Az Egyesült Államok Hadserege már teszteli a fény internetét

2021 / 09 / 04 / Bobák Zsófia
Az Egyesült Államok Hadserege már teszteli a fény internetét
A vezeték nélküli kommunikáció új formája közeleg, a hadsereg augusztusban tesztelte a technológiát. A LiFi-t, vagyis a "fény internetét" egy új fejlesztés hozhatja közelebb a megvalósításhoz és a biztonságos működéshez.

Az Egyesült Államok európai és afrikai részlege augusztusban mutatta be a legújabb LiFi fejlesztéseket, köztük az első olyan számítógépet, amelyet kifejezetten ennek a technológiának a támogatására terveztek. A Getac cég strapabíró UX10 tabletje az első olyan eszköz a piacon, amelyet LiFi kapcsolattal láttak el, így a hagyományos rádiófrekvenciás kommunikáció mellett LED világítás segítségével is tud adatokat fogadni.

A pureLiFi által biztosított technológia a Kitefin rendszerével működik, amely egy egyszerű módosítással a világítótesteket hozzáférési ponttá alakítja, így azok nem csak fényt, hanem internet hozzáférési lehetőséget is biztosítanak. A Kitefin kétféle eszközét más-más környezetre optimalizálták: a taktikai hozzáférési pont (Kitefin Tactical Access Point) terepen való használatra alkalmas, emiatt sokkal robosztusabb kialakítású, az irodai verzió (Kitefin Office Access Point) pedig zárt helyiségekben működik, a meglévő világítás helyére szerelve egyszerűen és gyorsan telepíthető megoldást jelent. A cég leírása szerint a telepítés és beállítás mindössze néhány tíz percet vesz igénybe, ezért katonai alkalmazásokhoz különösen előnyös, de később a hétköznapi felhasználás céljára is alkalmassá válhat.

A LiFi nem egészen azt a fajta szolgáltatást biztosítja, mint amit a WiFi révén már megszokhattunk: mivel a Light Fidelity fény segítségével továbbítja az információt, ezért az elérhetőségét akadályozhatja egy bútordarab, a fal, vagy akár a testünk is, ami jól jön a biztonság szempontjából, mivel a külső támadások ellen védettséget nyújt, de kevésbé teszi alkalmassá nagyobb távolságok áthidalására. Ennek a problémának a megoldásán már dolgozik azonban Harald Haas, a LiFi szellemi atyja is szakértőkből álló csapatával, akik áprilisban publikált tanulmányukban egy újonnan létrehozott technológia, az átalakítható okosfelszínek (reconfigurable intelligent surfaces, RIS) lehetőségeit mutatják be, amellyel a vezeték nélküli adatközvetítés sokkal könnyebben irányíthatóvá válhat.

A metafelszín egy olyan kétdimenziós mesterséges anyag, amelynek szerkezetét programozható, fémből vagy dielektrikumból álló egységek alkotják, amelyeknek az elektromágneses jellemzőit olyan módon lehet átalakítani, hogy a beérkező hullámokat eltérítse és így megváltoztassa a jel útját. Az optikai kommunikációban való használata még viszonylag új kísérleti terület, de már vannak fejlemények a kutatások terén az alkalmazhatóságát illetően: kiderült például, hogy a negatív törésmutató létrehozásával a fényhullámokat olyan irányokba lehet hajlítani, ami pozitív mutató esetén nem lehetséges - írják a tanulmány szerzői. Ezeknek a mesterséges anyagoknak a beépítése egy helyiség falaiba vagy felszerelésük az épületek külső oldalára biztosíthatná, hogy a LiFi jelek sokkal változatosabb utakon jussanak el a közvetítő egységekkel felszerelt lámpákból a fogadó eszközökig, így megszűnne az a probléma, amely a fény internetének terjedését jelenleg még nagyban akadályozza, vagyis hogy a LiFi csak kis távolságokon belül működik és egy-egy fizikális akadály hatására könnyen megszakad a kapcsolat.

Így a technológia akár arra is alkalmas lehetne, hogy járművek egymás közötti kommunikációját vagy az infrastruktúra és a járművek adatközvetítését is megoldja.

A jobb közvetítési lehetőség azonban olyan veszéllyel is járhat, ami semmissé teheti a LiFi legnagyobb (és talán egyetlen valódi) előnyét a WiFi-vel szemben, mivel így már nem jelentene akkora gátló tényezőt a támadók számára sem egy-egy fizikális akadály. Haas szerint ezt meg lehet előzni a RIS bizonyos módosításával, el lehet érni például, hogy a metafelszín elemei olyan módon legyenek kódolva, hogy csak az engedéllyel rendelkező felhasználók kapjanak hozzáférést, vagy jelezheti, ha valaki megpróbálja zavarni a rendszert. Az okosfelszínekkel feljavított LiFi szélesebb körű használatára azonban még sokat kell várni, a kutatók szerint a 6G hálózatok érkezésével együtt terjed majd el a technológia, illetve kifejezetten a következő generációs mobilhálózatok nélkülözhetetlen részét képezi majd.

Egyelőre az Egyesült Államok Hadserege sem adott meg biztos időpontot arra, hogy mikortól fogják LiFi-re cserélni a jelenlegi rendszereiket, de az augusztusi bemutató már érzékelteti, hogy az újfajta rendszer egyre nagyobb figyelmet kap és elkerülhetetlenül közeledik az ideje annak, hogy a rádiófrekvenciás kommunikáció vetélytársat kapjon a személyében. Andrew J. Foreman, a Hadsereg európai részlegének (US Army Europe) műszaki igazgatója szerint (a jelentés PDF-ben letölthető) a váltás a huszonegyedik században mindenképpen szükséges a kellő védelem biztosítása miatt:

"A Védelmi Minisztérium vezetősége jelentős átmeneti válaszút előtt áll a kommunikációs és küldetésorientált parancsnoki rendszereket illetően és fontos döntést kell hoznia.

Elkezdik alkalmazni a LiFi-t és FSO-t (Free Space Optics) és feltérképeznek más optikai vezeték nélküli technológiákat vagy továbbra is kiteszik a harcosokat a növekvő sugárzásnak azzal, hogy folytatják a könnyen felderíthető RF rendszerek bevetését a taktikai széleken és ezzel a katonákat és rendszereket szorult helyzetbe hozzák." - írja Foreman.

(LEDs Magazine Fotó: Getty Images/Semderevac)

További cikkek a témában:

A fény internete váltja le a WiFit a repülőgépeken és a csatatéren is A fény modulációjával működő hálózat nem a rádióhullámokat használja az adattovábbításhoz, hanem a LED világítást. Az Airbus és az Egyesült Államok Hadserege is hamarosan elkezdi leváltani vele a hagyományos WiFit.
Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.
Amerikai katonák annyira meg akarták jegyezni az atomtitkokat, hogy véletlenül kiszivárogtatták azokat Muszáj odafigyelni, hogy hogyan állítjuk be az emlékezni segítő mobilappjainkat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.