Előbb kritizált, majd kirúgott százötven embert egy algoritmus

2021 / 08 / 12 / Perei Dóra
Előbb kritizált, majd kirúgott százötven embert egy algoritmus
Egyre gyakrabban röppennek fel hírek arról, hogy bizonyos cégeknél algoritmus figyeli a dolgozói teljesítményt, végezzenek bár fizikai vagy szellemi munkát, majd adott esetben dönt a munkavállalók menesztéséről.

Erre volt példa a közelmúltban az orosz xSollánál is: a cég fő tevékenysége, hogy különböző videójátékok számára biztosít fizetési rendszert, a fizetési rendszereken belül is az úgynevezett free to play üzleti modellt alkalmazó játékokhoz. Az xSolla mostanáig ötszáz főt foglalkoztatott, ez viszont a napokban százötvennel csökkent, 'hála' a cég saját fejlesztésű algoritmusának.

Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál Flex programjuk futárjai arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég.

Aleksandr Agapitov ügyvezető igazgató egy meglehetősen provokatív hangvételű körlevélben tudatta az ő, illetve pontosabban az algoritmus döntését. Eszerint a dolgozók tevékenységét a big dataért felelős csapat elemezte a Jira nevű szoftverben (amely lehetővé teszi a hibák nyomon követését és a mozgékony projektmenedzsmentet), a Confluence-ben, a Gmailben, a céges beszélgetésekben és dokumentumokban, az adatok alapján pedig arra jutottak, hogy a körlevél címzettjei nem elég elkötelezettek munkahelyük iránt, mindemellett alacsony produktivitást mutatnak. Az algoritmus továbbá kifogásolta, hogy az érintettek nem voltak mindig elérhetőek az otthoni munkavégzés során.

A fentiek tükrében tehát úgy vélik, az xSolla nem a megfelelő munkahely számukra.

A lapátra tett munkavállalók nevét tartalmazó levél arról is említést tesz, hogy Agapitov több helyi munkaerő közvetítő céggel kapcsolatba lépett, hogy segítsenek olyan állást találni a menesztetteknek, ahol kevesebbet kell dolgozniuk, a fizetésük mégis több lehet. Végkielégítésként pedig négy-hat hónapnyi fizetést kaptak.

Nem meglepő módon az email negatív fogadtatást kapott, amire Agapitov úgy reagált, hogy a tavalyi nyolcvan százalékos növekedés után az idei első félévben negyven százalék alá zuhant az xSolla bevételének emelkedése. Amíg pedig ez így marad, vagyis nem lesz újra negyven százalék feletti a nyereség, addig minden, az algoritmus által alkalmatlannak ítélt személynek fel is út, le is út, a fizetésekre szánt keretet pedig tíz százalékkal csökkentik.

A leépítettek zöme az alsó pozícióiban lévőket érintette, a top vezetők munkáját azonban már nem kérdőjelezi meg a rendszer, így az ügyvezető igazgató sem. Ettől függetlenül esélyes, hogy menedzserekkel való további egyeztetések után az eredetileg elküldeni kívánt létszámból körülbelül hatvan főt mégis megtartanak.

(Fotó: Unsplash/Papaioannou_Kostas)

További cikkek a témában:

Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál Flex programjuk futárjai arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég.

Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában Nem a "sima nemtetszés" büntetése a cél.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.

 

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.