Megszületett a légi és vízi közlekedés újabb kombinációja: a légjacht

2022 / 04 / 18 / Bobák Zsófia
Megszületett a légi és vízi közlekedés újabb kombinációja: a légjacht
A svájci mérnökök által megálmodott AirYacht nem csak nevében, de működésében is rendkívül hasonló a Lazzarini Stúdió Air Yachtjához - úgy tűnik, a léghajós közlekedés egyre több tervező fantáziáját ragadja meg, akik a környezetbarát utazás egyik legjobb formáját látják az eszközben.

A svájci mérnökök, Guillaume Hoddé és Matthieu Ozanne tervezte AirYachthoz nagyon hasonló koncepciót már láthattunk, méghozzá nem is olyan régen: az általunk is bemutatott Air Yacht a Lazzarini Design alkotása, ami tulajdonképpen két héliumos ballon által közrefogott üvegkabin - ebben a középső egységben foglalnak helyet az utazók, akik a léghajós kirándulás mellett akár a vízi közlekedés előnyeit is élvezhetik, mivel a jármű a vízfelszínre ereszkedve akár 5 csomós sebességgel is képes lenne haladni.

A svájci AirYacht egyező nevű, de szerkezetileg némileg eltérő modellje egy kicsit bonyolultabb koncepciót takar: ez a hibrid jármű egy valódi jacht és egy hozzácsatolt léghajó kombinációja, ami azt a célt szolgálja, hogy a vízen közlekedő utasoknak ne kelljen a tengerek által behatárolt környezettel megelégedniük, hanem valamilyen természeti akadállyal találkozva könnyedén haladhassanak tovább anélkül, hogy el kellene hagyniuk a hajójukat. Szárazföld közelébe érve (vagy bárhol máshol) a héliummal töltött ballon közvetlenül csatlakoztatható a jachthoz, amit az akár 3000 méteres magasságba is emelhet, de a felszín közeli, 100-200 méteres magasságban történő utazásra és így a jobb kilátásra is lehetőséget ad.

Az elképzelés szerint a 200 méter hosszú ballon három fős személyzettel, míg a lakóhelyként szolgáló, 10-12 személy befogadására alkalmas, 750 négyzetméteres beltérrel rendelkező vízi egység 12 tagból álló személyzettel várná az utasokat, akik egy lifttel is elhagyhatnák a jacht-léghajót, ha túrára indulnának a környéken. A hajó különlegessége, hogy nem tartozik hozzá motor, vagyis a jacht önállóan nem tud haladni a vízen, csak a léghajó vontatásával tud közlekedni, aminek maximális sebessége 90-100 km/h. Erre a tervezők szerint a súly minimalizálása miatt van szükség, ami lényeges eleme a hibrid működőképességének.

A koncepció radikálisnak tűnik ugyan, de manapság egyre több helyen bukkan fel a ballonos utazás ötlete, például az űrturizmus területén is, és a cégek tesznek is érte, hogy a közlekedésnek ez a valamivel környezetbarátabb (bár luxus) formája megvalósuljon. Az AirYacht első példányát a Boat International leírása szerint 2026-ban tervezik bemutatni.

(Fotó: AirYacht)

Saját helikopterleszállóval is rendelkezne a jövő kétéltű luxusléghajója Az olasz Lazzarini Studios által tervezett és minden létező extrával ellátott Air Yacht vízben és levegőben is egyaránt képes lenne mozogni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.