Egy új alkalmazás felismerhetetlenné teszi a képeinket - de csak az arcfelismerő szoftverek számára

2021 / 04 / 26 / Bobák Áron
Egy új alkalmazás felismerhetetlenné teszi a képeinket - de csak az arcfelismerő szoftverek számára
A 21. század egyik nagy kérdése, hogy mit kezdjünk az arcfelismerő szoftverekkel, és bár a technológia nyilvánvalóan legalább annyi jó dologra is használható, mint rosszra, érthető, ha az emberek nem szeretnék, hogy egy adatbázisban egyszer csak megjelenjenek a Facebookra feltöltött profilképeik anélkül, hogy erre engedélyt kérnének tőlük, vagy akár csak értesítenék őket.

Erre a kettősségre jó példa a Clearview AI, ami a Kapitólium ostroma után jó szolgálatot tett az ostromban résztvevők beazonosításában, azonban ez sem változtat azon a tényen, hogy a New York-i vállalat úgy építette ki a több milliárd fotót tartalmazó adatbázisát, hogy a fotókat egyszerűen összegyűjtötték a netről, majd ezeket az adatokat minden további nélkül továbbadták a rendőrségnek és vállalatoknak is.

Az ehhez hasonló problémák elkerülésének egy egyszerű módját ígéri most a DoNotPay, akik Photo Ninja néven egy olyan új funkcióval bővítik a szolgáltatásaikat, ami állítólag felismerhetetlenné teszi a képeinket az arcfelismerő szoftverek számára. "A Photo Ninja a szteganográfia, az észlelési zavarás, a látható átfedés és számos más, MI-alapú módosítási eljárás újfajta sorozatát használja, hogy megvédje a képeidet a fordított képkereséstől anélkül, hogy a fotó megjelenését elrontaná" - írja a cég, amihez a hírről beszámoló Input Mag annyit tesz hozzá, hogy mivel az MI-alapú arcfelismerő szoftverek a pixelek szintjén elemzik a képeket, így a pixelek színének egészen apró, az emberi szem számára láthatatlan megváltoztatásával teljesen összezavarhatók.


A DoNotPay illusztrációja a Photo Ninja működéséről. Balra az eredeti, jobbra az MI által módosított, az arcfelismerő szoftverek számára felismerhetetlen kép látható

A program egyelőre webes felületről vagy az iOS-es alkalmazásból érhető el, és mindössze annyi a dolgunk, hogy azokat a fotóinkat, amiket feltöltenénk a netre, először megfuttassuk a Photo Ninjában. Hogy a képek valóban értelmezhetetlenné válnak-e az arcfelismerő szoftverek számára, azt persze nem tudhatjuk biztosan, de ha valaki aggódik a személyes adatai miatt, akkor még mindig ez tűnik a legjobb megoldásnak - persze amellett, hogy egyáltalán nem töltünk fel magunkról semmilyen képet az internetre.

A Joshua Browder nevű stanfordi diák által kitalált DoNotPay a Photo Ninja nélkül is egy igencsak figyelemreméltó kezdeményezés. A magát "a világ első robot ügyvédjeként" aposztrofáló szolgáltatás célja nagyjából az, hogy muníciót adjon az emberek kezébe a nagyvállalatokkal és az állami bürokráciával szemben, ami számtalan különböző formában nyilvánul meg. A havi három dolláros előfizetési díjért cserébe a DoNotPay többek között automatikusan lemondja a próbaidős előfizetéseinket, mielőtt azok fizetőssé válnának, lehetővé teszi, hogy panasszal éljünk a parkolási vagy egyéb bírságokkal szemben, tippeket ad a különböző kifizetések visszaigényléséhez, szerzői jogi követelésekhez, de még a lenyomozhatatlan, eldobható telefonokhoz is. A honlapon található útmutatók rengeteg hasznos információval látják el az embereket az adóvisszatérítés rejtelmeitől kezdve a floridai jogosítvány megújításának fortélyaiig. Az egyetlen hibája, hogy erősen USA-központú, így Magyarországon a funkciók jelentős részének nem igazán vehetjük hasznát, de azért akadnak olyan szolgáltatások is, amik a világ bármelyik pontján jól jöhetnek.

További cikkek a témában:

"Nincs helye a tömeges megfigyelésnek a társadalmunkban" - bemutatták az EU Fehér Könyvét a mesterséges intelligenciáról Betiltanák a társadalmi kreditrendszerekhez felhasználható megfigyelési módszereket, az MI manipulatív használatát és a közösségi területeken alkalmazott biometrikus azonosítást is.

Az arcfelismerés veszélyei: új arcot szerezni nehéz Egy jogvédő szervezet a kormányzati arcfelismerő rendszerek betiltásáért kampányol Amerikában. A technológiával kapcsolatos aggályaikról kérdeztük őket.

Hogy keressük meg egy kép forrását a neten? A fordított képkereséssel könnyedén utánajárhatunk, hogy honnan származik egy kép, és annak is, hogy az általunk feltöltött fotókat hol használják.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.