt túl - , a pár házassága menthetetlenné vált. A válást Hollandiában mondták ki, csakhogy Macleod nem akart tartásdíjat fizetni, mondván kettőjük közül Margaretha volt az, aki aljas módon, minden ok nélkül elhagyta. Az anya emiatt kénytelen volt exével hagyni lányát, ő maga pedig Párizsba költözött anyagi helyzetének rendezése reményében. A siker pedig nem sokáig váratott magára.

Az éjszaka királynője

Karrierje kezdetén festők mellett modellkedett (Lady Macleod néven, hogy még egyszer elégtételt vehessen volt férjén az elmúlt évek sérelmeiért), illetve cirkuszokban, lovas bemutatókkal kápráztatta el a közönséget. Kisvártatva azonban felismerte, hogy

nem a cirkusz a szórakoztatóipar egyetlen olyan szeglete, ahol adottságait kamatoztathatja.

Így hát újsütetű művésznevén, Mata Hariként erotikus táncosnőnek szegődött. Ez a név egyébként malájul a "hajnal szemét", azaz a napot jelenti. A nőnek nem volt teljesen ismeretlen a terep, mivel anno még Jáva szigetén rendszeres látogatója volt egy tánccsoportnak, istenadta tehetsége pedig villámgyorsan hírnevet hozott neki. Hamarosan üzletemberek, politikusok, művészek, katonatisztek, sőt családos emberek várták éjszakáról éjszakára Mata Hari egzotikus tánclejtéseit, amit mesterien ötvözött az erotikával.

Úgy tűnik a nőt nemcsak kecses mozgással, de nagy fantáziával is megáldotta az élet, elhitette ugyanis az emberekkel, hogy ő valójában indiai hercegnő, aki Európába házasodott. A neve pedig innentől kezdve egyet jelentett a párizsi éjszakával. Sőt, lassacskán a világ számos pontján is, mivel megfordult többek között Berlinben, Kairóban, Madridban, Rómában és Monte Carlóban is. Mondanunk sem kell, a táncosnő a bevételre sem panaszkodott, ugyanakkor alkalmi kapcsolatai által azért némi mellékjövedelemre is szert tett. Később, miután "kiöregedett" a szakmából, ez lett a fő bevételi forrása.

Bár eddigi életútja alapján úgy tűnhet, hogy Mata Hari csupán egy egyszerű prostituált volt, nyelvtudásának és intelligenciájának köszönhetően kliensei az élvezeti forrás mellett társalgási partnerként is tekintettek rá. Plusz az 1910-es években kurtizánként is a világ élvonalába tartozott. A felhők viszont idővel az ő feje felett is gyülekezni kezdtek, erotikus kisugárzása ezen a ponton pedig már túl kevésnek bizonyult a problémák megoldásához.

A láthatatlan tinta esete

Az első világháború kitörésekor Mata Hari még mindig a kurtizánok viszonylag nyugis életét élte, és komolyabb korlátozások nélkül utazgathatott Európa-szerte. Ám sajnos pontosan emiatt lett gyanús sokak szemében. Talán a legismertebb elmélet szerint Mata Hari előbb a németeknek, majd a franciáknak kémkedett. Az alábbi sorok elolvasása után azonban az ember inkább bűnbakként, mintsem valódi bűnösként tekintene Mata Harira.

A madridi német nagykövetségen dolgozó Arnold von Kalle (aki egyébként egy ideig Mata Hari szeretője volt), 1917 januárjában a H–21-es ügynök remek munkájáról adott hírt Berlinnek, a válaszban pedig egy ötezer frankos csekk kiállítását rendelték el az ügynök erőfeszítéseiért. Csakhogy a franciák ekkorra már feltörték a német üzenetváltás kódját, így idejekorán értesültek a kurtizán németeknek végzett kiváló munkájáról. Míg más találgatások szerint a németek ekkor már pontosan tudták, hogy titkos kódjukat az ellenség megfejtette, ezért nem véletlenül, hanem félrevezetésként küldték a fenti üzeneteket.

Egyes történészek szerint Mata Hari bemártásával csak el akarták terelni a gyanút a valódi német kémekről,

akik így aztán valamivel nyugodtabban folytathatták tevékenységüket. Ahogy az sem kizárt, hogy egyszerűen így akartak megszabadulni egy kettős ügynöktől. Franciaországban mindeközben tombolt a háború, a katonai lázadások és a sztrájkok szinte mindennaposak voltak, ráadásul a németek az orosz forradalom kitörése miatt jelentős erőket csoportosíthattak át a nyugati frontra.

Részben emiatt a franciáknak kellett egy bűnbak, akire az egyre súlyosbodó problémák miatt áttolható a felelősség. Mata Hari, pedig ahogy már korábban írtuk, rosszkor volt rossz helyen. A negyvenegy éves nőt 1917. február tizenharmadikán párizsi hotelszobájában letartóztatták Németországnak történő kémkedés és ötvenezer francia katona megölésében való bűnrészesség vádjával. Szállásán megtalálták az üzenetben említett ötezer frankos csekket egy láthatatlan tintát rejtő tubussal egyetemben. Bár a per során előbbiről Mata Hari azt állította, hogy táncosnői-szeretői teljesítményéért kapta, az állítólagos láthatatlan tinta pedig fertőtlenítőszer, amit fogamzásgátlónak használt, a bíróság természetesen egy szavát sem hitte el.

A kivégzőosztag elé is stílusosan érkezett

Mata Hari a tárgyalásáig a Saint-Lazare börtön legveszélyesebb bűnözői számára fenntartott részlegében raboskodott, mondanunk sem kell, nem az általa megszokott körülmények között. Az ügyét tárgyaló katonai törvényszék 1917. július huszonnegyedikén ülésezett a Párizsi Igazságügyi Palotában. A francia ügyész, André Mornet illette Mata Harit minden idők legnagyobb kémnőjének címével, és Messalinához, Claudius császár csapodár természetű feleségéhez hasonlította. A tárgyaláson egyetlen embert sem hallgattak ki tanúként, az egykori kurtizán pedig hiába bizonygatta ártatlanságát, a bírák szinte meg sem hallották, és golyó általi halálra ítélték. Bár ő az utolsó pillanatig reménykedett benne, hogy végül kegyelmet kap, 1917. október tizenötödikén hajnalban kivégezték. A helyszínre, a vincennes-i kaszárnyához teherautóval szállították át. Mata Hari nem hazudtolta meg magát,

elegáns ruhában, kalapban és kesztyűben várta a sortüzet.

Amikor szemére kendőt akartak kötni, megkérdezte, hogy kivételesen elhagyhatnák-e a formaságokat, mire a tiszt zavarában hebegett valamit, majd elpirulva teljesítette a nő utolsó kívánságát.

Ahogy egész életét, úgy a kémnő életének utolsó pillanatait is számos történet övezi: az egyik szerint Mata Hari csókot dobott a katonáknak, és széttárt kabáttal várta a sortüzet. Egy másik verzió szerint a kivégzőosztag tagjainak szemét bekötötték, nehogy az asszonyi démon megbabonázza őket. Persze ez valószínűleg mind csupán mese, a nő azonban e nélkül is igazi legenda lett. Érdekesség, hogy a francia igazságügyi minisztérium illetékese 2001-ben, nyolcvannégy évvel a kivégzés után közleményt adott ki arról, hogy Mata Hari az ellene felhozott vádakban ártatlan volt.

(Fotó: Getty Images Hungary, The Boston Globe)

További cikkek a témában:

Bizarr szexuális szokások a gladiátorok világából A nők előszeretettel kihasználták az ókori Róma 'rocksztárjait', és egészen fura dolgokat is kívántak tőlük saját örömszerzésük érdekében.

"A férfiak egy része nőnek öltözött, hogy megmeneküljenek, de lelőtték őket" Több mint száz év eltelt a Titanic katasztrófája óta, az ember viszont még ma is beleborzong, ha eszébe jut, mi történhetett ott aznap éjszaka. Most részben megtudhatjuk, cikkünkben ugyanis összegyűjtöttünk pár túlélői beszámolót.

Vegetáriánusoknak építettek utópisztikus várost Kansasben, de a kísérlet szomorú véget ért Különleges közösséget terveztek létrehozni a 19. századi Egyesült Államokban a Vegetáriánus Kansas Bevándorlási Egyesület tagjai: Octagon City-ben betiltották a húsfogyasztást és mindenkinek morális elvek alapján kellett élnie az életét. Egy év elteltével azonban csak négy lakos maradt és ők is kezdtek megbetegedni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.