Komplex egészségügyi diagnózis egy mobilapplikációval, plusz három izgalmas, hasonló startup

2021 / 02 / 17 / Justin Viktor
Komplex egészségügyi diagnózis egy mobilapplikációval, plusz három izgalmas, hasonló startup
Okostelefonokra már eddig is számos egészségügyi applikáció készült, de az izraeli binah.ai startup új szintre emeli ezt a műfajt. Olyan mobil egészségügyi diagnosztikai applikációt fejlesztettek, mellyel egyszerűen, az okostelefon kamerájával is komplex módon fel lehet mérni a felhasználó egészségügyi állapotát.

Egyre több életjelenség mobil méréssel

Az applikáció képes az olyan különböző életjelenségek érzékelésére melyek alkalmasak arra, hogy az orvosok távdiagnózisban kiértékeljék őket. Az applikáció kevesebb mint egy perc alatt képes ellenőrizni az életfunkciók megfelelő állapotát.

Az egészségügyi felméréshez nem szükséges más, csak az, hogy a kamera rálásson a felhasználó arcára. A Binah alapvetően az emberi arcon és a homlokon található apró színelváltozásokat figyeli, és analizálja őket. Ezek az apró elszíneződések a bőrön megmutatják, hogy hogyan áramlik a vér a bőrünk alatt

- mondta el David Maman, a Binah.ai alapítója és vezérigazgatója. Az alkalmazás a szívritmust, az oxigénszaturációt (a vörös vértestek oxigénnel való telítettségének százalékos értékét), a légzésszámot (avagy a respirációs rátát) és még sok más testfunkciót figyel. A programot már több mint 100 millió felhasználóval tesztelték és több ezer orvos próbálta ki világszerte, bár egyelőre nem kapott hivatalos engedélyt egészségügyi célú felhasználásra.

MI (mi más?)

A szoftver természetesen mesterséges intelligencia alapú, és a jelfeldolgozás és a gépi látás legújabb fejlesztéseit használja fel, hogy pillanatok alatt érzékelje a létfontosságú életjeleket a páciensek arcáról készített videofelvételen. A használt eszköz az okostelefonon kívül lehet táblagép vagy személyi számítógép is.

A technológia tavaly január ötödikén megkapta CES 2020 Innovációs díját a Fogyasztói Technológiai Szövetségtől (Consumer Technology Association - CTA). „A célunk az, hogy felvértezzük a betegeket, a biztosítási szolgáltatókat, a táv-egészségügyi vállalatokat és az egészségügyi személyzetet ezzel a hatékony egészség- és wellnessfigyelő alkalmazással, amely bármikor elérhető, és nem igényel további hardvereket vagy hordozható eszközöket. Ez az eszköz kiterjesztheti az orvosi szolgáltatások lefedettségét bárkire és bárhol."

Az alkalmazás valóban gyorsan dolgozik, 7 másodpercen belül nyomon követheti a felhasználó pulzusát, 10 másodpercen belül oxigéntelítettségét, 30 másodpercen belül a légzésszámot és 45 másodpercen belül a pulzus változékonyságát (HRV), és a felhasználó arca felső területének beszkennelésével 90 másodpercen információt ad a mentális stressz szintjéről is.

Bölcsesség

A Binah héber szó magyar jelentése “megértés” vagy “bölcsesség”. A céget 2016-ban alapították Ramat Ganban és erős versenypiacon fejleszt. A koronavírus járvány okozta lezárások és szeparáció időszakában nagyon sok új eszközt és alkalmazást fejlesztenek világszerte melyek lehetővé teszik az otthoni egészségügyi ellátást, illetve azt, hogy az emberek figyelemmel kísérhessék saját egészségügyi problémáikat, és teszteljék magukat a legkülönbözőbb betegségek tekintetében. Népszerűek az olyan szolgáltatások is, melyek kapcsolatokat kínálnak olyan orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel is, akik távolról felügyelhetik a felhasználó egészségügyi állapotát.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói tavaly szeptemberben mutatták be az Epiness nevű új készüléket, amely EEG technológiát és egy új szoftvert használ az epilepsziások állapotának figyelemmel kísérésére.

A készülék elektródákkal működik, amelyek a viselője fejbőrén foglalnak helyet, és azonosítják az agytevékenység olyan típusait, melyek közvetlenül a roham előtt fordulnak elő.

OutSense + OncoHost

Az OutSense, szintén egy izraeli startup, melynek új eszközével a saját székletünket ellenőrizhetjük a lehetséges betegségek felderítésének érdekében. Az eszköz bármilyen WC-csészéhez csatlakoztatható, és képes bizonyos típusú betegséget kimutatni székletből, orvosi szintű otthoni ürülékvizsgálatot nyújtva. A felhasználók ezt követően elküldhetik az eredményeik adatsorait a fejlesztő vállalatnak felülvizsgálatra.

Az OncoHost olyan új módszereket fejleszt daganatos betegek vérének tesztelésére, mellyel megállapítható, hogy mely kezelések lesznek esetükben a leghatékonyabbak. 

Visszatérve a Binah.ai-ra, a cég elsősorban nagyobb szervezeteket szeretne megcélozni applikációjával, hogy azok jobb egészségügyi ellátást nyújthassanak alkalmazottaiknak, ügyfeleiknek. A szoftvert olyan nonprofit szervezetek is felhasználhatják, melyek a rászoruló embereken igyekeznek segíteni.

(Forrás: binah.ai Kép: binah.ai)

Ez is érdekelhet:

A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett A Google szerdai bejelentésének értelmében új, orvosi jellegű kutatásokat végző alkalmazást indít az android rendszerrel rendelkező telefontulajdonosok számára. A Google Health Studies első kutatása során az influenzát, vagy olyan légzőszervi megbetegedéseket vizsgálnak majd, mint a a Covid-19.

Hivatalos az EKG és véroxigén-érték mérése okosórával az USA-ban Az emberi életfunkciókat ellenőrző képességek már jó ideje feltűntek az okostelefonokban és az okosórákban is. EKG-t, véroxigén szintet, stresszértéket sok készülék mér, ugyanakkor a hitelesnek elfogadott mérési értékeket adó készülékek és applikációk elit klubja sokkal kevesebb tagot számlál.

Egy köhögésből kimutathatja a koronavírust egy telefonos applikáció Legalábbis az előzetes tesztek ígéretesnek bizonyultak: az alkalmazás 70 000 rögzített köhögésből  98,5%-ban pontosan kimutatta a fertőzést.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.