Egy indonéz faluban rizsfőzőből és használt tévéből építettek robotot a karanténban élő lakosok kiszolgálására

2021 / 08 / 15 / Bobák Zsófia
Egy indonéz faluban rizsfőzőből és használt tévéből építettek robotot a karanténban élő lakosok kiszolgálására
Delta, az indonéz humanoid kicsit máshogy fest, mint a SoftBank sokmilliós gépei vagy a Panasonic automata kiszállító robotjai, de a környék lakosai számára nagy segítséget nyújt a jelenlegi, lezárásokkal terhelt időkben.

A Delta robotot Indonézia második legnagyobb városának, Surabayának egyik körzetében, Tembok Gedében építették meg a lakosok és egyetemi kutatók, eredetileg azzal a céllal, hogy kiszolgáló személyzetként dolgozzon egy helyi büfében, de a járvány súlyosbodásával más feladatot kapott: jelenleg ő szállítja az élelmiszert azoknak az embereknek, akiknek átmenetileg karanténban kell tartózkodniuk, illetve hetente egyszer körbejárja az utcákat és mindent lefertőtlenít.

Az ötlet akkor pattant ki a helyi közösség vezetőjének, Aseyannak a fejéből, mikor az egyik lakos megkérte rá, hogy szállítson neki élelmiszert az otthonához és a feladatra a robotot alkalmazták, amelyet távoli irányítással, így biztonságosan, a fertőzés veszélye nélkül lehet a karanténban élők közelébe küldeni. A gép ezután kapta a Delta nevet (a delta variáns után) és azóta a környéken kiszállítási munkákat végez, valamint rendszeresen fertőtlenít. A felépítését high-tech eszközök helyett a lehető legegyszerűbb, a környékről összeszedett, használaton kívüli háztartási berendezésekből oldották meg: a feje rizsfőzőből, a tárolásra alkalmas központi egység egy régebbi típusú tévéből, a karjai PVC csövekből, az alsó része egy játékautó karosszériájából lett kialakítva.

Delta a közeljövőben valószínűleg egy darabig még szolgálatban marad, mivel a koronavírusos esetek száma nem csökken az országban, az Egészségügyi Minisztérium mai közleménye szerint a jelentett esetek száma egy nap alatt elérte a 20,813 főt.

(Forrás: Reuters)

További cikkek a témában:

Robotnővért készített a Sophia robotlány fejlesztője Grace nővér három nyelven is képes elbeszélgetni a magányos idősekkel vagy megnyugtatgatni a kórházi betegeket.
Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban A Spot robotkutya végre a gyakorlatban is bizonyíthatja a hasznosságát.
Tényleg robotforradalmat ébresztett a pandémia? "A robotok valóban arra hivatottak, hogy átvegyék az irányítást az éttermi konyhákban?" Tette fel a kérdést négy éve az Eater magazin. Vajon sikerült ezt megvalósítani az elmúlt négy évben vagy a robotok még mindig 'túl szexik'? És hogyan változtatta meg mindezt a koronavírus-járvány?


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.