Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából

2021 / 02 / 14 / Bobák Áron
Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából
A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.

Az oslói székhelyű Mad építésziroda által tervezett, 98 méter magasa WoHo a tervek szerint Berlin Kreuzerberg városrészében, egész pontosan a Schönenberg Strassén fog felépülni, és a lakások mellett számtalan közösségi funkciót is el fog látni: az épületben lesznek szociális lakások és diáklakások, óvoda, pékség és szauna is. Utóbbit az épület legfelső szintén találhatják majd meg a látogatók, és a tervező szerint nem csak a lakók, de mindenki más számára nyitva fog állni - írja a Designboom.

Az elmúlt években a fa, mint építési alapanyag egyre inkább kezdi megfogni a magasház-tervezők fantáziáját is, ám a legtöbb terv egyelőre valóban csak a tervezőasztalon létezik. A legmagasabb épület, ami ténylegesen el is készült a norvégiai Brumunddalban álló Mjøstårnet, ami 85 méterrel magasodik a Mjøsa tó fölé. Ennél csak egész kicsivel alacsonyabb a Bécsben található HoHo Wien, de épült már fából magasház Vancouverben és Milwaukee-ban is.

Ezek az épületek még így sem minősülnek a világ legmagasabb faépületének, azt a rekordot ugyanis a Wikipedia listája alapján a Thaiföldi Igazság temploma tartja a maga 105 méteres magasságával. Bár nem épület, de ennél is valamivel magasabb a Lengyelország déli részén található gliwicei rádióállomás, ami 118 méteres magasságával a legmagasabb, ma is álló faépítmény.

A CNN tavaly februárban megjelent cikke szerint a fának számtalan előnye van a hagyományos alapanyagokhoz képest, hiszen sokkal gyorsabban lehet belőle építkezni, ráadásul - némileg meglepő módon - semmivel sem tűzveszélyesebb, mint más anyagok. A legnagyobb előnye mégis az, hogy sokkal környezetkímélőbb megoldás, hiszen míg a beton előállítása közben jelentős mennyiségű szén-dioxid keletkezik, a fa a feldolgozása közben is megtartja a már megkötött szén-dioxidot, így az nem kerül vissza a légkörbe. A fa sokáig az ára miatt sem lehetett versenyképes a hagyományos építőanyagokkal, ám Michael Green építészmérnök szerint ez a különbség mára megszűnt, a fából készült épületek költsége pedig semmivel sem haladja meg a vasbetonból készült épületekét.

Nem csoda, hogy több építésziroda már a WoHónál is sokkal merészebb terveket dédelget, a PLP Architecture például Londonban húzna fel egy 300 méter magas felhőkarcolót fából, a Sumimoto Forestry pedig 2041-re egy ennél is magasabb, 350 méteres felhőkarcolót akar felépíteni Japánban. A CNN szerint az ambiciózus terveknek azonban egyelőre adminisztratív akadályai is vannak, hiszen sok országban magasságkorlátozás van érvényben a fa épületekkel kapcsolatban, az USA-ban például 2018-ig mindössze legfeljebb hat emelet magas épületeket lehetett fából építeni. A másik probléma, hogy az ilyen, extrém magas fa épületekkel kapcsolatban relatíve kevés információ áll rendelkezésre, így nem igazán lehet tudni, hogy mennyire strapabíróak a környezeti hatásokkal vagy például a termeszekkel szemben.

További cikkek a témában:

Fákkal borított, csavarodó üveghegy lesz az Amazon következő székházának az ékköve Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a technológiai óriások a főhadiszállásaikkal is igyekeznek felülmúlni egymást, az Amazon Helixének pedig egyértelműen ott a helye a legextravagánsabb tervek között.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Szaúd-Arábiában felépül a világ első utcák nélküli városa Neom, a szaúdi koronaherceg százötvenezer milliárd forintos projektje idén elkezdődik és rögtön egy olyan várossal indít, amelyben senkinek nem kell öt percnél többet sétálni ügyintézés miatt. A Line, a jövő városa, az embereké lesz, nem az autóké.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.