A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét

2021 / 05 / 18 / Bobák Áron
A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét
Duplán hajlítható és feltekerhető kijelző, láthatatlan kamera. Ezek lehetnek a következő évek újdonságai a világ legnagyobb kijelzőgyártója szerint.

Bár a jelek szerint a hajlítható kijelzős telefonok első körét a Samsung nyerte, ez nem jelenti azt, hogy a koreai vállalat mérnökei nyugodtan üldögélnének a babérjaikon. A május 16. és 21. között megrendezett Display Week konferencián a cég több olyan kijelzőt is bemutatott, amelyek a következő években alapjaiban meghatározhatják, hogy hogyan néznek ki és - ami talán ennél is fontosabb - hogyan használhatjuk a telefonjainkat.

A hajlítható telefonok első generációja nagyon egyszerű koncepcióra épült: a készülékek külső részén van egy nagyjából ugyanakkora kijelző, mint egy hagyományos okostelefonban, belül pedig egy nagyobb, félbehajtott kijelző, ami táblagép méretűvé hajtható szét. Az először a Samsung Galaxy Foldban látott megoldást már a rivális Huawei is átvette a legújabb készülékében, és mivel rajtuk kívül számottevő gyártó nincs a hajlítható telefonok piacán, így mondhatjuk, hogy ma ez az uralkodó dizájn. Bár a Samsung és a Motorola tavaly olyan telefonokat is bemutattak, amik nem ketté, hanem félbehajthatóak, de ahogy a Z Flip kapcsán kifejtettük, ez a megoldás azért sokkal kevésbé tűnik innovatívnak, mint az okostelefon-táblagép kombó.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Nem véletlen, hogy a Samsungnál is inkább azon gondolkodnak, hogy a Foldot hogyan tudnák tovább fejleszteni, amire a kijelzők köré épülő konferencián több érdekes elképzelést is bemutattak. Az egyik ilyen koncepció a duplán hajtható, azaz "S"-kijelző, ami nem csak azért érdekes, mert két helyen is hajlítható, de a gyártó állítása szerint az egyes elemei mindkét irányba hajlíthatóak. A teljesen szétnyitott állapotban 7,2 colos kijelző érdekessége, hogy a Samsung mintha a Huaweitől merített volna ötletet, vagyis ennél a készüléknél nem két különálló kijelzőt használnának, hanem ugyanazt a panelt használhatnánk táblagépként, valamint összehajtva okostelefonként is.

A másik elképzelés nem teljesen új, hiszen korábban már az Oppo és az LG is bemutatott hasonló koncepciót, ami nem más, mint egy feltekerhető kijelző. Ez a megoldás ugyanazt a problémát oldja meg, mint a hajlítható kijelző, vagyis a telefon képernyőjét nyújthatjuk meg vele táblagép méretűvé, viszont a készülékek sokkal vékonyabbak lehetnének. A Samsungnak itt is jó esélye van rá, hogy az elsők között legyen, hiszen az LG idő közben bejelentette, hogy kivonulnak a mobilpiacról, így a technológiájukat legfeljebb más gyártók készülékeiben láthatjuk csak viszont.

A Samsung által bemutatott kijelzők nem csak abból a szempontból érdekesek, hogy merre haladhat a mobilpiac, de a gyártó számára is komoly téttel bír, hogy mennyire sikerül eltalálniuk a felhasználók igényeit. Azt már pontosan lehet tudni, hogy a Samsung igen komoly szerepet szán a portfoliójában a hajlítható készülékeknek, amik a jövőben akár teljesen át is vehetik a Note helyét, habár erről egyelőre eltérő híreket lehet hallani. Több forrás szerint a Samsung a félvezetőgyártásban tapasztalható ellátási nehézségek miatt idén nem fog új Note készüléket bemutatni, ellenben nyáron érkezhet a harmadik Z Fold telefon, ami így a gyártó abszolút zászlóshajója lesz. Viszont amíg a Note-sorozatnál viszonylag egyértelmű volt a fejlesztések iránya, addig a hajlítható telefonoknál ma még közel sem nyilvánvaló, hogy mi az, ami működni fog, és mi az, amit a felhasználók elutasítanak.

Persze az is előfordulhat, hogy a fent bemutatott koncepciókat nem is egy Samsung telefonban láthatjuk majd először, hiszen a koreai gyártó nem csak a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, de egyben a legnagyobb beszállító is a telefon kijelzők piacán: a Samsung Display látja el kijelzőkkel többek között az Apple-t és a OnePlust is, sokáig pedig a legnagyobb konkurensük, a Huawei telefonjaihoz is ők adták a kijelzőt.

Amit már nagyjából biztosan az idén is viszontláthatunk a telefonokban, az a Samsung egy másik újítása, mégpedig a kijelző alá rejtett ellapi kamera, amit szintén a Display Week keretében mutattak be. Ez a technológia az idei év egyik nagy slágere lehet az okostelefonok piacán, hiszen a Samsung mellett az Oppótól, a Xiaomitól valamint a ZTE-től is számíthatunk olyan telefonra, amelyben az előlapi kamera már nem látható. Előbbi két gyártó a hírek szerint a hajlítható telefonjainál készül először bevetni a kijelző alá épített kamerát, a Xiaomi az Mi Mix 4-nél állhat elő a megoldással, míg a ZTE a tavalyi Axon 20 5G után az idei Axon 30-ban is minden bizonnyal megtartja ezt a technológiát. A Samsung elképzelése szerint amúgy a kijelző alá épített kamerák a jövőben nem csak a telefonokban terjedhetnek el széles körben, de táblagépekben és laptopokban is.

További cikkek a témában:

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.

Samsung Galaxy Z Flip - hát ezt meg hogy értsük? Mi értelme egy olyan telefonnak, aminek látszólag az egyetlen újítása, hogy mostantól ki kell nyitnunk a telefonunkat, mielőtt használhatnánk? Teszünk rá egy kísérletet, hogy megfejtsük.

A Samsung a legnagyobb, az Apple a leggazdagabb, a Huawei meg sehol 2021 első három hónapjában a mobilpiac megdöntötte az első negyedéves bevételi rekordot. Ennek mindenki örülhet, kivéve egyvalakit.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.