Mintha a Jetson család járműve lenne ez a vízen közlekedő űrkapszula

2021 / 05 / 05 / Bobák Zsófia
Mintha a Jetson család járműve lenne ez a vízen közlekedő űrkapszula
A kis Jet Kapszula, ami valójában egy elektromos mini-jacht, úgy néz ki, mintha egy sci-fiből lépett volna elő és még a környezetet is óvja, bár a pénztárcát már kevésbé.

A Jet Capsule első szériája 2014-ben jelent meg Pierpaolo Lazzarini, egy korábbi autómérnök tervezésében és elsősorban azok számára jelentett érdekes megoldást a hajózáshoz, akik nem akartak hatalmas óriásjachtokkal feltűnősködni, de azért nem mondtak volna le a hatásos megjelenésről sem vízi útjuk során. Az eredeti kapszulák ára 150 000 dollárnál kezdődött (45 millió forint), és még dízelmotorral működtek, de a múlt hónapban bemutatott új tagjai a sorozatnak, a Jet Capsule Due Punto Zero (2.0) és a Hyper Jet Capsule már elérhető elektromos változatban is.

A hajók kívülről leginkább gokartokra vagy valamilyen űreszközre hasonlítanak, belülről pedig személyre szabható a berendezésük. A 7,5 méteres Capsule-ban nincs sok hely, a Hyper egy kicsivel hosszabb, 9,5 méter hosszú, de bizonyos modellekben még mini-konyhát és fürdőszobát is el lehet helyezni az ágy mellett, vagyis egy egész kicsi úszó lakásnak is beillenek. A leglassabb kapszula 25 csomóval képes haladni, a valamivel erősebb motorral felszerelt verzió 35 csomóval hasít, ami 46 illetve 65 km/h-nak felel meg. A meghajtás opcionális, de lehet rendelni három elektromos motorral is, amelyek összességében 450 kWh energiát biztosítanak.

A jachtok azonban, méretük ellenére, erősen a luxus kategóriába tartoznak, a 2.0 félmillió dollárba (150 millió forint), a Hyper egy millióba (300 millió forint) kerül. Hasonló kicsi elektromos hajók általában nyitott csónak formájúak, bár létezik néhány kivétel mint például a Jaguar Vector V20E, ami két éve megdöntötte az elektromos hajók sebességrekordját 142.60 km/h-val vagy a különleges, vízből kiemelkedő Sea Bubbles, amely 33 km/h maximális sebességre képes és eredetileg napelemes dokkot is terveztek mellé, ahol parkolás közben környezetbarát módon lehet újratölteni az akkumulátorát.

(Fotó: Jet Capsule)

További cikkek a témában:

Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is A klasszikus dízel tengeri kompokat elkezdték kiváltani az emissziómentes, elektromos hajók Norvégiában.
Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég Az Oceanbird alig kisebb, mint egy átlagos konténerszállító-hajó, viszont 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.
Napelemes lakó-katamaránokkal képzeli el a fenntartható tengeri luxusnyaralást egy osztrák cég A "lebegő villa" koncepciónak csak egy gyenge pontját érezzük: mi van, ha jön a vihar?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.