Nincs karácsony okosotthon-kiegészítők nélkül: 7 pénztárcabarát ajándéktipp

2020 / 11 / 26 / Perei Dóra
Nincs karácsony okosotthon-kiegészítők nélkül: 7 pénztárcabarát ajándéktipp
Bő egy hónap, és ismét beköltözik otthonunkba a szeretet, a béke, a harmónia, na meg persze a mákos bejgli, a karácsonyfa és más finomságok. Az idillt azonban megelőzi egy jó nagy adag stressz, hogy kinek mit vegyünk, különösen ha az illető odavan az okoskütyükért. A kínálat természetesen nem merül ki az alábbi listával, ellenben igyekeztünk olyan eszközökből szemezgetni az okosotthonok témakörében, melyek segítségével az ideinél okosabb lakókörnyezettel léphetünk 2021-be.

Intelligens radondetektor

Lakásunkban sokkal több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk, sokan azonban mégsem foglalkoznak eleget a beltéri levegő minőségével, hiszen a veszélyforrások többségét nem is ismerik. A radongáz az egyik legfontosabb elem, amely meghatározza a beltéri levegő minőségét, ráadásul minden helyiségben kimutatható. A levegő radongáz-koncentrációja ugyanakkor naponta változik, ezért is szükséges annak folyamatos ellenőrzése, hogy minimálisra csökkenthessük egészségkárosító hatásait.

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

Az intelligens radongáz-érzékelők okostelefonnal, illetve anélkül is használhatók a belélegzett levegőben jelenlevő radongáz-tartalom kimutatására, használatukhoz pedig elég az érzékelő fölé kell tartani kezünket. A telefonnal és tablettel társítható radondetektorok beépített szenzoraik segítéségével részletes információkat nyújtanak a beltéri levegő minőségéről: a szenzorok érzékelik a radongáz koncentrációját, a környezeti hőmérsékletet, valamint a relatív páratartalmat.

Megfelelő mértékű szellőzéssel többnyire biztosítható, hogy a radon koncentrációja elfogadható értéket mutasson, ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, illetve a szigetelés alatti térben felgyűlt radon eltávolítása. Erre több épületgépészeti megoldás közül választhatunk, csakhogy többségük (legalábbis jelenleg) nagyon drága.

Vezeték nélküli okostermosztát

A kényelem és az okostermosztát fogalma szinte egy és ugyanaz, hiszen van abban valami megnyugtató, hogy az ember az okostelefonjáról, bárhol és bármikor vezérelheti otthona fűtésrendszerét. A lakás ugyanis fűtési zónákra osztható az eszközzel, életstílusunknak megfelelő fűtési időprogramot állíthatunk be, amit aztán igényeink szerint vezérelhetünk. A kiegészítő előnyei, hogy egyszerre több felhasználási helyet és termosztátot is tud kezelni, ezáltal könnyen áttekinthető és megváltoztatható a kívánt hőmérséklet-szint és időprogram, valamint egy érintéssel aktiválhatók az előre beprogramozott gyorsgomb funkciók, illetve automatikus rendszer információt kérhetünk e-mail címünkre.

Intelligens elosztó

A háztartások többsége bővelkedik olyan készülékekben, amelyek készenléti állapotban folyamatosan energiát használnak, ami nem kifejezetten környezetkímélő. Az intelligens elosztó automatikusan áramtalanítja ezeket a berendezéseket attól függően, hogy azok használatban vannak-e vagy sem, ezáltal csökkenti a rácsatlakoztatott készenlétienergia-felvételt, míg az elosztóba épített biztosíték segítségével védi a rácsatlakoztatott eszközöket egy esetleges, villámcsapás okozta károsodásoktól.

Az intelligens elosztó egyik végén találjuk az úgynevezett elsődleges aljzatot: valahányszor az aljzaton lévő készülék készenlétre vált, a berendezés a többi dugaszolóaljzaton automatikusan megszünteti az áramellátást. Ezen kívül telefonos alkalmazással vezérelhetjük a készüléktöltést, világítást, egyes modelleknél pedig még az elektromos fűtést is. A távoli irányítás-időzítés funkció nagyon hasznos tud lenni, ha mondjuk indulás előtt elfelejtjük lekapcsolni a villanyt vagy a fűtést, netán szeretnénk minden este meleg,  jól megvilágított lakásba hazatérni.

Okos-időjárásállomás

Az iOS és Andorid készülékekkel kompatibilis egyéni időjárásállomás a levegő minőségét és hőmérsékletét méri, ugyanakkor lehetővé teszi a légnedvesség, légnyomás, szén-dioxid koncentráció, zajszennyezés, páratartalom, és sok más tényező figyelemmel kísérését. Az intelligens időjárásjelző mérés után továbbítja az adatokat vezeték nélkül WiFi-n keresztül az eszközhöz tartozó telefonos applikációra, mi pedig bárhonnan, valós időben megtekinthetjük azokat.

Az időjárásjelző adatai számítógépén keresztül is elérhetőek, valamint egy állomáshoz több okostelefon csatlakoztatható. Mivel a készülék időjárási viszonyokat is rögzít, így lehetővé teszi, hogy akár napokkal előre megtervezzük szabadtéri programunkat. Ami pedig az egészségünket illeti, az állomás arról sem feledkezik meg, és figyelmeztet például arra, hogy megfelelő időközönként szellőztessünk.

Okos nyitásérzékelő

Az ajtókra vagy ablakokra szerelhető okos nyitásérzékelők WiFi érzékelő riasztási értesítéssel figyelmeztetnek a mobilkészüléken, ha az adott nyílászárót kinyitják, vagy becsukják, a tulajdonos pedig bárhonnan beavatkozhat, értesítheti a szomszédokat, vagy akár a rendőrséget is felhívhatja. A nyílászáró állapota bármikor lekérdezhető, nincs szükség központi vezérlőegységre, valamint mágneses kapcsoló segíti az ablakok és ajtók megfigyelését. (A legtöbb eszköz beépített manipulációs védelemmel is rendelkezik, vagyis leszereléskor riaszt.) Az okos nyitásérzékelő könnyen csatlakoztatható a WiFi hálózathoz , egyszerűen vezérelhető telefonos alkalmazással és hangvezérléssel, illetve valamelyik modellhez más funkció is hozzárendelhető, például a lámpák be- és kikapcsolása.

Időjárásbiztos kültéri biztonsági kamera

Szintén az otthoni védelmet szolgálják az intelligens kültéri biztonsági kamerák, amelyek szélsőséges időjárási körülmények között is megbízatóan működnek. Ma már kapható olyan eszköz, aminél magunk jelölhetjük ki azokat a területeket a kamera látószögének képén, amelyeken mozgás- és hangjelzést szeretnénk fogadni, illetve figyelmen kívül hagyni. A legmodernebb kütyüket emellett komoly éjjellátó technikával is ellátták, amik nagy felbontású képeket és videókat készítenek éjszaka, gyenge fényviszonyok között.

A kültéri kamerák kategóriájának legkiválóbb darabjai a fentieken kívül mesterségesintelligencia-alapú emberi alak felismerésére is képesek, Google Asszisztenssel és Alexával egyaránt működnek, csak utasítanunk kell, hogy mutassa meg a bejárati vagy éppen a hátsó ajtót. A beépített mikrofon és nagy teljesítményű hangszóró pedig megkönnyíti a tiszta, kétoldalú kommunikációt a lakók és a vendégek között. A kamerák használatához elég letölteni a hozzá tartozó telefonos alkalmazást. Aki pedig szeretné extra biztonságban tudni a kamera felvételeit, érdemes olyat vásárolni, ami felhőben tárolja a rögzített képeket, így azok akkor is megmaradnak, ha az eszköz netán megrongálódik.

Okos virágcserép

Már a szobanövények öntözését is rábízhatjuk egy kütyüre, melynek öntözőrendszere csak akkor lép működésbe, amikor a virágnak valóban szüksége van rá. Az okos virágcserepek automatikusan alkalmazkodnak a növények természetes életciklusához, és eszerint időzítik az öntözést, a megfelelő mennyiségű vizet a legalkalmasabb időpontban adagolva.

Az eszközök lehetővé teszik az akár egy hónap felügyelet nélküli gondoskodást is, ezáltal hosszabb időre is magára hagyhatjuk a növényt, a beépített szenzorok pedig valós időben figyelik a fény, a hőmérséklet, a talajnedvesség, és a tápanyagok arányának változását, melyekről tulajdonosát is figyelmeztetik, sőt egyedi ajánlásokat tesznek a növény gondozásával kapcsolatban. Az összegyűjtött információkat azonnal láthatjuk az okostelefonon vagy tableten a vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően.

Okos fogkefe

A jövő, pontosabban a jelen fogkeféje már nemcsak elektromos, de azt is megmondja, mennyire vagyunk alaposak. A piacon elérhető készülékek beüzemelése nem bonyolult,  csak le kell tölteni hozzá az adott alkalmazást, követni a telefonon megjelenő utasításokat, és pár másodperc alatt össze is köthetjük az eszközt az applikációval, majd indulhat a tisztítás.

Az intelligens fogkefék egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos fogkefékkel ellentétben nincs szükség arra, hogy erővel a fogunkhoz nyomjuk a sörtéket, elég arra figyelni, hogy az eszközt megfelelően navigáljuk a szájüregünkben, elérve még a hátsó fogainkat is.

(Fotó: Getty Images Hungary, The Radon Shop, YouTube, Gizmo Report, Blunber, Techradar, Pre-Tend, The Verge)

Ez is érdekelhet:

Így lehet egyre több otthonból okosotthon

A jövő házai még a lakóik szívverését is érzékelni fogják

Tizenkét technológia, ami minden okosotthonban ott lehet tíz éven belül


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.