Egy tizenhat éves magyar fiú tervéből készül hivatalos Lego szett

2021 / 06 / 27 / Felkai Ádám
Egy tizenhat éves magyar fiú tervéből készül hivatalos Lego szett
Magyarországon mindenki fociszakértő (egyebek mellett).

Különösen igaz ez az EB idején, és ha már foci, akkor kevés hagyományosabb, „miniatürizált népnemzeti sport” létezik, mint a csocsó (ami egyébként spanyolul nagyon mást jelent, mint az egy cserediák látogatáson kiderült számunkra). Akárhogy is, a csocsóasztal minden magára kicsit is adó balatoni vállalati üdülő pihenőszobájának a része volt (egy Gazdálkodj okosan! készlet mellett), és alapvető kelléke a kocsmáknak és egyéb vendéglátó helyeknek. Sőt, különböző kiszerelések már akár otthon is összeállíthatóak ezekből a népszerűségüket sosem vesztő játékokból. Így aztán érthető, hogy a 16 éves Fehérvári Donát éppen ezzel a készlettel indult a Lego We Love Sports-versenyén, amely során a LEGO Ideas sorozatba kerestek sporttematikájú szetteket.

A megmérettetés több fordulóban zajlott: először egy zsűri döntött a közönségszavazásra bocsájtott készletekről, majd ennek lezajlása után (amit Donát megnyert), a vállalat arról határozott, hogy a díjnyertes alkotás végül termékként kereskedelmi forgalomba kerülhet-e. Habár már az említett első helyezés (Grand Prize) is rendkívüli teljesítmény, Donát ennél is továbbjutott, hiszen a június 26-án először megrendezett, LEGO CON-on a vállalat bejelentette, hogy a csocsóasztalból hivatalos készlet lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eredeti elképzeléshez képest a Lego a végső, boltokba kerülő változaton milyen módosításokat hajt végre, de Donát eredeti munkája egy 55×30 cm-es, működő asztal, amelyen kétszer 11 játékos mozgatható 8 rúd segítségével. Mind a talaj, mind pedig az asztal kerete is szépen kidolgozott, és a játékba még mindkét csapat számára is került gólszámláló. Ami a legjobb, hogy a játékosfigurák cserélhetőek, így azokat akár mindenki helyettesítheti a saját kedvenceivel – például egy klasszikus Lázadók vs. Birodalom meccs erejéig.

Donát a Grand Prize-ért egyébként egy személyre szabott Lego-trófeát, valamint a 2020-as LEGO Ideas termékeket nyerte meg:

  • 21321 International Space Station
  • 21322 Pirates of Barracuda Bay
  • 21323 Grand Piano
  • 21324 123 Sesame Street

A mostani bejelentés viszont azt is jelenti, hogy a hivatalos készlet teljes nettó bevételéből Donátnak 1 százalék jár majd, és kap 10 dobozt is a saját készletéből, de emellett feltüntetik tervezőként is. Sajnos a készlet pontos megjelenési idejét, árát egyelőre nem ismerjük. Egyébként nem Donát az első magyar, akinek tervéből hivatalos készlet született, korábban a Lego Szabó Máté Steamboat Willie-jét is piacra dobta.

Ha pedig valaki sokallná ezt a rengeteg műanyagot, és ennek le nem bomló hatását a környezetre, akkor jó hír lehet, hogy a Lego elkészítette az első olyan kockák prototípusát, amelyek teljesen újrahasznosított PET-palackokból készültek – áll a vállalat sajtóközleményében.

(Képek: ideas.lego.com)

További cikkek a témában:

Játssz jól! – A FIRST LEGO League teljesíti ki a Lego ismert mottóját Lezajlott a FIRST LEGO League nemzeti döntője, és a tervezettnél több csapat jutott ki végül a nemzetközi megmérettetésre Magyarországról. Az esemény apropóján pedig is mi kipróbáltuk, mennyire nehéz Lego-robotot építeni.

A LEGO robotjai az üde tavaszi fuvallatok a hazai oktatásban A hazai oktatást többen kritizálják amiatt, hogy beleragadt a régi, megszokott módszertanba. A LEGO és a HiperSuli közös projektje azonban segíthet ezen.

A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából A túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás korában, szerveinktől szöveteinktől kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet fenyeget ez a szuperszemét, a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
A Föld régen ütközött egy másik bolygóval, a feltételezett Theia-val, amely folyamat eredményeként kialakult a Hold is. Most pedig Theia maradványait fedezték fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.