Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre

2021 / 01 / 26 / Bobák Zsófia
Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre
Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.

A tajvani Getac cég néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy nemsokára piacra dobja azt a laptopot, mely LiFi egységgel lesz felszerelve, így az már nem csak a hagyományos rádiófrekvenciás hálózatokhoz tud majd csatlakozni, hanem a fény hálózatához, a LiFi-hez is. A vállalat, amely az általa gyártott extrém-ellenálló laptop típusát, az UX10-et fogja prototípusnak alkalmazni, azt még egyelőre nem részletezte, hogy pontosan mikortól lehet számítani a megjelenésre (és mennyibe fog kerülni), de, tekintve, hogy a technológia már készen áll, hamarosan kiderülhet, milyen egy valódi LiFi-s készülék.

A beépített transzmitter (továbbító egység) és a fotodetektor, amely a fényjeleket fogja be, eddig egy úgynevezett dongle-ben, vagyis USB-vel csatlakozó, nagyjából egy megtermettebb pendrive nagyságú eszközben kapott helyett, így amennyiben valaki LiFi kapcsolatot szeretett volna létesíteni annak ezt kellett a laptopjához csatlakoztatnia.

A dongle azonban kieshet a készülékből és ezzel elveszik a jel, márpedig ez munka közben elég kellemetlen lehet.

A fény általi kommunikációs technológiára szakosodott pureLiFi régóta azon dolgozik, hogy ezt a kényelmetlenséget sikerüljön elhárítania az útból, hiszen az egyik oka annak, hogy a LiFi hálózatok nem terjedtek még el világszerte, az az, hogy ahol van wifi hálózat, ott sokkal egyszerűbb ezt a jól bevált és könnyebben elérhető kommunikációs csatornát választani a felhasználóknak, mint a külön infrastruktúrát igénylő alternatívát. A cég ezért miniatürizálta a komponenseket, hogy beférjenek a laptopok belsejébe. Az integrálható optikai egységet 2019-ben mutatták be a Mobile World Congress-en, ahol egy demonstráció keretében nem csak egy átalakított HP laptop LiFi kommunikációját bizonyították, hanem azt is, hogy akár Gigabit sebességű kapcsolatra is képes.

A kis LiFi egységek azonban azóta sem jelentek meg a készülékekben, így a Getac terméke lesz az első, amely nyújt némi felvilágosítást azzal kapcsolatban, hogy vajon a való életben mennyire megbízhatóan és milyen sebességgel működik a fény hálózata.

A gyártók vonakodása mögött több ok is meghúzódhat, kezdve azzal az egyszerű ténnyel, hogy a WiFi routerek megtalálhatóak nagyjából minden háztartásban, míg a LiFi szolgáltatáshoz a felhasználóknak még be kell szerezni egy LED lámpához való chipet is, amely modulálja a kibocsátott fény frekvenciáját, és az sem utolsó szempont, hogy a LiFi csak meghatározott körülmények között, leginkább zárt térben működőképes technológia, és még nem lehet felbecsülni, hogy pontosan mekkora igény fog rá támadni a jövőben.

A látható fényű kommunikáció, Visible Light Communication, VLC, melynek általában a köznyelvben az egyirányú verzióját nevezik VLC-nek a kétirányút LiFi-nek, Light Fidelity-nek (legalábbis mióta Harald Haas professzor 2011-es TED előadásában bevezette a köztudatba ezt a szót) kutatásában és fejlesztésében azonban egyre aktívabban vesznek részt a cégek, köztük a pureLiFi mellett a holland Philips világításra szakosodott spinoffja, a Signify is.

Az ő termékük a Trulifi, melyet a vállalat már százötven helyen tesztelt, múlt augusztusban pedig bejelentették, hogy a finn telekommunikációs szolgáltatóval, az EDZCOM együtt ipari környezetben is kipróbálják, valamint egy éven belül ötven lakos otthonában is szeretnék bevezetni a rendszert. A Trulifi egyelőre dongle-ről megy, méghozzá nem is olyan kicsi dongle-ről, az eszköz száz grammot nyom (bár ahhoz képest, hogy az első verzió meg tizenkét kilós volt, már ez is nagy előrelépés) és 3.5 Wattot használ, ami azt jelenti, hogy mobilokhoz nem csatlakoztatható, hacsak nem akarjuk néhány óránként tölteni a teljesen lemerült aksit. A cég vezetői, Ivo Rutten és Ed Huibers úgy nyilatkoztak, nem látnak nagy akadályt az új vezeték nélküli technológia útjában, de nem is sietnek túlzottan a bevezetésével,

szerintük eltelik még legalább három-négy év, mire a fogyasztók pénztárcájához és otthonaihoz méretezett eszközök megjelennek a piacon.

A LiFi működéséhez dongle-on vagy beépített transzmitter/fotodetektor egységen kívül kell még egy LED körtéhez közvetlenül csatlakoztatható chip is, amely a kibocsátott fényt úgy modulálja, hogy az az emberi szem számára felfoghatatlanul gyors villogással továbbítsa a jeleket (tehát a villódzást nem érzékeljük). Ez az alkalmatosság jelenleg a Signify szakemberei szerint túl nagy ahhoz, hogy elegánsan beférjen egy lámpabúra alá, ők 10*5*3 cm-es eszközt használnak. A LiFi elsődleges előnyei, a megbízhatósága, a latencia mentessége, és a tény, hogy szimplán az egyébként is jelen lévő világítást használja adattovábbításra, a sokak által az emberi egészségre nézve gyanús hatású rádiófrekvencia helyett, a "fény-wifi" bevezetése mellett szólhat, még ha csak kiegészítő rendszerként is a már meglévőek mellé.

Védelmi/katonai feladatokhoz, ahol a titkos kommunikációnak fontos szerepe van, repülőkön, ahol WiFi-t nem szabad használni, kórházakban, ahol a hagyományos jelek interferálhatnak a gépek működésével, és még sok más szituációban alkalmazható lehet. Harald Haas szerint ez a jelátadásra használt frekvenciák számát hatalmas mértékben megnövelné, 300 THz spektrumot adna a WiFi 300 GHz-e mellé.

A LiFi-t pedig a téves elképzelésekkel ellentétben valójában lehet sötétben vagy nagyon fényes környezetben is működtetni, a pureLiFi elmondása szerint ez 60 luxtól 77 000 luxig terjedő tartományt jelent.

A lux a megvilágítás mértékegysége, azt mutatja meg, hogy egy lumen egy négyzetméteren szétszóródva mennyire világítja be a területet. 60 lux nagyon kevés, az olvasáshoz ajánlott tartomány nagyjából 400 luxnál kezdődik, 77 000 lux pedig egy verőfényes napnak felel meg, egy felhőtlen nyári napon a déli napsütés körülbelül 140 000 lux, de a közvetlen napfény tartománya 30 000 lux körül kezdődik. Vagyis nem kell folyamatosan max kapacitáson égetni a lámpát, vagy behúzni a függönyöket, ha LiFi-zni támad kedvünk. A hátránya viszont, hogy ahol nincs LED, ott nincs LiFi, emiatt a nagyon lokalizált jellege miatt minden egyes helyiség minden lámpájába külön hozzáférési pontokat kell kialakítani.

A Getac azonban nem kifejezetten otthoni, hétköznapi környezetbe szánja a LiFi-s laptopját, hanem védelmi feladatokra és gyárakba, amit az is jelez, hogy a UX10-be integrálják, ami az egyik legstrapabíróbb, legextrémebb körülményeknek is ellenálló laptopja a rendkívül robosztus eszközök gyártására szakosodott cégnek.

(Fotó: Pixabay, Wikimedia Commons, Flickr/samchurchill, GettyImages/BeeBright)

További cikkek a témában:

Itt a tévé, amit be sem kell dugni a konnektorba ahhoz, hogy működjön A készülék vezeték helyett a levegőn keresztül kapja az áramot.
Szándékosan tervez a Dell fél perc alatt darabokra eső laptopot A gyorsan szétszedhető laptop a cég újrafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiájának a része.
Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét A Lexilight állítható pulzálású LED-es lámpa 'becsapja' az agyat, de éppen ezáltal jelentősen megkönnyíti az olvasást.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.