Elindult a misszió, aminek keretében emberi hamvakat küldenek a bolygóközi térbe és a magyar Téridő Plakett a Holdra utazik

2024 / 01 / 08 / Bobák Zsófia
Elindult a misszió, aminek keretében emberi hamvakat küldenek a bolygóközi térbe és a magyar Téridő Plakett a Holdra utazik
A reggel induló Vulcan Centaur rakéta magával szállította a Peregrine-t, ami az Egyesült Államok első leszállóegysége lesz a Holdon az Apollo-program utolsó küldetése óta, valamint sok más rakományt is, köztük emberi hamvakat és DNS-t, amelyek egy részét a Holdon helyezik el, egy részük pedig a bolygóközi térben a Nap körül kering majd hosszú-hosszú ideig. A misszió során a Puli Space Technologies Téridő Plakettje is a Holdra kerül.

Némi késlekedés után, hétfőn reggel, magyar idő szerint 8 óra 18 perckor útjára indult a United Launch Alliance Cert-1 (Vulcan Certification-1) missziója, amelynek során a vállalat Vulcan Centaur rakétája először emelkedett a magasba, magával szállítva az Astrobotic Peregrine űreszközét és sok más kisebb volumenű rakományt. A Holdra tartó Peregrine küldetés mérföldkövet jelenthet az Egyesült Államok számára, mivel sikeres landolás esetén ez lesz az első amerikai leszállóegység a Holdon az Apollo-program 1972-es utolsó missziója, az Apollo-17 óta. Egyúttal ez lehet az első kereskedelmi holdraszállás is, miután a japán ispace cég Hakuto-R missziója tavaly áprilisban kudarcba fulladt.

A Peregrine a Holdon február 23-án kísérel meg leszállni a Sinus Viscositatis (Ragacsos Öböl) területén, ahol 192 órán át dolgozik majd, miközben használatba veszi a tudományos eszközeit és kiengedi a szállítmányait, köztük egy kis méretű holdjárót, amelyet a Carnegie Mellon Egyetemen készítettek el.

A leszállóegység által szállított rakományok között magyar projekt is helyet kapott a Téridő Plakett képében, amelyet a Puli Space Technologies állított össze és amellyel "egyedi kulturális és társadalmi lenyomatot hagynak az örökkévalóság számára a Hold felszínén" a Puli Space leírása szerint. Az időkapszula

"egy olyan szöveggyűjtemény, amelynek tartalmát magánszemélyek és cégek szabadon állíthatják össze. Egyedi kulturális és társadalmi lenyomat arról, hogy mit tartunk fontosnak 2020-as évek elején, mit tartunk megőrzendőnek a halhatatlanság számára"

- szól a cég bemutatója.


A Hold Plakett (Fotó: Telenor/Tunsgram)

A plakett 20*20 centiméteres tábláján lézerrel bevésett szövegek és képek láthatóak, amelyeknek betűi olyan aprók, hogy csak tízszeres nagyításban lehet csak őket olvasni. A tábla speciális alumíniumötvözetből készült, így az űrbeli körülményeknek akár ötezer évig is ellen tud állni és emléket állít többek között Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert László fizikus, Freund Tamás neurobiológus, Karikó Katalin biokémikus, Kondorosi Éva biológus és Bay Zoltán fizikus, valamint az Aranycsapat számára, emellett a Vigyük Erdélyt a Holdra! projekt eredményeképpen Bartók Béláról és Erőss Zsoltról szóló holdjegyezetek is szerepelnek rajta. A Téridő Plakett kerámiából készült verzióját a hallstatti sóbánya mélyén is elhelyezik a Memory of Mankind programjának részeként.

A Cert-1 misszió érdekessége ezek mellett, hogy emberi hamvakat is DNS-t is szállít az űrbe, méghozzá egy részüket egészen a bolygóközi térbe viszi. Utóbbi akciót a Celestis cég Enterprise projektje keretében valósítják meg: a hamvak és DNS-ek különálló kapszulákba kerülnek az utazók nevével ellátva és a mélyűrbe repülnek, ahol "csatlakoznak a Naprendszer bolygóihoz, holdjaihoz, üstökösökeihez és aszteroidáihoz egy véget nem érő úton a kozmoszon át". Az Enterprise misszión a Star Trek alkotója, Gene Roddenberry és felesége is DNS-ei is az űrbe kerülnek.

A Celestis másik projektje, a Tranquility Flight valamivel közelebbre, a Holdra fuvarozza a hamvakat és DNS-eket, hogy az elhunytak maradványai az égitest felszínén örök otthonra leljenek. A projekt ellen az amerikai indiántörzsek legnagyobbikának, a Navahó Nemzetnek elnöke, Buu Nygren nem sokkal a misszió indítását megelőzően szólalt fel, az indítás halasztását kérve. A tiltakozás a navahók hagyományaira és hitére vezethető vissza, ami szerint a Hold szent terület és az emberi hamvak elhelyezése rajta "elfogadhatatlan" a navahók és más törzsek tagjai számára Nygren magyarázata szerint. Az indián nemzet spirituális vezetői már korábban is nemtetszésüket fejezték ki az ehhez hasonló tervekkel kapcsolatban és a nemzet korábbi elnöke arra kérte a NASA-t, hogy konzultáljanak velük az ilyen jellegű missziók előtt, amire ígéretet is kaptak az 1998-as Lunar Prospector misszió idején.

(Fotó: Celestis/United Launch Alliance, Astrobotic)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.