Elképesztően bizarr videóval lepte meg Zuckerberg a világot július negyedike alkalmából

2021 / 07 / 05 / Felkai Ádám
Elképesztően bizarr videóval lepte meg Zuckerberg a világot július negyedike alkalmából
Július negyedikén fontos ünnepet ülnek az Egyesült Államokban.

1776. július negyedikén hirdették ki Amerikában a függetlenségi nyilatkozatot, mellyel az ország elszakadt Nagy-Britanniától. A történelmi esemény dátuma azóta is kiemelten fontos szövetségi ünnep, amely a popkultúrában is vissza-visszatér. Mi történik viszont, ha egybetoljuk a függetlenség napját Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával, mellékállásban koronázatlan „mém-rémmel”? Valami olyasmi, ami kapcsán elfogynak a szavak, és kimerül a világ irónia-készlete.

Zuckerberg tavaly önhibáján kívül lépett a mémesedés útjára, amikor szörfözés közben úgy kapták őt lencsevégre, hogy ipari mennyiségű naptejet kent az arcára. A különös harci díszről Zuckerberg később egyébként azt nyilatkozta, hogy azért alkalmazta ezt, mert így próbált lerázni egy paparazzit, aki követte őt.

A Facebook atyja azonban a megosztott képeit és videóit tekintve eddig relatíve konzervatív volt: családi képek keveredtek kirándulásokkal és különböző eseményekkel, és ugyan akadt pár furább sportesemény, de úgy igazán – legalábbis globálisan – semmi sem verte ki a biztosítékot. Nem úgy, mint most: július 4-e alkalmából ugyanis a legismertebb közösségi platform „fura ura” rádobott egy lapáttal a tavalyi „földönkívüli szörfözik” jellegű képre. Ezúttal ráadásul egy videót osztott meg (itt megtekinthető), amelyen ő szeli a habokat egy elektromos szörfdeszkán, kezében hatalmas csillagsávos lobogót tép a menetszél, miközben talpalávalóként John Denver Take Me Home, Country Roads című száma szól.

A videót mindössze annyi kommentárral töltötte fel, hogy: Boldog július negyedikét! John Denver muzsikáját bármiféle ironikus mellékzönge nélkül elmondhatatlan rég nem hallhattuk (legutóbb a Fallout 76 című posztapokaliptikus játék trélerében okozott dallamtapadást), így erősen felmerül a kérdés, hogy Zuckerberg mennyire gondolta komolyan az alkotást. Ráadásul a szörfös tematika frappáns válasz lehet az elhíresült képre is, amit a Facebook feje olyannyira felvállal, hogy ez a kép köszön vissza a legújabb deszkájáról is. Vagyis a mostani videó talán egy frappáns PR-megoldás: aki őszinte hazafiaskodást akar belelátni, hát egészségére, aki pedig ügyes, közösségi platformos mémreakciót, az is érvelhet az álláspontja mellett. Elképzelhető, hogy a népmesei okos lány épp ilyen videót ütött volna össze a politikai szempontból egyébként erősen megosztott Amerikában.

További cikkek a témában:

Egy Facebook moderátor hivatalos vallomása szenvedéséről az ír parlamenti bizottság előtt A moderátor egy ír parlamenti bizottságának számolt be arról, hogy akár napi nyolc órában kell a nyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat nézniük, és ennek komoly pszichés terheit elviselniük.

A Facebook kiszűri a deepfake videókat A deepfake videók ma már általános jelenségnek számítanak, a Facebook új módszerével azonban kiszűrhetővé válnak.

Itt az új Facebook botrány, manipulatív kormányok és egy lehetőség a platformon, amivel visszaélnek A Facebook története botrányok története. Hosszú nyomozás után hétfőn szenzációs leleplezést közölt a brit The Guardian a Facebook közösségi portál által eltűrt, az állami manipuláció széles körét megengedő gyakorlatról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.