Élő felhőkarcoló génmódosított fából

2021 / 05 / 18 / Perei Dóra
Élő felhőkarcoló génmódosított fából
Az élő felhőkarcoló ötletét négyszázkilencvenkét versenyző közül választották ki: a projekt megálmodói a fenntartható építészet jegyében építenék fel a létesítményt, amely a terveket elnézve olyan, mintha összemosták volna az Avatar és a Godzilla film helyszíneit.

Az épület helyszíne Manhattan lehet, az alapkoncepció szerint élő, ám genetikailag módosított fákat alakítanának felhőkarcolóvá, hogy az emberek újra rátalálhassanak az egyensúlyra a nagyvárosok és a Föld erőforrásai között. A Yanko Design cikke szerint az épület egy öko, lakható térként funkcionál majd a betondzsungel közepén: ha figyelembe vesszük az urbanizáció aktív folyamatát, valamint a zöldterületek százalékos csökkenését, akkor az élő felhőkarcoló számos környezeti és városi kérdést megoldhat. Ahogy pedig már fentebb írtuk, az ukrán tervezőcsapat úgy véli, hogy ha a génmódosított fákat fejlődésük korai szakaszában felhasználják az építészetben, azzal helyreállítható az egyensúly a digitalizált megavárosok és a Föld - fokozatosan merülő - erőforrásai között.

A felhőkarcoló egy különálló, élő szervezet saját gyökérzettel, öntözési, karbantartási mechanizmussal és jellemzőkkel, melyek egytől egyig arra összpontosítanak, hogy miként lehet adaptálni a fenntartható építészetet egy nagyvárosi környezetben. A szerkezet egyedülálló, gyorsan növő,

magas és masszív lombhullató fákkal lenne kialakítva, amelyeket csoportosan ültetnek speciálisan előkészített talajba.

Ahogy a fák nőnek, egyrészt egyedülálló formát biztosítanak a felhőkarcolónak, másrészt lenyűgöző látványt nyújtanak. A növények felszívják a vizet és a tápanyagokat, amelyek a gyökerétől egészen a tetejéig eljutnak. Ezzel egyidejűleg a törzs vastagodása fokozatosan növeli a faszerkezet szilárdságát és javítja annak önfenntartó tulajdonságait az épület egészére nézve.

A fejlesztési szakaszban a közeli fák ágait különböző szinteken oltják be, hogy olyan hálózatot képezzenek, amely megerősítik a felhőkarcolót, miközben zavartalanul tovább növekedhetnek. A csapat szerint a hibrid faágak adják a jövő felhőkarcolóinak szerkezetét, mivel azok egyenletes, különálló biomorf struktúrákat alkotnak, illetve táplálkoznak a talaj, a víz és a nap erőforrásaiból. Ezek együttesen pedig olyan ökoszisztémát alkotnak, amely nélkülözhetetlen a nagy agglomerációk számára. Ahogy növekszik, az adott élő felhőkarcoló összekapcsolódik a szomszédos épületekkel, és így lényegében egyetlen élő közösségé fonódnak. A fotókat elnézve nem csoda, hogy az eVolo zsűrije az élő felhőkarcolónak adta az első díjat, de hogy az építészek víziói valóban megvalósulnak-e, az még a jövő zenéje.

(Fotó: Daily Mail via eVolo)

További cikkek a témában:

A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa A kétszáz hektáron felépülő, mesterséges szigeteken álló város egy megoldás lehet arra, hogyan védekezhetnek a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel szemben a szigetországok.

A szingapúri jövőváros látképéről lemaradt valami: hova lettek az autók? Egyre több tervező dönt úgy, hogy a jövő városaiban nincs helye a felszínen a motorizált közlekedésnek, a járműveket ezért a föld alá száműzik. A Szingapúrban felépülő erdei város, Tengah is autómentes lesz, helyette a növények veszik át a főszerepet az utcákon.

Visszaköltözik a természet a városokba a különleges ökoépületeknek köszönhetően Egyike ezeknek a modern menedékhelyeknek a nemsokára felépülő Tao Csu Jin Jüan Tajvanban, ahol újra szimbiózisban élhetnek a természettel a 'városi tüdő' lakói.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.