Egy grandiózus projekt Stockholmot részben fából készült várossá alakítja

2023 / 06 / 24 / Bobák Zsófia
Egy grandiózus projekt Stockholmot részben fából készült várossá alakítja
A projektért felelős vállalat megfogalmazása szerint a "világ legnagyobb fából készült városa" fog megépülni, ahol az első épületek már 2027-ben készen állnak a lakók fogadására.

Stockholm Wood City, vagyis Stockholm Faváros lesz a neve annak a negyednek, ahol 'város a városban' módon egészen újszerű környezetet hoznak létre a tervek szerint, hogy a fenntartható építészeti megoldásokat demonstrálják. A koncepciót az Atrium Ljungberg alkotta meg és elképzelésük szerint a negyed, éppen úgy, mint a többi városrész, igazi otthont nyújthat a lakóknak, csak sokkal környezettudatosabb körülmények között.

A városrész a svéd főváros, Stockholm fennhatósága alá eső régióban, Sickla környékén épül majd meg 250 000 négyzetméteres területen és 2000 lakást, valamint 7000 irodát foglal magában, valamint éttermeket, boltokat és kulturális helyszíneket is. Mindezt fából készítve. A faanyag használata mellett szóló érvek felsorolásában az ingatlanfejlesztő vállalat a környezetbarát jelleg mellett a lakókra gyakorolt pozitív egészségügyi és pszichológiai hatást emelte ki - a fából készült alapanyagok alkalmazásával az építkezés folyamata kevésbé zajos, a környék levegőminősége javul és a lakosok stresszszintje csökken, produktivitása pedig javul. A területen a faépületek mellett más módszerekkel is elősegítik a fenntarthatóságot, például megújuló energiaforrások, napelem farmok alkalmazásával.

Sickla városrészben már korábban is végzett fejlesztéseket az Atrium Ljungberg, de a Stockholm Wood City tervei még ambiciózusabbak és egyúttal megoldást jelenthet a főváros irodaépületeinek problémájára, amelyekből a vállalat szerint nincs elegendő a városban. Az épületek tervezésébe az itt élőket és az ide települő cégeket is bevonják, hogy még élhetőbb és egyedibb helyszínt teremtsenek.

A faanyagokból készült épületek egyre népszerűbbé válnak a világ számos pontján, Svédországban nemrégen, 2021-ben, adtak át egy egészen speciális fa felhőkarcolót, amit úgy terveztek, hogy anyagának köszönhetően 9 millió kilogramm szén-dioxid megkötésére is képes legyen teljes élettartama során. Berlinben is tervezik egy hasonló, 29 emelet magas épület létrehozását, Londonban és Japánban pedig még ennél is magasabb tornyokat terveznek, az azonban, hogy hogyan működnének, mennyire lennének biztonságosak hosszú távon az akár többszáz méter magas alkotmányok, a jövőben derül majd ki.

(Fotó: Atrium Ljungberg)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.