Kiderült, mennyivel támogatja az idén a magyar állam a villanyautók vásárlását

2021 / 05 / 17 / Rácz Tamás
Kiderült, mennyivel támogatja az idén a magyar állam a villanyautók vásárlását
Hosszas lebegtetés után ma délelőtt hozta nyilvánosságra az Információs és Technológiai Minisztérium az idei villanyautó-vásárlási pályázat részleteit.

Az ITM az idei évben hárommilliárd forintos összegben írt ki pályázatot elektromos autók vásárlásának állami támogatására. A támogatás rendszere kissé komplikáltra sikeredett, mosolyogtató részlet benne, hogy egymillió forint alatti értékű új elektromos autó támogatására nem lehet pályázni. A magáncélra autót vásárlók számára a lényeget ez a kis táblázat foglalja össze:

A beszerzés időpontjában
érvényes vételár
Maximális támogatási összeg
és intenzitás
Tisztán elektromos
személygépjármű (max.
ötszemélyes, M1)
1 000 000 – 12 000 000 Ft maximum 2 500 000 Ft,
maximum 50 %
12 000 001 – 15 000 000 Ft maximum 1 500 000 Ft,
maximum 12,5 %
Tisztán elektromos
személygépjármű (hét-vagy
többszemélyes, M1)
1 000 000 – 14 000 000 Ft maximum 2 500 000 Ft,
maximum 50 %
14 000 001 – 17 000 000 Ft maximum 1 500 000 Ft,
maximum 11 %

 

Az idei pályázati rendszert időben három szakaszra bontották, szakaszonként egy-egymilliárd forintos keretre lehet pályázni. Az első szakasz június 14-étől július 2-ig tart, a második augusztus 9-e és 27-e között, a harmadik pedig október 11-ig tart. Ha az első két szakaszban nem merülne ki a teljes keret, a maradékot a harmadikban osztják ki, ha pedig október közepéig se jönne be elég igény a támogatásra, jövő év júniusáig meghosszabbítják a pályázati időtartamot. Persze nem túl valószínű, hogy erre sor kerülne: a tavalyi támogatás ötmilliárdos kerete alig egy nap alatt kimerült!

Magánszemélyek fejenként egy, civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények jogi személyenként öt autó vásárlásához nyújthatnak be pályázati kérelmet.

A pályázati kiírás hivatalos szövege ide kattintva nyitható meg pdf-ben, a maga 45 oldalas teljességében.

További cikkek a témában:

Hat év múlva az elektromos autók már olcsóbbak lehetnek, mint a benzinesek Egy új elektromos autó ma még csaknem kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású belső égésű motoros autó, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint viszont ez a következő években radikálisan változni fog, 2030-ban pedig már olcsóbban vehetünk majd villanyautót, mint amennyiért ma egy benzinmotoros kocsit kapnánk.

Egy kis kínai villanyautó beelőzte a Tesla Model 3-at eladásokban A Hong Guang Mini EV sikerében nagy szerepet játszott, hogy mindössze 1,3 millió forintba kerül.

Jövőre talán már nálunk is lehet hidrogénautót venni, bár tankolni csak egy vagy két helyen fogjuk tudni Az új Toyota Mirai értékesítése jövőre indul Európában. Amint lesz magyar hidrogénkút, az importőr a hazai piacon is bemutatja a kocsit.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.