Egy új biciklis radar automatikusan videót készít a balesetekről

2022 / 05 / 22 / Pőcze Balázs
Egy új biciklis radar automatikusan videót készít a balesetekről
A Garmin népszerű Varia sorozata hét éve segíti abban a biciklistákat, hogy tudják, mi történik a hátuk mögött, anélkül, hogy visszapillantó tükörre volna szükségük. Az új, RCT715-ös modell ráadásul már nem csak figyelmeztet a veszélyekre, rögzíti is azokat.

A Gizmodón olvasható cikk szerint a bicikli nyerge alá erősíthető rendszer korábban kerékpár computerekkel tudott kommunikálni, amit később felváltottak az okostelefonok és az okosórák. Egyszerű színkódolással jelzi, hogy mi történik a sportoló mögött: a zöld fény azt jelenti, hogy nincs mögöttünk autó, a sárga, hogy a száznegyven méteres hatótávon belül van valaki, míg ha pirosan világít az app vagy a computer, akkor nagy sebességgel közelít felénk egy autós. Az újabb modellek már azt is meg tudták jeleníteni, ha egyszerre több autó társaságában tekerünk. Ezen kívül persze helyzetjelző fényként is működnek az eszközök, amelyeket napfényben is több mint egy kilométerről észre lehet venni.

A most megjelent, RCT715-ös verzió mindezt egy 140 fokos látószögű, 1080p felbontású, másodpercenként harminc kockát rögzítő kamerával egészíti ki. Beállíthatjuk, hogy a teljes utunkat mentse el a 16GB-os SD kártyára, ebben az esetben körülbelül négy órán át fog működni a rendszer, még akkor is, ha a lámpát a legfényesebb fokozatra állítjuk. Az RCT715-ben helyet kapott gyorsulásmérő ezen kívül felismeri, ha baleset ért minket, és ilyenkor azonnal eltárolja az ütközés előtt, alatt, után felvett képeket.

A Gizmodo emlékeztet rá, hogy visszapillantó tükörként nem tudjuk használni a kütyüt, mert az nem képes a folyamatos videó sugárzásra, míg a The Verge azt emeli ki, hogy a korai tesztek szerint az RCT715 néha tévesen érzékel veszélyes helyzeteket, és a szoftverében is akadnak még hibák. Az eszköz Magyarországon körülbelül százhatvanezer forintért kapható - ezzel szemben az RTL515, vagyis a kamera nélküli előd csak feleennyibe kerül.

(Borítókép: Garmin)

Önjáró utánfutó teheti praktikusabbá a biciklis közlekedést A TrailerDuck egy szenzorokkal ellátott vonórúd segítségével önmagától képes követni a biciklit, és akár 300 kilogrammot is elbír.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.