A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot

2021 / 04 / 09 / Bobák Áron
A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot
Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.

A Neuralink alapítója még február elején dicsekedett el ezzel egy interjúban, viszont a cég mindezidáig adós maradt a videós bizonyítékkal. Most viszont a Neuralink megosztott egy videót, amelyen valóban az látszik, hogy egy majom pusztán az agy-számítógép interfész segítségével irányítja a Pongot, ráadásul semmivel sem tűnik ügyetlenebbnek, mint egy ember. Az előrelépés nem kicsi, hiszen amikor Elon Musk és csapata tavaly augusztusban bemutatta a Neuralinket, még csak malacok agyába építették be az eszközt, így nem is igazán látszott, hogy mire lesz használható. Elon Musk ígérete szerint amúgy nagyjából mindenre, a neurális betegségek kezelésétől a gondolatirányításig, de a tavalyi bemutatón a szuperlátás és a mesterséges intelligenciával való teljes szimbiózis is elhangzott, mint távlati célok.

A videón látható kísérletben a majmot először megfigyelték, és rögzítették, hogy mit csinál az agya játék közben, majd rákapcsolták a Neuralinkre, a számítógép pedig a mintázatok alapján már képes volt kitalálni, hogy mit csinálna a majom, ha valóban irányítaná a játékot. Ez a Pong esetében viszonylag egyszerűen ment, hiszen a számítógépnek csak annyit kellett kitalálnia, hogy a majom lefelé vagy felfelé irányítaná a kezét, amire a Neuralinknél kevésbé fejlettebb gondolatérzékelő eszközök, mint például a NextMind is képesek. A videó narrátorától megtudjuk, hogy ennek érdekében a majom koponyájába két Neuralinket építettek, amelyek mindkét agyféltekét képesek megfigyelni, így több mint kétezer elektróda segítségével kapnak információkat a majom mozgásért felelős agyi központjában található idegsejtek aktivitásáról. Ahogy látható, a majom játék közben folyamatosan egy csövet nyalogat, amiből banánturmix folyik, a magyarázat szerint ezzel motiválják arra, hogy játszon.

A Neuralink reményei szerint a módszerrel hamarosan mozgáskorlátozott embereknek is segíthetnek könnyebbé tenni az életét, Elon Musk szerint pedig akár már az idén megkezdődhetnek az embereken végzett tesztek is.

További cikkek a témában:

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni.

A gondolataikkal kezelhetik a számítógépet a mozgásképtelen emberek egy új agyi implantátum segítségével A Stentrode-ot eddig két embernél ültették be, akik olyan összetett feladatokat is képesek voltak végrehajtani a segítségével, mint az internetes vásárlás vagy a banki ügyeik online intézése.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.