Egy lépéssel közelebb a bárki számára elérhető agy-számítógép interfész

2021 / 08 / 03 / Bobák Áron
Egy lépéssel közelebb a bárki számára elérhető agy-számítógép interfész
A Synchron az Egyesült Államokban is megkapta az engedélyt a Stentrode nevű eszköz klinikai tesztelésére, amivel a mozgássérült betegek az agyuk segítségével tudják kezelni a számítógépet.

Bár az ausztrál vállalat nem ígér olyan forradalmi dolgokat, mint például Elon Musk a Neuralinkkel, de határozott lépésekkel haladnak a céljaik felé, hiszen az Ausztráliában elvégzett, sikeres tesztek után immár az FDA, vagyis az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerengedélyeztetési hivatalának az engedélyét is megkapták arra, hogy embereken teszteljék az agyba beültethető modult.

Amit ígérnek, az így sem kevés, ugyanis a Stendrode nevű eszköz az agyi impulzusokat képes átalakítani digitális jelekké, ezáltal lehetővé téve, hogy az implantátum segítségével a páciensek pusztán a gondolataikkal kommunikáljanak a gépekkel. Az apró elektródákból álló agyi implantátum az agy motoros funkciókért felelős területe melletti érben helyezkedik el, ahonnan a neurális jeleket a páciens mellkasán rögzített eszközbe továbbítja. A brainPort nevű készülék aztán vezeték nélkül továbbítja az adatokat a számítógépnek, amely a brainOS nevű, mesterséges intelligenciával működő szoftver segítségével digitális utasításokká alakítja a neurális jeleket.

Ahogy tavaly ősszel beszámoltunk róla, a Synchrone két pácienssel is sikeresen tesztelte a Stentrode-ot, akik a készülék, valamint a számítógépre felszerelt, szemmozgáskövető eszköz segítségével képesek voltak önállóan használni a Windows 10-et, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig olyan összetett feladatokat is képesek voltak végrehajtani, mint az internetes vásárlás vagy a banki ügyeik online intézése.

Az FDA engedélyének birtokában a cég most jelentősen kiszélesítheti a klinikai teszteket, amiket a tervek szerint hat pácienssel fognak megkezdeni a New York-i Mount Sinai kórházban. A cég közleménye szerint a mostani kísérletek célja, hogy igazolják a biztonságosságát és hatékonyságát a súlyos bénulásban szenvedő betegeknél, amivel nagy lépést tehetnének afelé, hogy a Stentrode - első agy-számítógép interfészként - kereskedelmi forgalomban is kapható legyen. Dr. J Mocco, a Synchron főorvosa és a Mount Sinai kórház idegsebésze a Bloombergnek korábban úgy nyilatkozott, hogy akár 3-5 éven belül.

(Borítókép: Synchron)

További cikkek a témában:

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.

Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.