Egy rejtélyes jóslat az utolsó pápákról, bár talán már meg is fejtették az értelmét

2021 / 05 / 17 / Justin Viktor
Egy rejtélyes jóslat az utolsó pápákról, bár talán már meg is fejtették az értelmét
Az emberiség történelme a jósok és jövendőmondók történelme, mivel nagyjából a felvilágosodásig jószerével mindenki meg volt győződve róla, hogy a jóslatok és próféciák a jövőt kifürkészésének megfelelő eszközei. Ezekből pedig szép számmal akadt, és sokan még ma is nyilvántartják azokat, melyek szavatossága korunkra is kiterjed. Ilyen jóslat az utolsó Római pápák személyével összefüggő jövendölés is, utána jártunk kinek köszönhetjük.

A szóban forgó híres pápa-jóslat 1143-ban keletkezett, vagyis idén 878 éves, és felsorolja a Szent Péter utódaiként regnáló 112 jövőbeni pápa tulajdonságait. Az aktualitását az adja, hogy a lista szerint XVI. Benedek pápa a 111. volt a sorban, vagyis a jelenlegi pápa lesz az utolsó, az adekvát világvége előtt. 

A baljós világvége-végű lista 1595-ben került elő, amikor Arnold de Wyon bencés szerzetes Lignum Vitae című, a Bencések történelméről szóló vaskos könyvében azt állította, hogy felfedezte Szent Malakiás ír püspök (1094-1148) jóslatát, mely 1143-ból származik.

Cucherat apát 1871-ben megjelent "A pápák utódlásának próféciái" című könyvében leírta, hogy 1139-ben II. Ince pápa Rómába szólította Malakiást, és ott történt, hogy az érsek állítólagos látomásában megpillantotta az eljövendő pápákat, és legjellemzőbb személyiségjegyeiket rejtélyes soraiban az utókorra hagyta. Malakiás II. Ince pápának adta kéziratát, és a dokumentum 1590-es felfedezéséig hevert a Római Levéltárban. Legalábbis ezt állította Arnold de Wyon.

Gyanús egybeesések

Ugyanakkor, már a XVIII. században rámutatott egy tudós, bizonyos Benito Jerónimo Feijóo y Montenegro, a Teatro Crítico Universal című művében, hogy a kezdetektől az 1590-es évekig szóló pápa-lista pontosan utal az addigi pápák nevére vagy születési helyére, esetleg a címerére. Onnantól - azaz a próféciák előkerülésétől számítottan - viszont hirtelen homályossá és nehezen értelmezhetővé válik a lista.

A szöveg 1595-ös felfedezése nyomán komoly vitákat váltott ki, de az addigi pápák listájának pontossága miatt akadtak akik hitelesnek tartották. A korabeli katolikus tudósok viszont rövid időn belül hamisításnak bélyegezték, bár még ezek után is maradtak olyanok akik elfogadták.

A próféták általában boldog-boldogtalannak elmesélik a látomásaikat, ám Malakiás senkinek sem szólt róluk, és életrajzírója, Clairvaux-i Szent Bernárd sem említette azokat, aki pedig Malakiás több állítólagos csodájáról is beszámolt.

Ráadásul  XVI. Benedek nem is feltétlenül a 111. pápa, hiszen "Malakiás" tíz ellenpápáról is beszámolt a 112 pápa között, tehát vannak, akik úgy értelmezik, hogy XVI. Benedek csupán a 101. pápa volt.

Cui prodest?

Egy 17. századi francia pap Louis Moréri elmélete tűnik a legvalószínűbbnek, szerinte ugyanis a próféciákat Girolamo Simoncelli bíboros támogatói hozták létre, hogy elősegítsék a bíboros 1590-es években történő pápává válását. A bizonyíték magukban a próféciákban rejlik, melyek azt jósolták, hogy a VII. Orbán után "Ex antiquitate Urbis", vagyis "a régi városból" származó pápa következik, Simoncelli pedig Orvietoi volt, melynek neve latinul Urbevetanum, vagyis "régi város".

A lista hitelességét illető számos bemutatott kétely ellenére érdekességként álljon itt, hogy az utolsó pápa egy bizonyos Petrus Romanus (azaz Péter, a római) lenne, Malakiás szerint: „A Szent Római Egyház rendkívüli üldöztetésében ül majd Római Péter, aki sok megpróbáltatásban táplálja a nyájat, ha elkészülnek, a hét domb városa elpusztíttatik, és a rettentő bíró megítéli a népét. Vége."

(Forrás: Wikipédia Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

A történelem íze: kovászos kenyér 4500 éves egyiptomi élesztővel Nem mindenkinek akad 4500 éves élesztője a spájzban, de ha mégis lenne, nem érdemes hagyni porosodni, akkor sem, ha gond nélkül elállna még ugyanennyi ideig.

A középkori dobozágyak reneszánsza A dobozágy, francia nevén a lit clos, egy bútorba épített ágy, és 600 évvel ezelőtt ez a fekhely nagy népszerűségnek örvendett, manapság pedig nem várt reneszánszát éli, igaz, ma már nem csak ugyanazért viszik, mint annak idején.

Újra szól egy tizenhétezer éves hangszer időtlen, lenyűgöző hangja A címben szereplő ősi hangszert Franciaország déli részén, egy halászó, vadászó és gyűjtögető életformát folytató őseink által használt barlangban fedezték fel.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
A meglepő, kutya-macska utód sztorija időnként bejárja az internetet. Na de mi az igazság?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.