Élelmiszer-hulladélkból gyártanának autóalkatrészeket

2021 / 07 / 15 / Perei Dóra
Élelmiszer-hulladélkból gyártanának autóalkatrészeket
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020-as felmérése szerint a magyarok átlagosan fejenként hatvanöt kilogramm élelmiszert kidobnak évente, míg az Európai Unió teljes területén évente mintegy száztízmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik.

A szemét egy részét ugyan a mezőgazdaság felhasználja melléktermékként, ám még így is rengeteg a kárba vesző mennyiség. A spanyol Alicante Egyetem ezért együttműködésre lépett más európai kutatókkal, hogy az egyes élelmiszerek - köztük a mandula, citrom, brokkoli és gránátalma - természetes összetevőit az autó- és az építőipar szolgálatába állítsák.

A kutatók a természetes adalékanyagokat kukoricakeményítő-alapú bioműanyagokkal vegyítik a spanyolországi laboratóriumban. Majd alávetik hőkezeléses, vízhűtéses és tekercseléses eljárásoknak - hogy aztán

a keletkező masszából autóalkatrészeket nyomtathassanak 3D-ben.

A végterméket a citrom, a gránátalma, a brokkoli és a mandulahéj mezőgazdasági hulladékaiból, olyan fenntartható és innovatív anyagok nyerik, amelyek különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen például az illatanyag megőrző képesség, az antimikrobális hatás vagy a színmegtartás.

María Del Carmen Garrigós Selva, az Alicante Egyetem vegyésze szerint ezek az anyagok idővel rendkívül értékessé válhatnak az autóiparban, mivel olyan, mikrobák által szennyezett alkatrészekben alkalmazhatóak, mint a kormány vagy a műszerfal. A fejlesztők emellett a körforgásos gazdasági modellt követik, azaz olyan fenntartható darabokat terveztek, amelyek hozzájárulnak a naponta keletkező nagy mennyiségű mezőgazdasági hulladék csökkentéséhez.

Érdekesség, hogy a felhasznált maradékok előnyei kizárólag természetes tulajdonságukból adódnak: a citromból kinyerhető például sárga színezőanyag, illetve citrusos illóolajok, amelyek kellemes illatot és antibakteriális hatóanyagot kölcsönözhetnek a kívánt termékeknek. A gránátalma ugyancsak tartalmaz antibakteriális összetevőket – emellett pedig a színeknek egy rendkívül széles skálája nyerhető ki belőle, a pirostól a kékig, attól függően, milyen kémiai eljárást alkalmaznak. A brokkoli rendkívül szép, természetes zöld színt ad. A mandula héja pedig ledarálása után, bioműanyagokkal keverve pont olyan felületet ad, mint a fa.

A természetes anyagok kivonásának és funkcionalizálásának módszerét a Polymer and Nanomaterial Analysis Research Group (Nanobiopol), valamint az UA Vision and Color Group fejlesztette ki a Barbara nevű Európai Uniós projekt keretében. A kezdeményezéshez több európai kutatóintézet csatlakozott, ahol jelenleg kukoricakeményítő felhasználásával próbálnak erős és ellenálló építőanyagokat nyerni.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt Bemutatták a teherszállításra alkalmas HyperPort terveit, ami az elképzelés szerint naponta többezer konténert szállít majd 600 km/h-s sebességgel.

Az USA vadászgépei a Föld mágneses mezőjének a segítségével navigálhatnának Így az sem jelentene problémát, ha az ellenség megsemmisítené az ország GPS-műholdjait egy háborúban.

2028-ra minden új Opel elektromos lesz Európában A nagy klasszikus autómárkák közül eddig az Opel mutatta be a legambiciózusabb villamosítási ütemtervet Európában.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.