Éles Júlia ma ezüstérmet szerzett az Európai Lányok Informatikai Olimpiáján

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Éles Júlia ma ezüstérmet szerzett az Európai Lányok Informatikai Olimpiáján
Az Európai Lányok Informatikai Olimpiája (EGOI) egy új, egy hétig tartó nemzetközi verseny a számítástechnika iránt érdeklődő fiatal nők számára. Az olimpia két versenynapból áll, ahol a résztvevők kihívást jelentő algoritmikus problémákat oldanak meg.

EGOI

Az EGOI-t az hívta életre, hogy sokkal kevesebb nő, mint férfi dönt úgy, hogy a számítástechnika területén tanul vagy dolgozik. Ez a nemek közötti különbség még inkább hangsúlyos a matematikai olimpián és az informatikai olimpián, a svájci informatikai olimpián a nők aránya például 10 százalék alatt volt 2018-ban. Más országokban is hasonlóak a számok. A 2018 évi nemzetközi informatikai olimpián 88 ország képviselői vitatták meg, hogyan lehetne megoldani a nemek közötti különbségeket. 

Még 2012-ben a matematikai olimpián kezdeményezték az EGMO (European Girls ’Mathematical Olympiad) létrehozását, 19 résztvevő országgal, ami 2019-re több mint 50-re emelkedett, jelezve a kezdeményezés sikerét.

A cél az EGOI esetében is az volt, hogy hasonló versenyt induljon az informatikában, a lányok európai informatikai olimpiája képében. A mostani esemény az első volt a sorban, és Svájcban zajlott. Az EGOI-t minden évben más tagország látja vendégül. Ez biztosítja a projekt fenntartható és hosszú távú hatását.

Online verseny

A verseny fő célkitűzése a lányok részvételének ösztönzése az IT versenyeken, bátorításuk, egyszersmind női példaképek megalkotása, Magyarország pedig alapító EGOI tag. Az első versenyt eredetileg Zürichben tervezték megtartani, de a pandémia miatt az online térbe költözött, a magyar csapat egy helyszínről, Szombathelyről versenyzett.

Az EGOI programja hasonló az olyan versenyek programjához, mint az IOI (Nemzetközi Informatikai Olimpia) vagy a CEOI (Közép-Európai Informatikai Olimpia). Ezekhez képest azonban az EGOI egész Európát összefogja, és a részvétel kizárólag nőkre korlátozódik. Az esemény a normális élethelyzet visszaállása után kirándulásokkal zárul majd, lehetővé téve, hogy a számítástechnika iránt érdeklődő hallgatók megismerkedhessenek egymással és felfedezzék a fogadó országot.

A mostani utolsó versenynapon reggel tíztől délután háromig tartott a verseny, a csapatok pedig négykor, közösen nézhették meg a megoldásokat. A magyar csapat lányai, Éles Júlia, Kelemen Anna, Nagy Boglárka és Ottrok Veronika végül búcsúfagyiztak egyet Nikházy László csapatkapitánnyal, estére pedig számítógépes játékokat szerveztek nekik a svájciak.

Matek, fizika

Az NJSZT gyorsinterjújában még a verseny előtt kérdezte a Szatmárnémetiből származó Éles Júliát, aki a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból jutott ki az EGOI versenyre. A későbbi ezüstérmes elmondta, hogy a kedvenc tantárgya a matek, de a fizikát is nagyon szereti.

"Hatodikban kezdtem programozási versenyeken indulni, nagy élvezetet nyújtott, már a kezdetkor sikereket értem el, a magyarországi Nemes Tihamér versenyeken mindig díjat kaptam. A Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen több alkalommal nyertem díjakat, illetve az Országos Magyar Matematikaversenyen mindig dobogós voltam. Sajnos a fizika versenyek döntőire soha nem tudtam elmenni, bár a válogatókon túljutottam, de mindig akkor voltak, amikor más versennyel kapcsolatban volt elfoglaltságom" - mondta el Éles Júlia. Az első EGOI olimpián versenyen 43 ország diáklányai vettek részt, nem csupán európai nemzetek részvételével.

Funfact: Az első magyar lány informatikai diákolimpikon Fenyvesi Anikó volt, 1995-ben, az Eindhovenben megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpián.

"Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás, és a nyitás az új dolgok felé" - mondta az azóta már ezüstérmes diáklány. Arra a kérdésre, hogy nehezebb-e vajon lányként helytállni, úgy felelt, hogy "én soha nem éreztem azt, hogy nehezebb. Engem az sem feszélyez, ha én vagyok az egyedüli lány a teremben, jócskán volt rá példa."

Könyvek, cicák, elfogadás

Júlia a jövőre érettségizni fog, majd matematika-informatika irányban tanulna tovább, de pontos elképzelése még nincs. "Valószínűleg Budapest, ELTE, de még képlékeny" - vázolta. A magánéletében egyelőre a cicáival foglalkozik és sokat olvas, ami kapcsolja. Az élet legfontosabb értékmérőit firtató kérdésre figyelemre méltó érettségről tanúbizonyságot tevő választ adott: 

"Az emberekhez való hozzáállás, hogy tudjuk elfogadni és értékelni a másikat" - fogalmazta meg valamennyiünk számára aktuális és üdítően józan üzenetét. Gratulálunk az EGOI-n elért szép teljesítményhez!

(Forrás: EGOI Kép: )

Ez is érdekelhet:

Innovációs nap zajlott a BME-n, izgalmas előadókkal és témákkal A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovációs napján számos fontos, a tudományt érintő bejelentés mellett a jövőben tervezett nagy programokról is lerántották a leplet, izgalmas technológiai demonstrációkkal. Részletek a beszámolónkban.

Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány A Neumann Társaság és a hazai ECDL vezetése közösen bővítették az ECDL bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és álláskeresésnél jól jön, ha ott lapul a zsebünkben.

A jövő kampusza: így festhet majd a Johns Hopkins Egyetem fenntartható hallgatói központja A fenntartható építészet megvalósítása egy egyetemi kampuszon nem egyszerű feladat, de a dán Bjarke Ingels Group megoldotta.


 


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.