Életmentő kezelést kapott a semmelweis egyetemen Lili, az sma-s kislány

2021 / 06 / 13 / Justin Viktor
Életmentő kezelést kapott a semmelweis egyetemen Lili, az sma-s kislány
Pénteken érkezett a hír, hogy jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki megkaphatta meg a több mint 700 millió forintos Zolgensma-készítményt vénás infúzióban. Lili az első olyan hazai beteg volt, akinek egyedi méltányosság alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatta a kezelését.

A 700 milliós Zolgensma

A Zolgensma június elején érkezett Írországból a Semmelweis Egyetem Központi Gyógyszertárába, -70 Celsius fokra lehűtve, majd onnan szállították át a kezelés napján fecskendőbe készítve a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára. Az infúziót követően Lili még két napot töltött a klinikán megfigyelés alatt, és szerencsére jól reagált a kezelésre. Az elkövetkező hetekben még néhány kontrollvizsgálat vár rá, de a klinikáról már kiengedtük, mondta dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója.

Gerincvelői izomsorvadás

A gerincvelői izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka, öröklődő betegség, ahol egy gén hibája következtében az SMN fehérje nem termelődik a szervezetben, ezért a gerincvelői mozgató idegsejtek működése sérül. Az idegsejtek az idő előrehaladtával pusztulnak, ami a betegség legfőbb tünetének számító izomgyengeséget okozza. Több formája létezik a betegségnek, a legsúlyosabb a csecsemőkorban megjelenő, úgynevezett SMA1, amikor az izomgyengeség érinti a légzőizmokat és a nyelést is, ezért a táplálkozás is nehezített, ilyen esetekben a Zolgensma kezeléstől az várható, hogy a beteg képes lesz a biztos ülésre és a szilárd táplálék elfogyasztására. A betegség enyhébb típusaiban a gyerekek megtanulnak ülni (SMA2), járni (SMA3), de a betegség akár felnőttkorban is megjelenhet (SMA4) - magyarázta el dr. Szabó Léna gyermekneurológus, az Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

"Lili szülei a gyermek három hónapos korában észlelték először, hogy nem emeli olyan ügyesen a fejét és nem mozgatja úgy a karjait, mint korábban, vagyis Lili az SMA 1-es változatában szenved. A betegségmódosító terápiák megjelenése nagyban hozzájárul az érintett gyerekek életesélyeinek növeléséhez. A mozgató idegsejtek az SMN-fehérje hiányában folyamatosan pusztulnak, ezért ha normalizáljuk a fehérjeszintet, illetve beindítjuk annak termelődését, akkor ez a folyamat megállítható. A Zolgensma esetében egy – megbetegedést nem okozó – vírus segítségével visszük be a szervezetbe az SMN1 gént, amitől helyreáll az SMN fehérje termelése" – mondta el dr. Szabó Léna. 

A készítmény – melyből mindössze egy infúziót kell beadni – tehát lassítja a betegség lefolyását, illetve megállítja azt, attól függően, hogy az SMA melyik típusában szenved a beteg, illetve hogy a kór mennyire előrehaladott.

A terápia eredményeként az izomerő fokozódik, illetve csecsemőknél új mozgási mérföldkövek jelenhetnek meg, mint például a fejemelés, forgás, önálló ülés.

A gyereknél elérhető eredményekben ugyanakkor nagy különbségek lehetnek, a kiindulási állapottól és a betegség lefolyástól függően. Az érintetteknek életük során szoros orvosi ellenőrzésre van szükségük, a génterápián túl rendszeres gyógytornát, pulmonológiai, ortopédiai, neurológiai gondozást, táplálkozási tanácsadást igényelnek.

(Forrás: Semmelweis Egyetem Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Ez is érdekelhet:

Komplex egészségügyi diagnózis egy mobilapplikációval, plusz három izgalmas, hasonló startup Az izraeli binah.ai startup applikációja új szintre emeli a mobiltelefonos egészségügyi diagnosztikát, komplex, okostelefonos felmérést kínálva a felhasználó egészségügyi állapotáról.

Kék egészség: egyre több új tanulmány szerint egészségesebb tengerparton élni Egy tanulmányban 48 millió ember körülményeit elemezték és azt találták, hogy a jó egészség is gyakoribb a partok közelében.

Dr. Fauci zsúfolt világtérképe az összes bennünket fenyegető betegséggel A világ manapság jórészt a Covid-19 néven ismert betegségre figyel. Noha a figyelem nagy része jelenleg egyértelműen erre az új kórokozó-veszélyre összpontosít, nem ez az egyetlen betegség, mellyel számolnunk kell (vagy újból számolnunk kell). 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.