Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is

2020 / 06 / 21 / Rácz Tamás
Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is
A klasszikus dízel tengeri kompokat elkezdték kiváltani az emissziómentes, elektromos hajók Norvégiában.

A mi kis kárpát-medencei életünk mindennapjaiban kevéssé érzékelhető, de a hajózásban éppen olyan intenzív elektromos forradalom zajlik, mint az autózásban. Adtunk már hírt a közelmúltban Amszterdam lassan teljesen villamosított csatorna-hajózásáról, a brit állam hajózási hivatalai által támogatott fejlesztésekről, Japán épülő elektromos olajtankereiről és arról is, hogy még Magyarország legnagyobb éves hajózási szakkiállításán is mennyire elharapódzott a villamosítás. Most pedig a norvég vizekről érkezett egy új hír.

A Boreal nevű hajózási cég a Holland Shipyards Group-tól rendelt két tisztán elektromos, akkumulátoros komphajót, a HSG pedig a norvég Wärtsilä iparvállalat hajózási részlegét bízta meg a dizájn megtervezésével és az elektromos berendezéseinek legyártásával.

A szimmetrikus felépítésű kompok tervezése során az energiahatékonyság a fő szempont, hiszen minél takarékosabban használja fel az elektromos energiát a motor a haladáshoz, annál kevesebbet kell beépíteni a drága akkumulátorokból a testbe.

A két hajó nem egyforma. Az egyik egy 10 autó és 96 fő befogadására képes, 30 méteres komp, a másik egy nagyobb, 50 méteres gép, amely 35 autót és a személyzettel együtt 146 főt képes szállítani. Az új elektromos kompok jövő ősszel már meg is kezdhetik az utasok és járműveik szállítását a Launes – Kvellandstrand – Launes és az  Abelnes – Andabeløy – Abelnes útvonalakon, norvég vizeken.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.