Az Egyesült Államok Hadserege már teszteli a fény internetét

2021 / 09 / 04 / Bobák Zsófia
Az Egyesült Államok Hadserege már teszteli a fény internetét
A vezeték nélküli kommunikáció új formája közeleg, a hadsereg augusztusban tesztelte a technológiát. A LiFi-t, vagyis a "fény internetét" egy új fejlesztés hozhatja közelebb a megvalósításhoz és a biztonságos működéshez.

Az Egyesült Államok európai és afrikai részlege augusztusban mutatta be a legújabb LiFi fejlesztéseket, köztük az első olyan számítógépet, amelyet kifejezetten ennek a technológiának a támogatására terveztek. A Getac cég strapabíró UX10 tabletje az első olyan eszköz a piacon, amelyet LiFi kapcsolattal láttak el, így a hagyományos rádiófrekvenciás kommunikáció mellett LED világítás segítségével is tud adatokat fogadni.

A pureLiFi által biztosított technológia a Kitefin rendszerével működik, amely egy egyszerű módosítással a világítótesteket hozzáférési ponttá alakítja, így azok nem csak fényt, hanem internet hozzáférési lehetőséget is biztosítanak. A Kitefin kétféle eszközét más-más környezetre optimalizálták: a taktikai hozzáférési pont (Kitefin Tactical Access Point) terepen való használatra alkalmas, emiatt sokkal robosztusabb kialakítású, az irodai verzió (Kitefin Office Access Point) pedig zárt helyiségekben működik, a meglévő világítás helyére szerelve egyszerűen és gyorsan telepíthető megoldást jelent. A cég leírása szerint a telepítés és beállítás mindössze néhány tíz percet vesz igénybe, ezért katonai alkalmazásokhoz különösen előnyös, de később a hétköznapi felhasználás céljára is alkalmassá válhat.

A LiFi nem egészen azt a fajta szolgáltatást biztosítja, mint amit a WiFi révén már megszokhattunk: mivel a Light Fidelity fény segítségével továbbítja az információt, ezért az elérhetőségét akadályozhatja egy bútordarab, a fal, vagy akár a testünk is, ami jól jön a biztonság szempontjából, mivel a külső támadások ellen védettséget nyújt, de kevésbé teszi alkalmassá nagyobb távolságok áthidalására. Ennek a problémának a megoldásán már dolgozik azonban Harald Haas, a LiFi szellemi atyja is szakértőkből álló csapatával, akik áprilisban publikált tanulmányukban egy újonnan létrehozott technológia, az átalakítható okosfelszínek (reconfigurable intelligent surfaces, RIS) lehetőségeit mutatják be, amellyel a vezeték nélküli adatközvetítés sokkal könnyebben irányíthatóvá válhat.

A metafelszín egy olyan kétdimenziós mesterséges anyag, amelynek szerkezetét programozható, fémből vagy dielektrikumból álló egységek alkotják, amelyeknek az elektromágneses jellemzőit olyan módon lehet átalakítani, hogy a beérkező hullámokat eltérítse és így megváltoztassa a jel útját. Az optikai kommunikációban való használata még viszonylag új kísérleti terület, de már vannak fejlemények a kutatások terén az alkalmazhatóságát illetően: kiderült például, hogy a negatív törésmutató létrehozásával a fényhullámokat olyan irányokba lehet hajlítani, ami pozitív mutató esetén nem lehetséges - írják a tanulmány szerzői. Ezeknek a mesterséges anyagoknak a beépítése egy helyiség falaiba vagy felszerelésük az épületek külső oldalára biztosíthatná, hogy a LiFi jelek sokkal változatosabb utakon jussanak el a közvetítő egységekkel felszerelt lámpákból a fogadó eszközökig, így megszűnne az a probléma, amely a fény internetének terjedését jelenleg még nagyban akadályozza, vagyis hogy a LiFi csak kis távolságokon belül működik és egy-egy fizikális akadály hatására könnyen megszakad a kapcsolat.

Így a technológia akár arra is alkalmas lehetne, hogy járművek egymás közötti kommunikációját vagy az infrastruktúra és a járművek adatközvetítését is megoldja.

A jobb közvetítési lehetőség azonban olyan veszéllyel is járhat, ami semmissé teheti a LiFi legnagyobb (és talán egyetlen valódi) előnyét a WiFi-vel szemben, mivel így már nem jelentene akkora gátló tényezőt a támadók számára sem egy-egy fizikális akadály. Haas szerint ezt meg lehet előzni a RIS bizonyos módosításával, el lehet érni például, hogy a metafelszín elemei olyan módon legyenek kódolva, hogy csak az engedéllyel rendelkező felhasználók kapjanak hozzáférést, vagy jelezheti, ha valaki megpróbálja zavarni a rendszert. Az okosfelszínekkel feljavított LiFi szélesebb körű használatára azonban még sokat kell várni, a kutatók szerint a 6G hálózatok érkezésével együtt terjed majd el a technológia, illetve kifejezetten a következő generációs mobilhálózatok nélkülözhetetlen részét képezi majd.

Egyelőre az Egyesült Államok Hadserege sem adott meg biztos időpontot arra, hogy mikortól fogják LiFi-re cserélni a jelenlegi rendszereiket, de az augusztusi bemutató már érzékelteti, hogy az újfajta rendszer egyre nagyobb figyelmet kap és elkerülhetetlenül közeledik az ideje annak, hogy a rádiófrekvenciás kommunikáció vetélytársat kapjon a személyében. Andrew J. Foreman, a Hadsereg európai részlegének (US Army Europe) műszaki igazgatója szerint (a jelentés PDF-ben letölthető) a váltás a huszonegyedik században mindenképpen szükséges a kellő védelem biztosítása miatt:

"A Védelmi Minisztérium vezetősége jelentős átmeneti válaszút előtt áll a kommunikációs és küldetésorientált parancsnoki rendszereket illetően és fontos döntést kell hoznia.

Elkezdik alkalmazni a LiFi-t és FSO-t (Free Space Optics) és feltérképeznek más optikai vezeték nélküli technológiákat vagy továbbra is kiteszik a harcosokat a növekvő sugárzásnak azzal, hogy folytatják a könnyen felderíthető RF rendszerek bevetését a taktikai széleken és ezzel a katonákat és rendszereket szorult helyzetbe hozzák." - írja Foreman.

(LEDs Magazine Fotó: Getty Images/Semderevac)

További cikkek a témában:

A fény internete váltja le a WiFit a repülőgépeken és a csatatéren is A fény modulációjával működő hálózat nem a rádióhullámokat használja az adattovábbításhoz, hanem a LED világítást. Az Airbus és az Egyesült Államok Hadserege is hamarosan elkezdi leváltani vele a hagyományos WiFit.
Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.
Amerikai katonák annyira meg akarták jegyezni az atomtitkokat, hogy véletlenül kiszivárogtatták azokat Muszáj odafigyelni, hogy hogyan állítjuk be az emlékezni segítő mobilappjainkat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.