Továbbra sem értik, mi okozhatja a rejtélyes, tömeges megbetegedést Indiában

2020 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Továbbra sem értik, mi okozhatja a rejtélyes, tömeges megbetegedést Indiában
Ándhra Prades, délkelet-indiai államban több mint ötszáz ember került kórházba, mert hirtelen az epilepsziára hasonlító tünetek jelentkeztek náluk. Egyikük meg is halt. Azt egyelőre biztosan nem tudni, hogy mi okozhatja a megbetegedést, de feltételezések már akadnak.

Az első beteget Eluru városában szombat este azonosították – számol be róla az Associated Press. Az első páciensek esetén hirtelen rángógörcsök jelentek meg – nyilatkozta Geeta Prasadini, népegészségügyi igazgató. A tünetek közt azóta felütötte fejét egyebek mellett a hányinger és az eszméletvesztés is annál az 546 embernél, akik kórházba is kerültek. A kórházi ápolásra szorulók nagy része egyébként azóta felgyógyult, és vissza is tért az otthonába, de 148 személy még további ellátásra szorul.

Időközben szakértők érkeztek India vezető tudományos intézeteiből is, és több teória született, melyek kivizsgálása most is folyik. A legutóbbi feltevés szerint valamely étel szennyeződhetett rovarirtóval, ám megnyugtató bizonyíték erre sincs. A szakértőket egyébként a leginkább az hozza zavarba, hogy a sok száz beteg közt nincs semmiféle kapcsolat. Mindegyiküket letesztelték a SARS-CoV-2 vírusra, és mindegyikük negatív lett. A páciensek szervezetében egyéb vírust sem sikerült azonosítani pedig vizsgálták többek közt, hogy nincs-e jelen a chikungunya-lázat kiváltó kórokozó, esetleg a Dengue- vagy a herpeszvírus. A páciensek közt rokoni kapcsolat sincs, és még csak nem is egy környéken élnek. Több korosztály képviselője is fellelhető köztük (például hetven gyerek), azonban a betegek csak egészen kis hányada tartozik az idősebbek közé.

Kezdetben egyébként arra gyanakodtak, hogy a megbetegedéseket az ivóvízhálózat szennyeződése okozhatja, ám ezt elvetették, miután kiderült, hogy a betegek közt többen nem is szoktak csapvizet inni, ráadásul a vízmintában sem mutattak ki szennyeződést. A rejtélyes kór eddig egy emberrel végzett, egy 45 éves férfival, akinek a boncolásakor sem derült ki semmi az elhalálozás okáról. A legutóbbi feltevés tehát, hogy a tüneteket foszfortatalmú, szerves rovarirtószer okozhatta, amely a zöldségeket, halastavakat szennyezhette (most épp ezeket is vizsgálják). Bizonyíték viszont erre sincs, a feltételezés alapja, hogy a régióban a hasonló szereket gyakran szokták használni.

Ándhra Prades egyébként India egyik, a Covid19 által leginkább megütött régiója több mint 800 000 azonosított esettel. A világjárvány pedig, ahogy Indiai többi államában is, eléggé leterheli az egészségügyi ellátást.

(Címlapkép/nyitókép (csak illusztráció): Flickr/Grand Challenges Canada)

További cikkek a Rakétán:

Yada Yada vírus: ijesztő új betegség, vagy valami egészen más? Ausztrál kutatók néhány napja hozták nyilvánosságra az információkat az új, moszkitókban talált alfavírusról, melyet Yada Yada-nak kereszteltek. A név fenyegetően hangzik, de tényleg veszélyben vagyunk?

Az intenzív mezőgazdasági technikák is növelhetik a járványok kialakulásának kockázatát Egy új kutatás szerint a túlzott antibiotikum-használat, a nagyüzemi állattartás és a genetikai sokszínűség egyaránt hozzájárulhat a kórokozók hatékony terjedéséhez, és ezáltal az újabb és újabb járványkitörésekhez.

Tífuszos Mary sohasem volt beteg, de mindenki mást megfertőzött környezetében Tífuszos Mary, azaz Mary Mallon a tífusz első tünetmentes hordozója volt, aki sem az orvosokban, sem a kézmosás fontosságában nem hitt. Ellenben meglépett a rendőrök elől, sőt át is verte őket, és New York-szerte több mint száz embert megfertőzött. Pedig első ránézésre csak egy ártatlan szakácsnőnek tűnt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.