A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét

2021 / 05 / 18 / Bobák Áron
A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét
Duplán hajlítható és feltekerhető kijelző, láthatatlan kamera. Ezek lehetnek a következő évek újdonságai a világ legnagyobb kijelzőgyártója szerint.

Bár a jelek szerint a hajlítható kijelzős telefonok első körét a Samsung nyerte, ez nem jelenti azt, hogy a koreai vállalat mérnökei nyugodtan üldögélnének a babérjaikon. A május 16. és 21. között megrendezett Display Week konferencián a cég több olyan kijelzőt is bemutatott, amelyek a következő években alapjaiban meghatározhatják, hogy hogyan néznek ki és - ami talán ennél is fontosabb - hogyan használhatjuk a telefonjainkat.

A hajlítható telefonok első generációja nagyon egyszerű koncepcióra épült: a készülékek külső részén van egy nagyjából ugyanakkora kijelző, mint egy hagyományos okostelefonban, belül pedig egy nagyobb, félbehajtott kijelző, ami táblagép méretűvé hajtható szét. Az először a Samsung Galaxy Foldban látott megoldást már a rivális Huawei is átvette a legújabb készülékében, és mivel rajtuk kívül számottevő gyártó nincs a hajlítható telefonok piacán, így mondhatjuk, hogy ma ez az uralkodó dizájn. Bár a Samsung és a Motorola tavaly olyan telefonokat is bemutattak, amik nem ketté, hanem félbehajthatóak, de ahogy a Z Flip kapcsán kifejtettük, ez a megoldás azért sokkal kevésbé tűnik innovatívnak, mint az okostelefon-táblagép kombó.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Nem véletlen, hogy a Samsungnál is inkább azon gondolkodnak, hogy a Foldot hogyan tudnák tovább fejleszteni, amire a kijelzők köré épülő konferencián több érdekes elképzelést is bemutattak. Az egyik ilyen koncepció a duplán hajtható, azaz "S"-kijelző, ami nem csak azért érdekes, mert két helyen is hajlítható, de a gyártó állítása szerint az egyes elemei mindkét irányba hajlíthatóak. A teljesen szétnyitott állapotban 7,2 colos kijelző érdekessége, hogy a Samsung mintha a Huaweitől merített volna ötletet, vagyis ennél a készüléknél nem két különálló kijelzőt használnának, hanem ugyanazt a panelt használhatnánk táblagépként, valamint összehajtva okostelefonként is.

A másik elképzelés nem teljesen új, hiszen korábban már az Oppo és az LG is bemutatott hasonló koncepciót, ami nem más, mint egy feltekerhető kijelző. Ez a megoldás ugyanazt a problémát oldja meg, mint a hajlítható kijelző, vagyis a telefon képernyőjét nyújthatjuk meg vele táblagép méretűvé, viszont a készülékek sokkal vékonyabbak lehetnének. A Samsungnak itt is jó esélye van rá, hogy az elsők között legyen, hiszen az LG idő közben bejelentette, hogy kivonulnak a mobilpiacról, így a technológiájukat legfeljebb más gyártók készülékeiben láthatjuk csak viszont.

A Samsung által bemutatott kijelzők nem csak abból a szempontból érdekesek, hogy merre haladhat a mobilpiac, de a gyártó számára is komoly téttel bír, hogy mennyire sikerül eltalálniuk a felhasználók igényeit. Azt már pontosan lehet tudni, hogy a Samsung igen komoly szerepet szán a portfoliójában a hajlítható készülékeknek, amik a jövőben akár teljesen át is vehetik a Note helyét, habár erről egyelőre eltérő híreket lehet hallani. Több forrás szerint a Samsung a félvezetőgyártásban tapasztalható ellátási nehézségek miatt idén nem fog új Note készüléket bemutatni, ellenben nyáron érkezhet a harmadik Z Fold telefon, ami így a gyártó abszolút zászlóshajója lesz. Viszont amíg a Note-sorozatnál viszonylag egyértelmű volt a fejlesztések iránya, addig a hajlítható telefonoknál ma még közel sem nyilvánvaló, hogy mi az, ami működni fog, és mi az, amit a felhasználók elutasítanak.

Persze az is előfordulhat, hogy a fent bemutatott koncepciókat nem is egy Samsung telefonban láthatjuk majd először, hiszen a koreai gyártó nem csak a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, de egyben a legnagyobb beszállító is a telefon kijelzők piacán: a Samsung Display látja el kijelzőkkel többek között az Apple-t és a OnePlust is, sokáig pedig a legnagyobb konkurensük, a Huawei telefonjaihoz is ők adták a kijelzőt.

Amit már nagyjából biztosan az idén is viszontláthatunk a telefonokban, az a Samsung egy másik újítása, mégpedig a kijelző alá rejtett ellapi kamera, amit szintén a Display Week keretében mutattak be. Ez a technológia az idei év egyik nagy slágere lehet az okostelefonok piacán, hiszen a Samsung mellett az Oppótól, a Xiaomitól valamint a ZTE-től is számíthatunk olyan telefonra, amelyben az előlapi kamera már nem látható. Előbbi két gyártó a hírek szerint a hajlítható telefonjainál készül először bevetni a kijelző alá épített kamerát, a Xiaomi az Mi Mix 4-nél állhat elő a megoldással, míg a ZTE a tavalyi Axon 20 5G után az idei Axon 30-ban is minden bizonnyal megtartja ezt a technológiát. A Samsung elképzelése szerint amúgy a kijelző alá épített kamerák a jövőben nem csak a telefonokban terjedhetnek el széles körben, de táblagépekben és laptopokban is.

További cikkek a témában:

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.

Samsung Galaxy Z Flip - hát ezt meg hogy értsük? Mi értelme egy olyan telefonnak, aminek látszólag az egyetlen újítása, hogy mostantól ki kell nyitnunk a telefonunkat, mielőtt használhatnánk? Teszünk rá egy kísérletet, hogy megfejtsük.

A Samsung a legnagyobb, az Apple a leggazdagabb, a Huawei meg sehol 2021 első három hónapjában a mobilpiac megdöntötte az első negyedéves bevételi rekordot. Ennek mindenki örülhet, kivéve egyvalakit.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.