A hibrid járműhöz nem kell jogosítvány és Németországban már több százan használják

2022 / 12 / 11 / Bobák Zsófia
A hibrid járműhöz nem kell jogosítvány és Németországban már több százan használják
Elektromos kerékpár motoros rásegítéssel vagy inkább mini-furgon pedálos rásegítéssel?

A különböző funkciójú járművek ötvözése néha furcsa külsejű, de hatékony megoldásokhoz vezethet és számos cég él is a lehetőséggel, hogy kiaknázza a hibridekben rejlő potenciált, azonban ezek közül a futurisztikus járművek közül sok csak papíron és animáción, vagyis koncepció formájában létezik. A német Onomotion vállalat gyártmánya, az Ono kivételt képez: a speciális közlekedési és szállítóeszközt már évek óta használják Berlin városában és a cég további terjeszkedést tervez szerte Európában és Észak-Amerikában.

Az Ono egy fedett, teherszállításra alkalmas elektromos bicikli, illetve tricikli, aminek külső borítása és a hátsó részre csatlakoztatható tárolóegysége nagyrészt elfedi a pedálokat, így kívülről inkább valamilyen fajta kisebb furgonnak tűnik, mint kerékpárnak. A jármű a működése tekintetében is hasonlít egy teherszállítóra: igaz, hogy a meghajtása emberi erőt igényel, de a motoros rásegítés jelentősen megkönnyíti a "sofőr" dolgát: 6 km/h-ás sebességre magától gyorsul indítás után és az 1,4 kWh-ás akkumulátorcsomag 30 kilométeren át nyújt segítséget a pedálozáshoz.

Az akkumulátort méghozzá nem szükséges azonnal feltölteni az út folytatásához, amennyiben lemerült,

mivel egy beépített tárolóban extra akkumulátort is lehet szállítani, majd megfelelő időben egy mozdulattal kicserélni a lemerült egységgel. A cég szerint a hibrid a megrendelő ajtajáig való szállítást végző kisteherautós megoldások és a biciklisfutárok kombinációja, amivel két célt valósítanak meg: egyrészt kényelmesebbé teszik a futárok munkáját a fedett kabinnal, másrészt kibocsátásmentes alternatívát kínálnak a furgonok helyett.

Az Ono a kerékpárutakon közeledik és nem kell hozzá jogosítvány, mivel a motoros rásegítés csak 25 km/h-ás sebességig működik, a szállítási kapacitása viszont meglehetősen nagy. A levehető hátsó modulban 200 kg rakomány fér el és az érzékeny elektronikus eszközök számára külön tárolórekeszek állnak rendelkezésre. A jármű tervezésében részt vett a Volkswagen Group korábbi tervezője, Murat Günak is, aki egyúttal a cég egyik alapító tagja. A jelentős megterhelést jelentő rakomány és a nagy teljesítményű motorok miatt a szokásosnál erősebb láncot igényel a kerékpár, ezért az Onókon a Wippermann Connex láncát használják, ami kevésbé nyúlik használat közben és nikkelborításának köszönhetően ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben.

Az Onomotion a járműveket elsősorban nem eladásra szánja, hanem az úgynevezett Vehicle-as-a-Service szolgáltatás keretében bérelni lehet tőlük az eszközöket. A cég az immár több száz fős flotta tagjait folyamatosan ellenőrzi és karbantartja, valamint biztosítást is kínál hozzájuk. A járműveket jelenleg Németországban olyan cégek használják kiszállításra, mint a UPS, a DPD és a Hermes, de a későbbiekben a vállalat terjeszkedni szeretne és más európai országokban vagy az Egyesült Államokban elindítani a szolgáltatásukat.

(Fotó: Onomotion GmbH)

Az elektromos bicikli-autó megérkezett és igyekszik közlekedési forradalmat csinálni A gyártó szerint a meghatározhatatlan típusú jármű lehet a válasz a klímaváltozás és az energiakrízis okozta problémákra - az elektromos és emberi erővel történő meghajtás miatt fenntartható személyszállítást kínál az autóknál jóval kisebb helyet foglalva.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.