Elindultak az első önvezető taxik Kínában

2020 / 12 / 04 / Rácz Tamás
Elindultak az első önvezető taxik Kínában
25 teljesen önállóan működő robotaxi állt szolgálatba Shenzen városban.

Az AutoX egy kínai önvezető autós startup, melynek fő finanszírozója az Alibaba csoport. A cég pár napja, Kínában elsőként elindított egy 25 teljesen ember nélkül működő, úgynevezett "biztonsági sofőrt" sem szállító, ügyeletes emberi beavatkozásra képes távfelügyelettel sem figyelt autóból álló flottát Shenzen belvárosában. Igaz, egyelőre csak tesztüzemben.

A teljesen üres kocsik forgalomba küldése előtt az AutoX fél éven át végzett éles, de még emberek által felügyelt teszteket a városi környezetben. Ezután jött az embermentes kísérlet, melyben az átalakított Chrysler Pacificák hibátlanul oldották meg a felmerülő problémákat, kikerültek tilosban álló autókat, elengedték az összes elsőbbséget élvező biciklist és gyalogost is. Minderről egy elég meggyőző videó is készült - bár a begyorsításokat talán el lehetett volna hagynia a szerkesztőknek, hogy még őszintébb, valószerűbb legyen az anyag:

A hír és a videó azért egy kicsikét csalóka: az AutoX szóvivője elmondta, hogy a szolgáltatás a kocsiban ülő biztonsági sofőr nélkül egyelőre a közönség számára nem vehető igénybe.

Az AutoX Shenzen, Kína legnagyobb népsűrűségű városa mellett Sanghajban is futtat már kocsikat és Pekingben is meg szeretnének jelenni a szolgáltatással. Azt mondják, a zsúfolt nagyvárosokban különösen nagy az igény a folyamatosan üzemben lévő vezető nélküli autókra, hiszen ez a közösségi közlekedési lehetőség jelentősen lecsökkentheti a parkolóhelyet kereső autók számát a forgalomban illetve önmagában a parkoló járművek számának csökkenése is felszabadít valamennyit a szűkösen rendelkezésre álló belváros térből.

Az AutoX az USÁ-ban is végez teszteket, ez a cég volt a Waymo és a Nuro után a harmadik vállalat Kaliforniában, amely engedélyt kapott vezető nélküli járművek üzemeltetésére.

(Automotive News)

Jövőre rendezik meg az első autóversenyt a Holdon Persze „csak” távirányítású autók versenyeznek majd, de így is elég megdöbbentő az esemény. Különösen, hogy a Forma-1 legnagyobb nevei érintettek a tervezésben.

A norvégok világelsőként megvalósítják a víz alatt lebegő alagutat Ami kívülről lebegő úttestnek tűnik, az valójában egy pár, a víz felszíne alatt harminc méter mélyre helyezett betoncső, ami megfelezi a déli Kristiansand és az északi Trondheim városok közötti mintegy huszonegy órás utat. A tervek szerint 2050-ben adják át a szerkezetet.

Dél-Koreában már városokban is tesztelik a légitaxikat A tervek szerint négy év múlva már ilyen járművek fogják szállítani az embereket Szöulban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.