Egy lépéssel közelebb a bárki számára elérhető agy-számítógép interfész

2021 / 08 / 03 / Bobák Áron
Egy lépéssel közelebb a bárki számára elérhető agy-számítógép interfész
A Synchron az Egyesült Államokban is megkapta az engedélyt a Stentrode nevű eszköz klinikai tesztelésére, amivel a mozgássérült betegek az agyuk segítségével tudják kezelni a számítógépet.

Bár az ausztrál vállalat nem ígér olyan forradalmi dolgokat, mint például Elon Musk a Neuralinkkel, de határozott lépésekkel haladnak a céljaik felé, hiszen az Ausztráliában elvégzett, sikeres tesztek után immár az FDA, vagyis az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerengedélyeztetési hivatalának az engedélyét is megkapták arra, hogy embereken teszteljék az agyba beültethető modult.

Amit ígérnek, az így sem kevés, ugyanis a Stendrode nevű eszköz az agyi impulzusokat képes átalakítani digitális jelekké, ezáltal lehetővé téve, hogy az implantátum segítségével a páciensek pusztán a gondolataikkal kommunikáljanak a gépekkel. Az apró elektródákból álló agyi implantátum az agy motoros funkciókért felelős területe melletti érben helyezkedik el, ahonnan a neurális jeleket a páciens mellkasán rögzített eszközbe továbbítja. A brainPort nevű készülék aztán vezeték nélkül továbbítja az adatokat a számítógépnek, amely a brainOS nevű, mesterséges intelligenciával működő szoftver segítségével digitális utasításokká alakítja a neurális jeleket.

Ahogy tavaly ősszel beszámoltunk róla, a Synchrone két pácienssel is sikeresen tesztelte a Stentrode-ot, akik a készülék, valamint a számítógépre felszerelt, szemmozgáskövető eszköz segítségével képesek voltak önállóan használni a Windows 10-et, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig olyan összetett feladatokat is képesek voltak végrehajtani, mint az internetes vásárlás vagy a banki ügyeik online intézése.

Az FDA engedélyének birtokában a cég most jelentősen kiszélesítheti a klinikai teszteket, amiket a tervek szerint hat pácienssel fognak megkezdeni a New York-i Mount Sinai kórházban. A cég közleménye szerint a mostani kísérletek célja, hogy igazolják a biztonságosságát és hatékonyságát a súlyos bénulásban szenvedő betegeknél, amivel nagy lépést tehetnének afelé, hogy a Stentrode - első agy-számítógép interfészként - kereskedelmi forgalomban is kapható legyen. Dr. J Mocco, a Synchron főorvosa és a Mount Sinai kórház idegsebésze a Bloombergnek korábban úgy nyilatkozott, hogy akár 3-5 éven belül.

(Borítókép: Synchron)

További cikkek a témában:

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.

Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.