Egy tanulmány már tíz éve megjósolta, hogy 2020 egy rázós év lesz

2020 / 06 / 16 / Bobák Áron
Egy tanulmány már tíz éve megjósolta, hogy 2020 egy rázós év lesz
Igaz, azt Peter Turchin sem láthatta előre, hogy globális járványtól fogunk rettegni, de így is elég szépen eltalálta azokat a gazdasági-társadalmi problémákat, amelyekkel szembe kell néznünk.

A Connecticuti Egyetem kutatója 2010-ben a Nature tudományos folyóiratban publikált egy cikket, amelyben kvantitatív (azaz mennyiségi) elemzéssel vizsgálta a történelmi korokat, ez alapján pedig számos olyan mintát fedezett fel, amelyek időről-időre ismétlődnek. Turchin megfigyelései szerint a komplex társadalmakban a politikai instabilitás ötvenéves, míg a gazdasági növekedés és hanyatlás 40-60 éves ciklusokban váltakozik. "Az Egyesült Államokban az 50 éves instabilitás 1870-ben, 1920-ban és 1970-ben érte el a csúcspontját, tehát a következő 2020 körül lehet" - jósolta Turchin, aki a tanulmányban négy alapvető tendenciára vezeti vissza a hanyatlás okait

  • A stagnáló vagy csökkenő reálbérekre
  • A gazdagok és szegények közötti, egyre növekvő szakadékra
  • A túl sok diplomás munkakeresőre
  • És a lakossági hiteltartozások robbanásszerű növekedésére

Turchin szerint, bár a fenti társadalmi indikátorok első látásra nem függnek össze egymással, ám valójában dinamikusan kapcsolódnak egymáshoz, és az 1970-es fordulópontnál mind együttesen jelentkezett. Történelmileg ezek az indikátorok megbízhatóan jelezték előre a politikai instabilitás bekövetkezését.


2020 egy képben: diákok helyett robotok veszik át a diplomát a tokiói BBT üzleti főiskolán

A kutató azért jó hírrel is szolgál, szerinte ugyanis az adatok azt is megmutatják, hogy a társadalmak képesek elkerülni a tragédiát. "Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy a globalizáció emberek jólétére gyakorolt negatív hatásait csökkentsük" - írja Turchin, aki szerint a gazdasági egyenlőtlenségek és a lakossági hitelállomány mennyisége progresszív adórendszerrel csökkenthető, miközben a felsőoktatást sem szabad annyira kiterjeszteni, hogy a piac már nem tudja felszívni az abból kikerülő pályakezdőket.

(Futurism, Borítókép: Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.