Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is
2020 / 06 / 21 / Rácz Tamás
Jönnek az elektromos kompok Norvégiában is
A klasszikus dízel tengeri kompokat elkezdték kiváltani az emissziómentes, elektromos hajók Norvégiában.

A mi kis kárpát-medencei életünk mindennapjaiban kevéssé érzékelhető, de a hajózásban éppen olyan intenzív elektromos forradalom zajlik, mint az autózásban. Adtunk már hírt a közelmúltban Amszterdam lassan teljesen villamosított csatorna-hajózásáról, a brit állam hajózási hivatalai által támogatott fejlesztésekről, Japán épülő elektromos olajtankereiről és arról is, hogy még Magyarország legnagyobb éves hajózási szakkiállításán is mennyire elharapódzott a villamosítás. Most pedig a norvég vizekről érkezett egy új hír.

A Boreal nevű hajózási cég a Holland Shipyards Group-tól rendelt két tisztán elektromos, akkumulátoros komphajót, a HSG pedig a norvég Wärtsilä iparvállalat hajózási részlegét bízta meg a dizájn megtervezésével és az elektromos berendezéseinek legyártásával.

A szimmetrikus felépítésű kompok tervezése során az energiahatékonyság a fő szempont, hiszen minél takarékosabban használja fel az elektromos energiát a motor a haladáshoz, annál kevesebbet kell beépíteni a drága akkumulátorokból a testbe.

A két hajó nem egyforma. Az egyik egy 10 autó és 96 fő befogadására képes, 30 méteres komp, a másik egy nagyobb, 50 méteres gép, amely 35 autót és a személyzettel együtt 146 főt képes szállítani. Az új elektromos kompok jövő ősszel már meg is kezdhetik az utasok és járműveik szállítását a Launes – Kvellandstrand – Launes és az  Abelnes – Andabeløy – Abelnes útvonalakon, norvég vizeken.


AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.