"Megint olyasmit kell tennünk, amit még senki nem tett meg előttünk" - elkezdődhet a csernobili szarkofág lebontásának előkészítése

2021 / 08 / 21 / Bobák Zsófia
A négyes reaktor fölé sebtiben megépített védőburkolat lebontása az SSE Chernobyl NPP feladata lesz, akik, egy évnyi helyzetfelmérés után, augusztus 20-án megkapták az engedélyt a radioaktív hulladék kezelésére, amely az építmény bontása közben keletkezik majd.

A csernobili atomerőmű négyes blokkjának 1986-ban történt súlyos balesete után, a további sugárzást megelőzendő, 1986 júniusában a reaktor mielőbbi elszigetelésének fontosságát hangsúlyozta egy, a Kijevben mért sugárzási értékekről szóló jelentés, amelyben azt is megemlítik, hogy a szovjet Energiaügyi Minisztérium lassan hozza meg döntéseit a károsodott négyes blokk lezárásával kapcsolatban. A munkálatok végül elkezdődtek és összesen 400 000 köbméter beton, valamint hatalmas acélpanelek és a meglévő szerkezeti egységek felhasználásával megépült az a masszív betonburkolat, amely a lakosokat volt hivatott megvédeni a káros hatásoktól. A BBC-nek nyilatkozó Yaroslav Melnik, a munkások vezetője elmondta:

három műszakban dolgoztak, de egyszerre csak öt-hét percet tölthettek a helyszínen, a viselt ruhákat pedig a nap végén a szemétbe kellett dobniuk.

A szarkofág azonban csak átmeneti védelmet nyújtott, egyértelmű volt, hogy az évek múlásával az állapota romlani fog és ennél stabilabb és megbízhatóbb építményt kell létrehozni, méghozzá minél előbb. 1992-ben már kiírták a pályázatot a következő védőszerkezet tervezésére, amelynek igen szigorú követelményeknek kellett megfelenie: az élettartama száz évre szól, ellen kell állnia a Medvegyev–Sponheuer–Kárník-skálán mért legalább hatos erősségű földrengésnek és a klímaváltozás hatásainak, valamint az erős szeleknek és a kemény téli mínuszoknak is. A létesítmény fő ívét az épülettől távolabb szerelték össze, hogy a dolgozókat ezzel is védjék a sugárzás veszélyeitől, majd lassan a helyére tolták a 36 ezer tonnás szerkezetet, amely olyan terjedelmes, hogy akár a New York-i Szabadság szobor vagy a római Colosseum is elférne benne.

A New Safe Confinement, vagyis az első burkolatra épült második fedőszerkezet 2016 novemberében került a helyére és így az eredeti szarkofág alatt rejtőző, radioaktív üzemanyagot tartalmazó anyagok, többek között négy tonna radioaktív por és 630 000 köbméter nukleáris hulladék, jelenleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot a környékbeliek számára, de a betonburkolat lebontása mégsem várhat tovább, mivel a szakértők szerint legfeljebb 2023-ig marad állva. A területért felelős SSE Chernobyl NPP leírása szerint a négyes reaktor megerősítésének vagy eltávolításának problémája már 1995-ben felmerült és a lehetséges akciótervek kidolgozása is megkezdődött, de a feladat nehézsége, valamint (elsősorban) a New Safe Confinement megépítése elodázták magának a szerkezet lebontásának a sürgősségét.

A projekt azonban már folyamatban van, a Chernobyl NPP az elmúlt egy év pilot fázisában már felmérte a helyszíni állapotokat és, miután a beadott dokumentumokat ellenőrizték az állami szakértők, augusztus 20-án megkapták az engedélyt arra, hogy a már meglévő és a bontás során keletkező radioaktív hulladékot kezeljék és tárolják.

"Ez az engedély biztosítja a szabályozói felügyeletet a komplexum folyamatban lévő műveleteivel kapcsolatban és a védőmű környezetre nézve biztonságos területté való későbbi átalakítása alatt."

- írja a ChNPP közleményében. A szervezet szerint a szarkofágot szervezetlen radioaktív hulladékot tartalmazó felszíni raktárként kell osztályozni, ideiglenes raktárként, amely a rekonstrukció fázisában van. Az elkövetkező lépések során (amelynek pontos dátumait még nem jelölték ki), első körben a leszerelés megtervezése következik majd, később pedig a konkrét kivitelezés, amely hatalmas mérnöki munkának ígérkezik.

"Megint olyasmit kell tennünk, amit még senki nem tett meg előttünk"

- mondta a projektről szólva Valeriy Seyda, a ChNPP főigazgatója. A következő évtizedekben pedig magukat a reaktorokat is lebontják majd, de erre még vélhetőleg 2065-ig kell várni a Power Technology leírása szerint. A hamarosan lebontott betonszarkofág elemeit megfelelő kezelés után, amelyet az NSC Műszaki Épületében fognak kivitelezni, elszállítják a helyszínről, egy részét feldolgozzák, a többit pedig eltávolítják majd.

(Fotó: Petr Pavlicek/IAEA)

További cikkek a témában:

A csernobili reaktorból származó gombák megmenthetik az űrhajósokat a radioaktív sugárzástól Csernobil lehet a kulcsa a Mars meghódításának egy új kísérlet szerint, a reaktorokon és környékükön elszaporodott gombafélék ugyanis nagy dózisban blokkolják a veszélyes sugarakat.
Néhány területen növekszik a maghasadás mértéke a csernobili atomerőműben Harmincöt évvel a katasztrófa után még mindig növekedő neutron értékeket detektálnak az ukrán tudósok, a folyamat méghozzá az egyik hozzáférhetetlen teremben zajlik. Lehetséges azonban, hogy a fisszió magától abbamarad.
Most már tudjuk, miként hatott a csernobili atomerőmű-baleset a túlélők leszármazottaira Az eddigi legnagyobb kutatás zárult le azzal kapcsolatban, hogy a sugárzásnak kitett személyek később született gyerekeinek génjeit károsítja-e a radioaktivitás.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
A Vasco Translator V4 fordítógéppel több mint 70 nyelven kommunikálhatunk a világ szinte összes országában anélkül, hogy aggódnunk kéne a roamingdíjak miatt. Ha ez nem lenne elég, akkor mondunk rá még néhány érvet, hogy miért jobb egy különálló fordítógépet használni okostelefonos alkalmazás helyett.
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
A helyiek évekkel ezelőtt kérték a céget, hogy javítsa ki a hibát a rendszerében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.