Néhány területen növekszik a maghasadás mértéke a csernobili atomerőműben

2021 / 05 / 06 / Bobák Zsófia
Néhány területen növekszik a maghasadás mértéke a csernobili atomerőműben
Harmincöt évvel a katasztrófa után még mindig növekedő neutron értékeket detektálnak az ukrán tudósok, a folyamat méghozzá az egyik hozzáférhetetlen teremben zajlik. Lehetséges azonban, hogy a fisszió magától abbamarad.

A Science magazin számolt be arról a múlt héten megtartott konferenciáról, amelyet a csernobili atomerőmű baleset harmincötödik évfordulója alkalmából rendeztek meg Ukrajnában a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (Institute for Safety Problems of Nuclear Power Plants, ISPNPP) és az európai uniós országok 150 képviselőjének részvételével. Az ISPNPP kutatója, Maxim Szaveljev és Anatolij Dorosenko beszámolója szerint az erőmű területén lévő szenzorok a maghasadás jelét, növekvő neutron számokat jelentenek, ami az elmúlt négy évben a 305/2 teremben megduplázódott.

A fissziós folyamatok felerősödése az ISPNPP modellezése szerint a radioaktív üzemanyag kiszáradásához köthető valamilyen módon, de a pontos mechanizmus még nem ismert. A víz jelenléte általában a neutronok számának gyarapodásához vezet, most pedig ezzel ellentétes folyamat zajlik, de a folytatódó száradás feltehetőleg mégis további nukleáris tevékenységet okoz majd. Azonban Szaveljev szerint ez olyan lassú folyamat, amely nem fog egyik pillanatról a másikra jelentős problémát okozni, ezért a kutatóknak még éveik lehetnek arra, hogy megtervezzék a megfelelő lépéseket.

Hasonló esetben gadolinium (III) -nitrátot szórnak a problémás területre, amely neutron méregként hat, vagyis elfojtja a további maghasadást, de a mostani eset egy lezárt részen zajlik. A baleset esélyét ugyan kizárja a hatalmas és masszív védőburkolat, melyet 2016-ban emeltek az erőművet betakaró betonszarkofág fölé, de az építmény alatt a beinduló folyamatok a gyengébb részek összeomlásával és a radioaktív por felkavarodásával járnának. A lehetséges megoldások között szerepel egy olyan robot építése, amely bórt tartalmazó szabályozórudakat telepítene a területre, ezzel kontrollálva és lassítva a maghasadást. Az, hogy az ukrajnai helyszínen hogyan kezelik ezeket a nem várt helyzeteket, segíthet a többi szakembernek is az atomerőmű balesetekkel kapcsolatos problémák megértésében, amire különösen a fukusimai erőműnél lehet nagy szükség.

(Forrás: sciencemag.org Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay)

További cikkek a témában:

Spot, a robotkutya Csernobilban szaladgált A Boston Dynamics négylábú robotja ideális eszköz a sugárszennyezett területek felmérésére, megtisztításuk előkészítésére.
A csernobili reaktorból származó gombák megmenthetik az űrhajósokat a radioaktív sugárzástól Csernobil lehet a kulcsa a Mars meghódításának egy új kísérlet szerint, a reaktorokon és környékükön elszaporodott gombafélék ugyanis nagy dózisban blokkolják a veszélyes sugarakat.
Most már tudjuk, miként hatott a csernobili atomerőmű-baleset a túlélők leszármazottaira Az eddigi legnagyobb kutatás zárult le azzal kapcsolatban, hogy a sugárzásnak kitett személyek később született gyerekeinek génjeit károsítja-e a radioaktivitás.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.