Elkészült a csillagszületés eddigi legnagyobb felbontású 3D szimulációja

2021 / 05 / 25 / Perei Dóra
Elkészült a csillagszületés eddigi legnagyobb felbontású 3D szimulációja
Az amerikai Northwestern Egyetem kutatócsapata megalkotta az eddigi legrealisztikusabb háromdimenziós csillagformálódási szimulációt: a projektben a magyar származású Guszejnov Dávid is részt vett, aki jelenleg az Austini Texasi Egyetem munkatársa.

A STARFORGE-ról (Star Formation in Gaseous Environments) szóló tanulmányt ScitechDaily idézi, amely szerint a mostani az első számítógépes keretrendszer, amely egy egész gázfelhőt szimulál. A STARFORGE bemutatja az objektum kialakulását, evolúcióját, illetve annak dinamikáját:

A kutatók reményei szerint a modell segítségével jobban megérthetik a csillagok kialakulásának, formálódásának folyamatát. Az első 'heuréka-pillanat' már meg is történt, a STARFORGE által ugyanis rájöttek, hogy az égitestek kialakulását kísérő nagy sebességű gázsugarak jelentősen befolyásolják a születendő csillag tömegét.

Michael Grudić, az amerikai Northwestern Egyetem fizikusa közleményükben azt írja, hogy bár a tudósok évtizedek óta szimulálják a csillagformálódást, a STARFORGE azonban egy hatalmas technológiai fejlődésnek számít, mivel a korábbi szimulációk többnyire csak a gázfelhő egy kis részét ábrázolják.

A STARFORGE-ba a szakértők számos fizikai folyamatot betápláltak, köztük a gázdinamikai jelenségeket, a gravitációt és a hő alakulását.

Grudić szerint a rendszerrel már most többet tudnak a csillagok kialakulásáról, mint korábban bármikor. Ha pedig megértik a folyamatot, a folyamatot, a galaxisok, sőt az univerzum létrejöttét is alaposabban megismerik.

(Fotó: ScitechDaily)

További cikkek a témában:

A kínai marsjáró is elküldte az első fotókat a Mars felszínéről A Csuzsung szombaton hajtott végre sikeres leszállást a Marson, most pedig a kínai űrügynökség közzétette az első fotókat, amiket a marsjáró a bolygó felszínén készített.

Ismeretlen Földközeli szupernóva robbanásra bukkantak ami egy ismert kihalási esemény okozója lehetett A Föld közelében körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt történt szupernóva robbanás nyomait a Müncheni egyetem kutatói fedezték fel. A novát minden valószínűség szerint kihalási esemény is követte.

Hallgasd meg a Vénusz hangját! A NASA közzétette, mit hallott a Vénusz légkörén átutazó űrszondájuk.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Áttörés az energetikában: egy év helyett egyetlen nap alatt készül el a moduláris nukleárisreaktor tartály
Áttörés az energetikában: egy év helyett egyetlen nap alatt készül el a moduláris nukleárisreaktor tartály
A kisméretű moduláris reaktorokat (SMR) korai még temetni, mivel a technológiájuk terén folyamatosak a kisebb-nagyobb áttörések. Legutóbb egy vállalat a szokásos egy év helyett kevesebb, mint egy nap alatt gyártott le egy reaktortartályt – mindennek pedig óriási következményei lehetnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.