Egy új kutatás szerint a középkor elején nem feltétlen voltak a nemi szerepek kőbe vésve

2021 / 08 / 12 / Felkai Ádám
Egy új kutatás szerint a középkor elején nem feltétlen voltak a nemi szerepek kőbe vésve
A következtetést egy 50 éve Finnországban talált sír újratanulmányozására alapozzák, és eszerint a nem bináris beállítottságú emberek akkortájt a közösség megbecsült tagjai lehettek.

1968-ban miközben vízvezetékcsöveket fektettek le, a finnországi Hattulában találtak egy kardot, hamarosan pedig rábukkantak egy sírra is – az utóbbit azóta Suontaka-sírként szokták emlegetni, és jelentőségét az ott lelt tárgyak adják. A közel 1000 éves temetkezési helyszínen talált objektumok ugyanis több kérdést is felvetettek: az ékszerek alapján az elhunyt illetőt a korszak tipikus női ruhájába öltöztették, viszont karddal (talán két karddal is) helyezték az örök nyugalomra – ez utóbbi fegyvert pedig gyakran a férfiasság szimbólumaként emlegetik. Az évtizedek alatt több teória is született: egyesek szerint kettős sírról lehet szó (egy férfi és egy nő sírjáról), csak az egyik tetemet nem találták meg. Vagy esetleg a sír épp arra utalt, hogy a korszakban léteztek erős női vezetők, sőr akár harcosnők is.

Egy új tanulmány, melyről a Turkui Egyetem sajtóközleménye ad hírt, azonban behoz egy másik szemszöget is, ami némileg felülírná azt, amit gondolni szokás a kora középkori Finnország hagyományos nemi szerepeiről. A tanulmány szerint kettős sírről szó sincs, mindössze egyetlen személyt helyeztek ott nyugalomra, aki női ruhát viselt, míg a bal csípőjére egy markolat nélküli kardot helyeztek. A sírban talál tárgyak arra is utalnak, hogy az illető a társadalmának megbecsült tagja volt – erre utal a könnyű, tollakból készített takaró, valamint több értékes szőrme és egyéb lelet is. A DNS-vizsgálat alapján pedig a sírban talált személynek Klinefelter-szindrómája volt, tehát a férfiakra jellemző XY-kromoszómapár helyett XXY nemi kromoszómákkal rendelkezett.

A szindróma fenotípusosan több módon is megjelenhet attól kezdve, hogy az illető teljesen férfinak látszik, egészen odáig, hogy megduzzadnak a keblei, csökken az izomtömege, és terméketlenné válik. A tanulmány hozzáteszi, hogy a talált DNS eléggé roncsolódott volt, így csak kevés minta állt rendelkezésre, tehát ez az eredmény nem biztos.

A kutatók szerint ugyanakkor van rá esély, hogy a Suontaka-sír olyan személyt rejtett, akinek a társadalmi önazonossága kívül esett a hagyományos nemek közötti felosztáson. Amennyiben ugyanis a Klinefelter-szindróma relatíve látványosan jelent meg, úgy az illető nem volt szigorú értelemben véve sem férfi, sem pedig nő ebben a kora-középkori közösségben – ami magyarázná a sírleletek fentebb taglalt jellegzetességeit. Azonban a sír arra is utal, hogy ezt a személyt nem csak elfogadta a környezete, de kifejezetten megbecsült tagja volt a társadalomnak. A kutatók hozzáteszik azt is, hogy természetesen önmagában a biológia nem határozza meg valakinek az önazonosságát.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay)

További cikkek a témában:

Létezik egy olyan népcsoport, amely hagyományosan nem két, hanem öt nemet ismer el A bugisz nép tradíciója ősi legendákban gyökerezik, de a modern korban egyre inkább üldözik a sem nem férfi, se nem nő bissukat, miközben a nyugat most kezd nyitni a többféle nemi identitás elfogadásának irányába.

Az Oxford szótárból törlik a szexista definíciókat Több, a „nő” szó meghatározásánál felbukkanó szavat offenzívként jelölnek meg, néhány egyenjogúságért küzdő szervezet szerint azonban ennél több változtatásra is szükség lenne.

A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik A Giggle nevű új közösségi alkalmazás kizárólag nők számára létrehozott hálózati platformként hirdeti magát. A regisztráció után a férfiak repülnek, de a nőktől még a szexuális életük részleteiről is adatokat gyűjtenek. És van, aki telepíti.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.