Egy komplett szigetállam készül blokkolni a Facebookot

2020 / 11 / 26 / Justin Viktor
Egy komplett szigetállam készül blokkolni a Facebookot
A Salamon-szigetek egy több száz egyéni szigetből álló ország a Csendes-óceán déli részén, és a kormánya azt tervezi, hogy ideiglenesen, de teljesen betiltják a Facebookot. Manasseh Sogavare miniszterelnök szerint a tilalom célja az online zaklatás és rágalmazás visszaszorítása.

Ki zaklat kit

"A Facebookon széles körben elterjedt az online zaklatás, álnevek mögé rejtőző felhasználók rágalmazzák az embereket, és az emberek évek hosszú során keresztül felépített jó hírnevét percek alatt megsemmisítik" - mondta Sogavare a szigetország parlamentjében.

A tervezet kritikusai a kormányzati hatalom túlterjeszkedésének, szükségtelen és igazságtalan lépésnek, és az ellenzék elhallgattatásának nevezték az elhangzottakat. Az sem világos egyelőre, hogy a Sogavare hogyan tervezi a hatalmas közösségi média-hálózat betiltását, valamint, hogy hogyan és mennyi ideig érvényesíthetik a tilalmat.

Peter Kenilorea Jr. ellenzéki képviselő és a külügyi bizottság elnöke szerint a tilalom tervezete „közvetlen és arcátlan támadás a szólásszabadság ellen” - írta a The Guardian.

A múlt héten a kabinet is megállapodott a Facebook betiltásáról. "A miniszterekkel és a miniszterelnökkel, a karaktergyilkossággal, a jellem rágalmazásával szembeni erőszakos nyelvhasználat mind aggályos kérdések" - mondta Peter Shanel Agovaka kommunikációs és polgári repülési miniszter a Solomon Times helyi újságnak.

A fiatalok védelmében

Agovaka szerint a lépés célja, hogy „megvédje fiataljainkat a káros tartalomtól”, mivel jelenleg „nincs olyan jogszabály, amely szabályozza az internet használatát”, amely lehetővé teszi számukra, hogy „káros anyagokat töltsenek le az internetről”.

A Salamon-szigetek nem egyetlen hely a világban, ahol próbálják elhallgattatni a Facebookot, és ezen keresztül az azt használó embereket. A Csendes-óceán más nemzetei, így Pápua Új-Guinea, Fidzsi-szigetek és Szamoa is fontolóra vették hasonló tiltások bevezetését.

(Forrás: ABC Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A YouTube, a Facebook, és a Twitter, prioritást adnak a hiteles tartalmaknak koronavírus-témakörben A Facebook és a Twitter után, a YouTube is új erőfeszítésekről adott hírt, a koronavírusról szóló félrevezető információt közlő tartalmak elterjedésének megakadályozása érdekében. A honlapon egy "hírpolcot" hoznak létre, amely csak hiteles tartalmakat közöl.

A Facebook fizetni fog hangfelvételeinkért az USA-ban - miután tavaly lebukott a rögzítésükkel A Facebook pénzt kínál majd néhány felhasználónak a hangfelvételeikért, melyeket a beszédfelismerő technológia fejlesztésének elősegítésére használnak fel - jelentette be a cég február végén.

A Facebook mesterséges intelligenciája egyetemi szintű matematikai feladatokat old meg A gépek javulnak a matematika feladatokban, a Facebook mesterséges intelligenciája (MI) például másodpercek alatt vált képessé megoldani az egyetemi szintű számítási problémákat.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.