Egyre több helyen tűnik fel az agyevő amőba a klímaváltozás miatt

2020 / 12 / 19 / Bobák Áron
Egyre több helyen tűnik fel az agyevő amőba a klímaváltozás miatt
Az amerikai járványügyi központ (CDC) egy negyven évet átfogó kutatásban vizsgálta a Naegleria Fowleri, avagy közkeletű nevén az "agyevő amőba" előfordulását az Egyesült Államokban, és érdekes megállapításokra jutottak.

A Naegleria Fowleri egy egysejtű organizmus, amely jellemzően meleg édesvizekben szaporodik, az orron át a szervezetbe kerülve pedig gennyes agyhártyagyulladást idéz elő, ami szinte minden esetben halálos. A kórokozó elsősorban az USA déli államaiban, ezen belül is Floridában és Texasban szokott előfordulni, nem elhanyagolható részben azért, mert csak az igazán meleg, 45 fok feletti vízben tud elszaporodni.

Az Emerging Infectious Diseases folyóiratban megjelent tanulmányban ugyanakkor a CDC kutatói megállapították, hogy ez a trend változóban van: a központ munkatársai négy évtizednyi adatot összegyűjtve, 1978 és 2018 között vizsgálták az agyevő amőba előfordulásait, és ez alapján arra jutottak, hogy bár az esetszám az évek alatt érdemben nem változott, ám 2010 után a megbetegedéseknek egyre nagyobb részét jelentették az ország középnyugati valamint északabbra fekvő államaiból. A kutatók azt is megállapították, hogy a esetek középpontja évente mintegy 13,3 kilométerrel tolódott északra.


A Naegleria Fowleri előfordulása 1978 és 2018 között (Fotó: CDC)

Aggodalomra egyelőre nincs ok, hiszen a CDC kutatói négy évtized alatt mindössze 85 olyan megbetegedést találtak, ami megfelelt a kritériumoknak, ugyanakkor így sem árt óvatosnak lenni. Mivel a Naegleria Fowlerire nincs gyógymód, és kimutatni sem lehet a vízből, így a kutatók abban reménykednek, hogy a tanulmány hozzájárul ahhoz, hogy pontosabban meg tudják állapítani, hogy mely területeken várható egy adott időszakban a felbukkanása, ami hatékonyabb óvintézkedésekhez vezethet. Az szakemberek azt javasolják, hogy ha olyan helyen nyaralunk, ahol jelen lehet az agyevő amőba, akkor a legjobb, ha nem fürdünk meleg édesvízben, de ha mégis így teszünk, akkor érdemes a fejünket a víz felett tartani, vagy orrcsipesszel csökkenteni a kockázatot. (Live Science, Borítókép: Hollie Fernando/Getty Images)

További cikkek a témában:

Továbbra sem értik, mi okozhatja a rejtélyes, tömeges megbetegedést Indiában Ándhra Prades, délkelet-indiai államban több mint ötszáz ember került kórházba, mert hirtelen az epilepsziára hasonlító tünetek jelentkeztek náluk. Egyikük meg is halt. Azt egyelőre biztosan nem tudni, hogy mi okozhatja a megbetegedést, de feltételezések már akadnak.

A kanyaró évekkel a fertőzés lezajlása után is károsítja az immunrendszert A vírus durvábban odapirít a szervezetnek, mint hittük: átmeneti immunamnéziát okoz.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.