Akár 2,5 millió forintot is spórolhat, aki most vásárolna magának elektromos autót

2021 / 06 / 14 / Bobák Áron
Akár 2,5 millió forintot is spórolhat, aki most vásárolna magának elektromos autót
A hétfő reggel nyolc órától elérhető pályázat keretében legfeljebb 17 millió forintos, tisztán elektromos hajtású, új autók vásárlásához igényelhető állami támogatás.

Ehhez nem árt sietni, hiszen a legutóbbi, tavaly ősszel meghirdetett pályázat alkalmával a támogatási keret mindössze egy nap alatt elfogyott. A jelenlegi, hétfőn reggel nyolc órától elérhető pályázatban magánszemélyek, felsőoktatási intézmények, civil szervezetek, valamint személyszállítással foglalkozó egyéni vállalkozók és cégek igényelhetik az összesen hárommilliárd forintos keretből megvalósuló állami támogatást, amelynek összege sávosan változik:

  • legfeljebb ötszemélyes autóra 12 millió forintos vételárig a vételár legfeljebb 50 százalékát, de maximum 2,5 millió forintot térít az állam
  • 12 és 15 millió forint közötti vételárnál az igényelhető támogatás összege legfeljebb az autó vételárának 12,5%-a vagy 1,5 millió forint
  • hét- vagy többszemélyes autónál 14 millió forintos vételárig lehet 50 százalékos, maximum 2,5 millió forintos támogatásra pályázni
  • 14 és 17 millió forint közötti autóra pedig legfeljebb az autó vételárának 11%-át nem meghaladó vagy 1,5 millió forintos támogatás igényelhető
A beszerzés időpontjában
érvényes vételár
Maximális támogatási összeg
és intenzitás
Tisztán elektromos
személygépjármű (max.
ötszemélyes, M1)
1 000 000 – 12 000 000 Ft maximum 2 500 000 Ft,
maximum 50 %
12 000 001 – 15 000 000 Ft maximum 1 500 000 Ft,
maximum 12,5 %
Tisztán elektromos
személygépjármű (hét-vagy
többszemélyes, M1)
1 000 000 – 14 000 000 Ft maximum 2 500 000 Ft,
maximum 50 %
14 000 001 – 17 000 000 Ft maximum 1 500 000 Ft,
maximum 11 %

 

Magánszemélyek fejenként egy, civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények jogi személyenként öt autó vásárlásához nyújthatnak be pályázati kérelmet. Ahogy Az én pénzem gazdasági portál felhívja rá a figyelmet, a nagycsaládosok ezt a támogatást összevonhatják a 7-9 személyes autókra igénybe vehető kedvezménnyel, így 14 millió forintos listaárig akár ötmillió forintos támogatást is igénybe vehetnek.

A pályázat feltétele, hogy a megvásárolt autó újnak (vagy a márkakereskedő által tesztautóként forgalomba helyezettnek) kell lennie, emellett a támogatás csak tisztán elektromos hajtású autókra igényelhető, vagyis hibridekre nem. A kedvezmény igénybevételéhez emellett szükség van érvényes megrendelésre is, amelynek dátuma nem lehet régebbi, mint a május 17-én megjelent pályázati kiírás.

Aki most esetleg lemaradt, annak sincs oka aggódni, ugyanis az Információs és Technológiai Minisztérium a korábbi évek gyakorlatával ellentétben szakaszosan hirdette meg az idei pályázati rendszert, amelyek során 1-1 milliárd forintos keretösszegre lehet pályázni. A második szakasz a korábbi tájékoztatás alapján augusztus 9-én nyílik majd meg, bár a Portfolio értesülései szerint volt olyan pályázó, akit az automatikus válaszlevélben arról éretsítettek, hogy július 5-től lesz lehetősége ismét pályázni.

(Borítókép: Piaxabay)

További cikkek a témában:

Kiderült, mennyivel támogatja az idén a magyar állam a villanyautók vásárlását Hosszas lebegtetés után ma délelőtt hozta nyilvánosságra az Információs és Technológiai Minisztérium az idei villanyautó-vásárlási pályázat részleteit.

Akár 150 ezer forintos állami támogatást is lehet igényelni elektromos kerékpárokra Az első pályázási időszak november 23-án indul, a pályázók akár a bicikli árának a felét is megspórolhatják.

Tegnapról mára elfogyott ez elektromos autókra szánt állami támogatás Hétfő reggel 8:01 és kedd déli 12:00 óra között lehetett beadni a pályázatokat a villanyautó-, elektromos robogó- és taxivásárlási támogatásra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
Az ionmeghajtás technológiáját eddig kisebb műholdak űrbeli navigálására használták, most azonban a NASA új hajtóművével igazi űrhajók is működtethetőek vele, és elérhető a bolygóközi utazás is.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.