Élő felhőkarcoló génmódosított fából

2021 / 05 / 18 / Perei Dóra
Élő felhőkarcoló génmódosított fából
Az élő felhőkarcoló ötletét négyszázkilencvenkét versenyző közül választották ki: a projekt megálmodói a fenntartható építészet jegyében építenék fel a létesítményt, amely a terveket elnézve olyan, mintha összemosták volna az Avatar és a Godzilla film helyszíneit.

Az épület helyszíne Manhattan lehet, az alapkoncepció szerint élő, ám genetikailag módosított fákat alakítanának felhőkarcolóvá, hogy az emberek újra rátalálhassanak az egyensúlyra a nagyvárosok és a Föld erőforrásai között. A Yanko Design cikke szerint az épület egy öko, lakható térként funkcionál majd a betondzsungel közepén: ha figyelembe vesszük az urbanizáció aktív folyamatát, valamint a zöldterületek százalékos csökkenését, akkor az élő felhőkarcoló számos környezeti és városi kérdést megoldhat. Ahogy pedig már fentebb írtuk, az ukrán tervezőcsapat úgy véli, hogy ha a génmódosított fákat fejlődésük korai szakaszában felhasználják az építészetben, azzal helyreállítható az egyensúly a digitalizált megavárosok és a Föld - fokozatosan merülő - erőforrásai között.

A felhőkarcoló egy különálló, élő szervezet saját gyökérzettel, öntözési, karbantartási mechanizmussal és jellemzőkkel, melyek egytől egyig arra összpontosítanak, hogy miként lehet adaptálni a fenntartható építészetet egy nagyvárosi környezetben. A szerkezet egyedülálló, gyorsan növő,

magas és masszív lombhullató fákkal lenne kialakítva, amelyeket csoportosan ültetnek speciálisan előkészített talajba.

Ahogy a fák nőnek, egyrészt egyedülálló formát biztosítanak a felhőkarcolónak, másrészt lenyűgöző látványt nyújtanak. A növények felszívják a vizet és a tápanyagokat, amelyek a gyökerétől egészen a tetejéig eljutnak. Ezzel egyidejűleg a törzs vastagodása fokozatosan növeli a faszerkezet szilárdságát és javítja annak önfenntartó tulajdonságait az épület egészére nézve.

A fejlesztési szakaszban a közeli fák ágait különböző szinteken oltják be, hogy olyan hálózatot képezzenek, amely megerősítik a felhőkarcolót, miközben zavartalanul tovább növekedhetnek. A csapat szerint a hibrid faágak adják a jövő felhőkarcolóinak szerkezetét, mivel azok egyenletes, különálló biomorf struktúrákat alkotnak, illetve táplálkoznak a talaj, a víz és a nap erőforrásaiból. Ezek együttesen pedig olyan ökoszisztémát alkotnak, amely nélkülözhetetlen a nagy agglomerációk számára. Ahogy növekszik, az adott élő felhőkarcoló összekapcsolódik a szomszédos épületekkel, és így lényegében egyetlen élő közösségé fonódnak. A fotókat elnézve nem csoda, hogy az eVolo zsűrije az élő felhőkarcolónak adta az első díjat, de hogy az építészek víziói valóban megvalósulnak-e, az még a jövő zenéje.

(Fotó: Daily Mail via eVolo)

További cikkek a témában:

A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa A kétszáz hektáron felépülő, mesterséges szigeteken álló város egy megoldás lehet arra, hogyan védekezhetnek a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel szemben a szigetországok.

A szingapúri jövőváros látképéről lemaradt valami: hova lettek az autók? Egyre több tervező dönt úgy, hogy a jövő városaiban nincs helye a felszínen a motorizált közlekedésnek, a járműveket ezért a föld alá száműzik. A Szingapúrban felépülő erdei város, Tengah is autómentes lesz, helyette a növények veszik át a főszerepet az utcákon.

Visszaköltözik a természet a városokba a különleges ökoépületeknek köszönhetően Egyike ezeknek a modern menedékhelyeknek a nemsokára felépülő Tao Csu Jin Jüan Tajvanban, ahol újra szimbiózisban élhetnek a természettel a 'városi tüdő' lakói.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.