Élelmiszer-hulladélkból gyártanának autóalkatrészeket

2021 / 07 / 15 / Perei Dóra
Élelmiszer-hulladélkból gyártanának autóalkatrészeket
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020-as felmérése szerint a magyarok átlagosan fejenként hatvanöt kilogramm élelmiszert kidobnak évente, míg az Európai Unió teljes területén évente mintegy száztízmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik.

A szemét egy részét ugyan a mezőgazdaság felhasználja melléktermékként, ám még így is rengeteg a kárba vesző mennyiség. A spanyol Alicante Egyetem ezért együttműködésre lépett más európai kutatókkal, hogy az egyes élelmiszerek - köztük a mandula, citrom, brokkoli és gránátalma - természetes összetevőit az autó- és az építőipar szolgálatába állítsák.

A kutatók a természetes adalékanyagokat kukoricakeményítő-alapú bioműanyagokkal vegyítik a spanyolországi laboratóriumban. Majd alávetik hőkezeléses, vízhűtéses és tekercseléses eljárásoknak - hogy aztán

a keletkező masszából autóalkatrészeket nyomtathassanak 3D-ben.

A végterméket a citrom, a gránátalma, a brokkoli és a mandulahéj mezőgazdasági hulladékaiból, olyan fenntartható és innovatív anyagok nyerik, amelyek különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen például az illatanyag megőrző képesség, az antimikrobális hatás vagy a színmegtartás.

María Del Carmen Garrigós Selva, az Alicante Egyetem vegyésze szerint ezek az anyagok idővel rendkívül értékessé válhatnak az autóiparban, mivel olyan, mikrobák által szennyezett alkatrészekben alkalmazhatóak, mint a kormány vagy a műszerfal. A fejlesztők emellett a körforgásos gazdasági modellt követik, azaz olyan fenntartható darabokat terveztek, amelyek hozzájárulnak a naponta keletkező nagy mennyiségű mezőgazdasági hulladék csökkentéséhez.

Érdekesség, hogy a felhasznált maradékok előnyei kizárólag természetes tulajdonságukból adódnak: a citromból kinyerhető például sárga színezőanyag, illetve citrusos illóolajok, amelyek kellemes illatot és antibakteriális hatóanyagot kölcsönözhetnek a kívánt termékeknek. A gránátalma ugyancsak tartalmaz antibakteriális összetevőket – emellett pedig a színeknek egy rendkívül széles skálája nyerhető ki belőle, a pirostól a kékig, attól függően, milyen kémiai eljárást alkalmaznak. A brokkoli rendkívül szép, természetes zöld színt ad. A mandula héja pedig ledarálása után, bioműanyagokkal keverve pont olyan felületet ad, mint a fa.

A természetes anyagok kivonásának és funkcionalizálásának módszerét a Polymer and Nanomaterial Analysis Research Group (Nanobiopol), valamint az UA Vision and Color Group fejlesztette ki a Barbara nevű Európai Uniós projekt keretében. A kezdeményezéshez több európai kutatóintézet csatlakozott, ahol jelenleg kukoricakeményítő felhasználásával próbálnak erős és ellenálló építőanyagokat nyerni.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt Bemutatták a teherszállításra alkalmas HyperPort terveit, ami az elképzelés szerint naponta többezer konténert szállít majd 600 km/h-s sebességgel.

Az USA vadászgépei a Föld mágneses mezőjének a segítségével navigálhatnának Így az sem jelentene problémát, ha az ellenség megsemmisítené az ország GPS-műholdjait egy háborúban.

2028-ra minden új Opel elektromos lesz Európában A nagy klasszikus autómárkák közül eddig az Opel mutatta be a legambiciózusabb villamosítási ütemtervet Európában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.