Tovább használható, javítható kütyükért küzd az EU

2020 / 03 / 12 / Pőcze Balázs
Tovább használható, javítható kütyükért küzd az EU
Hol vannak már azok az idők, amikor felpattintottuk a 3210-es Nokia hátlapját, kikaptuk az akksit, és vettünk egy újat, ha a korábbi már nagyon a végét járta. Ma örülünk, ha a szervizben kinyitják és megjavítják a telefonunkat. Európában sok az elektronikai szemét, és csak a 40%-át hasznosítják újra - ezen is változtatna most az Európai Bizottság.

A szórakoztatóelektronika fejlődésének állandó eleme, hogy egyre kisebb helyre suvasztunk be egyre több funkciót és teljesítményt. És azzal, hogy az eszközeink egyre kisebbek, egyre inkább vezeték nélküliek és egyre gyakrabban vízállóak, együtt jár, hogy egyre kevésbé modulárisak és javíthatóak. Az Apple AirPodjai például az iFixit.com javíthatósági pontversenyében nulla pontot kaptak a tízből: kicsik, gyönyörűek, és annyira tele vannak nyomva ragasztóval, hogy a javításuk legbiztosabb módja, hogy könnyezve veszünk egy újat. A mobilokkal ugyanez a helyzet. Az Android Central legkörnyezetbarátabb telefonokat felsorakoztató listáját a Teracube és a Fairphone 3 vezetik, amik ugyan könnyen javíthatóak, de senki nem hallott róluk.

 

Ez pedig nincs jól így

Az Európai Bizottság célja, ahogy a The Verge is megírta, hogy a 2050-re kitűzött európai karbonsemlegességhez az is hozzájáruljon, hogy tovább tudjuk használni, és egyszerűbben tudjuk újrahasznosítani a telefonjainkat, tabletjeinket, laptopjainkat. Az, hogy ez pontosan hogyan történik majd a gyakorlatban, még kérdés. Nem lesznek vízhatlan telefonok, mert minden készüléket ki kell majd tudni nyitni egy pillangókés hegyével? Nem valószínű. Nehezebb és vastagabb hardverekkel dolgozunk majd, csak hogy a szerelőnek egyszerűbb dolga legyen, amikor beadjuk javítani a készüléket? Ez sem hangzik túl életszerűen. Még abban is sokan kételkednek, hogy az Apple meghajlik-e az EU akarata előtt, és az iPad Prók után a telefonjain is lecseréli-e a csak általuk használt lightning csatlakozót a sztenderd USB-C-re.

De könnyű elképzelni egy működő, gyakorlatias, szimpatikus szabályozást is. Talán ott érdemes kezdeni, hogy a készülékeink szoftvertámogatása tartson legalább tíz évig - és most valószínűleg hevesen bólogatnak azok, akik épp az öt-nyolcéves Philips Hue hardverüktől búcsúzkodnak, mert a gyártó úgy döntött, hogy mostantól nem támogatja azt. Lehet, hogy a telefonjaink, tabletjeink tartozékai is garantáltan kaphatóak lesznek évekkel a bemutató után, sőt, talán a Macintoshokba sem csak a megvásárlás pillanatában vehetünk majd méregdrága memóriát. Annak is sokan örülnének, ha a javítások költsége és módja egységes és szabályozott lenne - amikor megveszem a tabletet, tudom, hogy olcsón és egyszerűen lesz új kijelzője, ha leejtem. Brüsszel üzenetére egy-két ipari formatervező biztosan sírva fakadt, hogy néhány milliméterrel vastagabb eszközt kell majd tervezniük. Ha cserébe pár évvel tovább működnek majd a kütyüjeik, akkor mi talán nem leszünk annyira szomorúak.

(Fotó:Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.