Egy új kijelző akár ruhán keresztül is képes információt megjeleníteni

2021 / 10 / 12 / Felkai Ádám
Egy új kijelző akár ruhán keresztül is képes információt megjeleníteni
Amennyiben a PocketView felhasználásra kerül a következő generációs kijelzőkben, úgy akár a zsebünk felett láthatjuk, hány óra van, esetleg érkezett-e üzenetünk.

Néha nagyon jól jönne, ha nem kellene előbányásznunk a telefonunk, hanem bizonyos egyszerű információkhoz enélkül is hozzáférnénk. Elég csak olyasmire gondolni, mint amikor bevásárláskor tele a kezünk, de megnéznénk az időt, de akár az olyan helyzetekben is, mint mikor futás vagy biciklizés közben lenne szükségünk útjelzésre vagy a megtett kilométerekre. A ruhaként viselhető kijelzők esetén több elképzelés is született, de ezen kutatások jellemzően egy újfajta hightech szövet létrehozására koncentrálnak. A PocketView pedig épp ebből a szempontból jelent radikálisan új megközelítést – ez az eszköz ugyanis kompatibilis lenne a már meglévő ruhadarabjainkkal, és azokon mintegy „átragyogva” jelenítené meg például a fentebb is felsorolt, alapvető információkat.

A PocketView LED világítással éri el ezt a bravúrt, és egyszerre képzelhető el önálló eszközként (mondjuk egy telefonnal szinkronizált okosórához hasonlóan), de akár be is építhető a következő generációs okos eszközökbe. A mostani kutatás során olyan prototípusokat készítettek, melyek alakra és méretre okostelefonokat, tollakat, kulcstartókat utánoznak, de több más forma és méret is megalkotásra került. Épp az említett varációs lehetőségek miatt az eszközöket szinte bármilyen ruha esetén lehet viselni, az egyedüli feltétel, hogy ezeken legyen zseb. A másik kulcsfontosságú tényező az eszköz kapcsán a relatíve hozzáférhető árazás, valamint hogy könnyen és gyorsan megvalósítható legyen a tömegtermelése. A prototípusok egyébként Bluetooth kapcsolattal is el lettek látva, ezeket így már létező eszközökkel is lehet szinkronizálni.

A végső, nagy cél azonban egy olyan új kijelzőtípus megalkotása volt, amire az átlagos embereknek szükségük lehet, ezért aztán a csapat egy nagyobb felmérést is végzett a prototípusok dizájnja kapcsán. Ennek kapcsán pedig nem csak a méret, a forma, de a kijelzők funkcionalitása is újragondolásra került. Például ekkor merült fel, hogy a kijelző többféle méretben legyen elérhető, mivel a női ruhadarabokon jellemzően kisebbek a zsebek – vagyis minél kisebb az eszköz, annál több opció marad a zsebek tekintetében.

Mint arról tehát szó volt, ezek az eszközök egyelőre különálló darabok, de ezen LED-kijelzők következő generációja akár már létező termékekbe is beépítésre kerülhet. Egy ilyen, a ruha felett információt megjelenítő technológia pedig számtalan helyzetben jöhet jól, legyen szó sportolásról, bulizásról vagy egy egyszerű bevásárlásról.

(Címlap- és borítókép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból A Gábor Dénes által feltalált hologram technológiájának hétköznapi alkalmazása a kijelzőkben még akadályokba ütközik, de készül egy új típusú, kisebb számítási kapacitást igénylő kijelző típus: az optikai csapdát használó képmegjelenítés.

A hajlítható bőráramkör megérkezett A rugalmas kijelzőjű okostelefonok tempósan fejlődnek, néhányat már össze is lehet hajtani, vagy éppen kihúzni a saját mérete kétszeresére, de ezek mögött a megjelenítők mögött még mindig ott ormótlankodik egy negyed kilós fémdarab, melyet a Stanford Egyetem tudósai is nagyon helyteleníthetnek.

A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét Duplán hajlítható és feltekerhető kijelző, láthatatlan kamera. Ezek lehetnek a következő évek újdonságai a világ legnagyobb kijelzőgyártója szerint.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.