Egy felrobbant csillag áll az eddigi legnagyobb és a Földhöz legközelebbi gamma-kitörés mögött

2021 / 06 / 15 / Justin Viktor
Egy felrobbant csillag áll az eddigi legnagyobb és a Földhöz legközelebbi gamma-kitörés mögött
A csillagok összeomlása és a keletkező szupernóva-robbanás hatalmas energiájú gamma-kitöréseket eredményez, nemrég pedig közzétették a valaha észlelt Földhöz legközelebbi ilyen esemény részleteit.

Az eddigi legnagyobb GRB

A kitörést a NASA Fermi és Swift műholdjai észlelték az Eridanus-csillagkép irányából 2019 augusztus 29-én, és GRB 190829A néven katalogizálták. A Föld jelentősebb csillagvizsgáló központjai azonnal ráálltak a jelére, hogy minél több adatot gyűjthessenek az űrbeli eseményről, mely tőlünk mintegy 1 milliárd fényévre történt. Ez a távolság nagyjából hússzor van közelebb a Földhöz, mint az általában megfigyelt gamma-kitörések (GRB).

"Az első sorban ültünk a moziban, amikor ez a gamma-kitörés történt" írta Andrew Taylor, a Deutsches Elektronen-Synchrotron német kutatóközpont nyilatkozatában.

"A gamma-kitörések az égen megfigyelhető fényes röntgen- és gammasugár felvillanások, melyet távoli extragalaktikus források bocsátanak ki. Ezek az univerzum legnagyobb robbanásai, és egy gyorsan forgó, hatalmas csillag fekete lyukká történő összeomlásával járnak együtt. A felszabadult gravitációs energia egy része táplálja az ultrarelativisztikus robbanási hullámot, maga a kibocsátás pedig két különálló szakaszra oszlik: egy kezdeti kaotikus és gyors fázisra, amely tíz másodpercig tart, majd egy hosszan tartó, lassan, több nap alatt elhalványuló utánvilágítási fázis következik" - mondta el Sylvia Zhu, a DESY tudósa.

A valaha észlelt legnagyobb robbanás érte el a földet idén Egy távoli galaxisban olyan robbanást észleltek, amely néhány másodpercen belül annyi energiát bocsátott ki, mint Napunk a teljes élettartama alatt.

Minden egyben

A GRB 190829A esetében a csillagászok eddig soha nem tapasztalt nagyságú energia-sugárzást detektáltak, ami  valószínűleg a viszonylagos közelségnek tudható be. 

Eddig úgy gondoltuk, hogy a GRB-kből eredő röntgensugárzást és gammasugárzást különálló mechanizmusok generálják, melyek különböző típusú összeütköző részecskékből erednek. Ez a friss és példátlan GRB azonban azt látszik bizonyítani, hogy a röntgen- és gammasugár-komponrensek valójában ugyanazon mechanizmus eredményei.

"Ez bizony elég váratlan felfedezés" - mondta Dmitry Kanglyan, a tokiói Rikkyo Egyetem munkatársa.

"A jövőben új generációs készülékekkel keressük majd a GRB-ket, például az Andokban, Chilében és a Kanári-szigeteken La Palma-ban épülő Cserenkov Teleszkóp-tömb berendezéseivel" - mondta Stefan Wagner, a High Energy Stereoscopic System, namíbiai obszervatórium szóvivője. 

(Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

A furcsa rádiókörök ismeretlen űrrejtélye Még tavaly történt, hogy a csillagászok négy különös, gyűrű alakú objektumot azonosítottak, melyeket a látható fény spektrumán nem volt lehetséges megfigyelni. A megfigyelt objektumokat "furcsa rádióköröknek" keresztelték el, nézzük, mi derült ki róluk.

Egy hatalmas gammasugár-kitörés tavaly márciusban majdnem eltalálta a Földet A sugár neve GRB 200415A gamma-sugár-kitörés volt, és 2020 áprilisában haladt el a Mars mellett.  A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről és több műholdról is észlelték, de a felfedezés dicsősége a NASA Fermi gamma-sugár-űrteleszkópjáé, mivel ez érzékelte először.

A fekete lyukak növekedésének szabályai A csillag-belépő a fekete lyukak extrém klubjába, a mi napunk tömegének kb. 1,7-szerese, mert egy ilyen csillag kihűlve már nem képes ellenállni a saját gravitációs erejének.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.