Egy új kutatás szerint a középkor elején nem feltétlen voltak a nemi szerepek kőbe vésve

2021 / 08 / 12 / Felkai Ádám
Egy új kutatás szerint a középkor elején nem feltétlen voltak a nemi szerepek kőbe vésve
A következtetést egy 50 éve Finnországban talált sír újratanulmányozására alapozzák, és eszerint a nem bináris beállítottságú emberek akkortájt a közösség megbecsült tagjai lehettek.

1968-ban miközben vízvezetékcsöveket fektettek le, a finnországi Hattulában találtak egy kardot, hamarosan pedig rábukkantak egy sírra is – az utóbbit azóta Suontaka-sírként szokták emlegetni, és jelentőségét az ott lelt tárgyak adják. A közel 1000 éves temetkezési helyszínen talált objektumok ugyanis több kérdést is felvetettek: az ékszerek alapján az elhunyt illetőt a korszak tipikus női ruhájába öltöztették, viszont karddal (talán két karddal is) helyezték az örök nyugalomra – ez utóbbi fegyvert pedig gyakran a férfiasság szimbólumaként emlegetik. Az évtizedek alatt több teória is született: egyesek szerint kettős sírról lehet szó (egy férfi és egy nő sírjáról), csak az egyik tetemet nem találták meg. Vagy esetleg a sír épp arra utalt, hogy a korszakban léteztek erős női vezetők, sőr akár harcosnők is.

Egy új tanulmány, melyről a Turkui Egyetem sajtóközleménye ad hírt, azonban behoz egy másik szemszöget is, ami némileg felülírná azt, amit gondolni szokás a kora középkori Finnország hagyományos nemi szerepeiről. A tanulmány szerint kettős sírről szó sincs, mindössze egyetlen személyt helyeztek ott nyugalomra, aki női ruhát viselt, míg a bal csípőjére egy markolat nélküli kardot helyeztek. A sírban talál tárgyak arra is utalnak, hogy az illető a társadalmának megbecsült tagja volt – erre utal a könnyű, tollakból készített takaró, valamint több értékes szőrme és egyéb lelet is. A DNS-vizsgálat alapján pedig a sírban talált személynek Klinefelter-szindrómája volt, tehát a férfiakra jellemző XY-kromoszómapár helyett XXY nemi kromoszómákkal rendelkezett.

A szindróma fenotípusosan több módon is megjelenhet attól kezdve, hogy az illető teljesen férfinak látszik, egészen odáig, hogy megduzzadnak a keblei, csökken az izomtömege, és terméketlenné válik. A tanulmány hozzáteszi, hogy a talált DNS eléggé roncsolódott volt, így csak kevés minta állt rendelkezésre, tehát ez az eredmény nem biztos.

A kutatók szerint ugyanakkor van rá esély, hogy a Suontaka-sír olyan személyt rejtett, akinek a társadalmi önazonossága kívül esett a hagyományos nemek közötti felosztáson. Amennyiben ugyanis a Klinefelter-szindróma relatíve látványosan jelent meg, úgy az illető nem volt szigorú értelemben véve sem férfi, sem pedig nő ebben a kora-középkori közösségben – ami magyarázná a sírleletek fentebb taglalt jellegzetességeit. Azonban a sír arra is utal, hogy ezt a személyt nem csak elfogadta a környezete, de kifejezetten megbecsült tagja volt a társadalomnak. A kutatók hozzáteszik azt is, hogy természetesen önmagában a biológia nem határozza meg valakinek az önazonosságát.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay)

További cikkek a témában:

Létezik egy olyan népcsoport, amely hagyományosan nem két, hanem öt nemet ismer el A bugisz nép tradíciója ősi legendákban gyökerezik, de a modern korban egyre inkább üldözik a sem nem férfi, se nem nő bissukat, miközben a nyugat most kezd nyitni a többféle nemi identitás elfogadásának irányába.

Az Oxford szótárból törlik a szexista definíciókat Több, a „nő” szó meghatározásánál felbukkanó szavat offenzívként jelölnek meg, néhány egyenjogúságért küzdő szervezet szerint azonban ennél több változtatásra is szükség lenne.

A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik A Giggle nevű új közösségi alkalmazás kizárólag nők számára létrehozott hálózati platformként hirdeti magát. A regisztráció után a férfiak repülnek, de a nőktől még a szexuális életük részleteiről is adatokat gyűjtenek. És van, aki telepíti.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.