Elkészült a csillagszületés eddigi legnagyobb felbontású 3D szimulációja

2021 / 05 / 25 / Perei Dóra
Elkészült a csillagszületés eddigi legnagyobb felbontású 3D szimulációja
Az amerikai Northwestern Egyetem kutatócsapata megalkotta az eddigi legrealisztikusabb háromdimenziós csillagformálódási szimulációt: a projektben a magyar származású Guszejnov Dávid is részt vett, aki jelenleg az Austini Texasi Egyetem munkatársa.

A STARFORGE-ról (Star Formation in Gaseous Environments) szóló tanulmányt ScitechDaily idézi, amely szerint a mostani az első számítógépes keretrendszer, amely egy egész gázfelhőt szimulál. A STARFORGE bemutatja az objektum kialakulását, evolúcióját, illetve annak dinamikáját:

A kutatók reményei szerint a modell segítségével jobban megérthetik a csillagok kialakulásának, formálódásának folyamatát. Az első 'heuréka-pillanat' már meg is történt, a STARFORGE által ugyanis rájöttek, hogy az égitestek kialakulását kísérő nagy sebességű gázsugarak jelentősen befolyásolják a születendő csillag tömegét.

Michael Grudić, az amerikai Northwestern Egyetem fizikusa közleményükben azt írja, hogy bár a tudósok évtizedek óta szimulálják a csillagformálódást, a STARFORGE azonban egy hatalmas technológiai fejlődésnek számít, mivel a korábbi szimulációk többnyire csak a gázfelhő egy kis részét ábrázolják.

A STARFORGE-ba a szakértők számos fizikai folyamatot betápláltak, köztük a gázdinamikai jelenségeket, a gravitációt és a hő alakulását.

Grudić szerint a rendszerrel már most többet tudnak a csillagok kialakulásáról, mint korábban bármikor. Ha pedig megértik a folyamatot, a folyamatot, a galaxisok, sőt az univerzum létrejöttét is alaposabban megismerik.

(Fotó: ScitechDaily)

További cikkek a témában:

A kínai marsjáró is elküldte az első fotókat a Mars felszínéről A Csuzsung szombaton hajtott végre sikeres leszállást a Marson, most pedig a kínai űrügynökség közzétette az első fotókat, amiket a marsjáró a bolygó felszínén készített.

Ismeretlen Földközeli szupernóva robbanásra bukkantak ami egy ismert kihalási esemény okozója lehetett A Föld közelében körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt történt szupernóva robbanás nyomait a Müncheni egyetem kutatói fedezték fel. A novát minden valószínűség szerint kihalási esemény is követte.

Hallgasd meg a Vénusz hangját! A NASA közzétette, mit hallott a Vénusz légkörén átutazó űrszondájuk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.