Előbb kritizált, majd kirúgott százötven embert egy algoritmus

2021 / 08 / 12 / Perei Dóra
Előbb kritizált, majd kirúgott százötven embert egy algoritmus
Egyre gyakrabban röppennek fel hírek arról, hogy bizonyos cégeknél algoritmus figyeli a dolgozói teljesítményt, végezzenek bár fizikai vagy szellemi munkát, majd adott esetben dönt a munkavállalók menesztéséről.

Erre volt példa a közelmúltban az orosz xSollánál is: a cég fő tevékenysége, hogy különböző videójátékok számára biztosít fizetési rendszert, a fizetési rendszereken belül is az úgynevezett free to play üzleti modellt alkalmazó játékokhoz. Az xSolla mostanáig ötszáz főt foglalkoztatott, ez viszont a napokban százötvennel csökkent, 'hála' a cég saját fejlesztésű algoritmusának.

Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál Flex programjuk futárjai arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég.

Aleksandr Agapitov ügyvezető igazgató egy meglehetősen provokatív hangvételű körlevélben tudatta az ő, illetve pontosabban az algoritmus döntését. Eszerint a dolgozók tevékenységét a big dataért felelős csapat elemezte a Jira nevű szoftverben (amely lehetővé teszi a hibák nyomon követését és a mozgékony projektmenedzsmentet), a Confluence-ben, a Gmailben, a céges beszélgetésekben és dokumentumokban, az adatok alapján pedig arra jutottak, hogy a körlevél címzettjei nem elég elkötelezettek munkahelyük iránt, mindemellett alacsony produktivitást mutatnak. Az algoritmus továbbá kifogásolta, hogy az érintettek nem voltak mindig elérhetőek az otthoni munkavégzés során.

A fentiek tükrében tehát úgy vélik, az xSolla nem a megfelelő munkahely számukra.

A lapátra tett munkavállalók nevét tartalmazó levél arról is említést tesz, hogy Agapitov több helyi munkaerő közvetítő céggel kapcsolatba lépett, hogy segítsenek olyan állást találni a menesztetteknek, ahol kevesebbet kell dolgozniuk, a fizetésük mégis több lehet. Végkielégítésként pedig négy-hat hónapnyi fizetést kaptak.

Nem meglepő módon az email negatív fogadtatást kapott, amire Agapitov úgy reagált, hogy a tavalyi nyolcvan százalékos növekedés után az idei első félévben negyven százalék alá zuhant az xSolla bevételének emelkedése. Amíg pedig ez így marad, vagyis nem lesz újra negyven százalék feletti a nyereség, addig minden, az algoritmus által alkalmatlannak ítélt személynek fel is út, le is út, a fizetésekre szánt keretet pedig tíz százalékkal csökkentik.

A leépítettek zöme az alsó pozícióiban lévőket érintette, a top vezetők munkáját azonban már nem kérdőjelezi meg a rendszer, így az ügyvezető igazgató sem. Ettől függetlenül esélyes, hogy menedzserekkel való további egyeztetések után az eredetileg elküldeni kívánt létszámból körülbelül hatvan főt mégis megtartanak.

(Fotó: Unsplash/Papaioannou_Kostas)

További cikkek a témában:

Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál Flex programjuk futárjai arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég.

Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában Nem a "sima nemtetszés" büntetése a cél.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.

 

 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.