Egy indonéz faluban rizsfőzőből és használt tévéből építettek robotot a karanténban élő lakosok kiszolgálására

2021 / 08 / 15 / Bobák Zsófia
Egy indonéz faluban rizsfőzőből és használt tévéből építettek robotot a karanténban élő lakosok kiszolgálására
Delta, az indonéz humanoid kicsit máshogy fest, mint a SoftBank sokmilliós gépei vagy a Panasonic automata kiszállító robotjai, de a környék lakosai számára nagy segítséget nyújt a jelenlegi, lezárásokkal terhelt időkben.

A Delta robotot Indonézia második legnagyobb városának, Surabayának egyik körzetében, Tembok Gedében építették meg a lakosok és egyetemi kutatók, eredetileg azzal a céllal, hogy kiszolgáló személyzetként dolgozzon egy helyi büfében, de a járvány súlyosbodásával más feladatot kapott: jelenleg ő szállítja az élelmiszert azoknak az embereknek, akiknek átmenetileg karanténban kell tartózkodniuk, illetve hetente egyszer körbejárja az utcákat és mindent lefertőtlenít.

Az ötlet akkor pattant ki a helyi közösség vezetőjének, Aseyannak a fejéből, mikor az egyik lakos megkérte rá, hogy szállítson neki élelmiszert az otthonához és a feladatra a robotot alkalmazták, amelyet távoli irányítással, így biztonságosan, a fertőzés veszélye nélkül lehet a karanténban élők közelébe küldeni. A gép ezután kapta a Delta nevet (a delta variáns után) és azóta a környéken kiszállítási munkákat végez, valamint rendszeresen fertőtlenít. A felépítését high-tech eszközök helyett a lehető legegyszerűbb, a környékről összeszedett, használaton kívüli háztartási berendezésekből oldották meg: a feje rizsfőzőből, a tárolásra alkalmas központi egység egy régebbi típusú tévéből, a karjai PVC csövekből, az alsó része egy játékautó karosszériájából lett kialakítva.

Delta a közeljövőben valószínűleg egy darabig még szolgálatban marad, mivel a koronavírusos esetek száma nem csökken az országban, az Egészségügyi Minisztérium mai közleménye szerint a jelentett esetek száma egy nap alatt elérte a 20,813 főt.

(Forrás: Reuters)

További cikkek a témában:

Robotnővért készített a Sophia robotlány fejlesztője Grace nővér három nyelven is képes elbeszélgetni a magányos idősekkel vagy megnyugtatgatni a kórházi betegeket.
Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban A Spot robotkutya végre a gyakorlatban is bizonyíthatja a hasznosságát.
Tényleg robotforradalmat ébresztett a pandémia? "A robotok valóban arra hivatottak, hogy átvegyék az irányítást az éttermi konyhákban?" Tette fel a kérdést négy éve az Eater magazin. Vajon sikerült ezt megvalósítani az elmúlt négy évben vagy a robotok még mindig 'túl szexik'? És hogyan változtatta meg mindezt a koronavírus-járvány?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.