Egy tanulmány szerint már túl késő visszafordítani a klímaváltozást – de tényleg így van?

2020 / 11 / 14 / Felkai Ádám
Egy tanulmány szerint már túl késő visszafordítani a klímaváltozást – de tényleg így van?
A héten publikált tanulmány érvelése pofonegyszerű, és épp ezért félelmetes: amennyiben az Északi-sark körüli területeken olvadásnak indul az állandó jégtakaró, úgy felszabadulnak az abban tárolt üvegházhatású gázok, melyek még évszázadokon át melegítik a bolygót, akkor is, ha holnaptól varázsütésre az egész emberiség kibocsájtása nullára esne vissza. De igaz ez a gondolatmenet?

A csütörtökön, a Nature-ben publikált tanulmány szerint ezért nincs más választásunk a klímaváltozás megállítására, mint hogy elkezdjük kivonni a légkörből az üvegházhatású gázokat, elsősorban a szén-dioxidot. Ezzel csak az a gond, hogy jelenleg nincs olyan technológia, amely erre nagy, a klímát ténylegesen is befolyásoló mértékben lenne képes. A másik megoldás pedig különféle veszélyes, mesterséges beavatkozások a klímába.

A Gizmodo azonban több szakértőt is megkérdezett, és az derült ki, hogy ez az apokaliptikus vizió, hangozzék bármilyen logikusan is, egyáltalán nem biztos, hogy igaz.

Az első probléma a tanulmánnyal a szerzők személyével kezdődik, akik nem klímatudósok, hanem különböző üzleti iskolák oktatói. A második pedig az írás címe, amelyben szerepel a „melting of permafrost” kifejezés. Ezt nagyjából az örökfagy olvadásának lehetne fordítani, és úgy hangzik, mintha az örökfagy egységesen viselkedne, és úgy olvadna meg, mint egy jégkocka. Ezzel szemben a helyzet, hogy az örökfagynak csak bizonyos jeges részei olvadnak ebben a klasszikus formában, míg más összetevői nem. A klímatudósok számára pedig már ez is egy jelzés, hogy a publikáció írói a szakma alapfogalmaival sincsenek tisztában.

A másik gond, hogy a cikkben bemutatott klímamodell egy rendkívül egyszerűsített modell, amely több tényezőt sem vesz figyelembe, mint az óceánok áramlásait, vagy a légkörben a vízpára változását. Ezzel együtt túlbecsüli a metán felmelegedést okozó hatását, mert csak így tudják elérni, hogy a modelljükben vázolt felmelegedést az általuk kiszámolt metánmennyiség kiválthassa. Végső soron pedig az egész modell rosszul ábrázolja, hogy mekkora lenne a melegedés mértéke, ha az emberiség leállna az üvegházhatású gázok kibocsájtásával. Az ennél jóval komplexebb klímamodellek szerint ugyanis, amennyiben az emberiség zéró-kibocsájtásra térne át, azt minimális felmelegedés követné csak. Még akkor is, ha az örökfagy bizonyos részei felengednének. Mindez ráadásul szinte teljesen ellentétes azzal, amit az ENSZ The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) szervezete a legutóbb kiszámolt. Sőt egy 2019-es tanulmány, amely 18 renkdkívül komplex klímamodell analízéséből született, arra jutott, hogy az üvegházhatású gázok kibocsájtásának azonnali leállítása drámai mértékben csökkentené a felmelegedést. Ugyanakkor az a tanulmány érdekes mód ennél jóval kisebb publicitást kapott.

A lapnak nyilatkozó egyik szakértő attól is tart, hogy szóban forgó tanulmány szerzői nem éppen elfogulatlanok a témával kapcsolatban.

Mindez persze nem jelenti, hogy az örökfagy ne húzódna vissza, vagy ez a folyamat ne járna a légköri metánkoncentráció növekedésével. Arról sincs szó, hogy a metán ne lenne egy rendkívül potens üvegházhatású gáz. Ugyanakkor a metánkoncentráció az atmoszférában jelen pillanatban is meredeken emelkedik, és ennek nem az örökfagy visszahúzódása az oka, hanem az emberi tevékenység: az olaj és gáz előállítás és felhasználás, valamint a nagyipari mezőgazdaság. Magyarán még bőven tehetünk azért, hogy a klímaváltozást megállítsuk, és nem kell legyintenünk, hogy úgy is mindegy most már. Viszont nem csak tehetünk, hanem tennünk is kell, és ez, ahogy IPCC beszámolója 2018-ban már megállapította, példátlan változásakat jelent majd a társadalom minden szegmensében. Amennyiben viszont ezeket a változásokat megspóroljuk, akkor fog bekövetkezni a tényleges katasztrófa.

(Címlapkép, nyitókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.