Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál

2021 / 06 / 30 / Pőcze Balázs
Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál
Az Amazon Flex futárjai, akik keresetkiegészítésként, saját autóikkal szállítanak ki csomagokat, arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég. Az Amazon vitatja a vádakat.

A cég 2015-ben indította el Flex programját, hogy kezelni tudják a rendelések számának hirtelen megugrásait - írja az Ars Technica. A Flex weboldalán azt állítják, hogy a sofőrök átlagosan tizennyolc - huszonöt dollárt keresnek óránként, ami a szövetségi minimálbér két-háromszorosa, így "közelebb kerülhetnek céljaik megvalósításához".

"Lefoglalsz egy háztömböt; kiszállítasz; megkapod a pénzt, élvezed az életet, újrakezded."

Mindehhez csak az erre a célra készült appot kell letölteni - ám ez amennyire egyszerűen hangzik, annyira komoly problémákat szül a Bloomberg riportja szerint. A felvétel, az értékelés és a kirúgások is a szoftver feladatai, minimális emberi felügyelettel vagy irányítással. A sofőröket négy kategóriába sorolja az app: fantasztikus, remek, jó és veszélyben. Az értékelés alapja, hogy mennyire pontosak, mennyire jól helyezik el a csomagokat az ajtó előtt, vagy hogy a vásárlói kéréseknek eleget tudnak-e tenni.

Jó főnök egy algoritmus?

Egy volt sofőrjük nem tudta kiszállítani a napi csomagjait, mert defektet kapott, és hiába hozta vissza az értékelését a "jó" szintre hetek munkájával, végül mégis kizárták a fiókjából, vagyis kirúgták. Volt, akinek azzal akadt gondja, hogy hajnalban zárva voltak a lakótelep kapui, és nem érte el a címzetteket - hiába javultak a következő hetekben az értékelései, szintén elveszítette a munkáját. Azért, hogy egy dolgozói fiókot csak egy ember használhasson, a futárok munka közben szelfiket kell, hogy készítsenek magukról, ám ha lefogytak vagy megborotválkoztak, az algoritmus gyakran úgy látja, hogy nem azok, akiknek mondják magukat, amiért szintén kizárhatják őket a programból. Az érintetteknek tíz napjuk van fellebbezni, ha azt elveszítik, akkor kétszáz dollárért, vagyis az átlag órabér körülbelül húszszorosáért mehetnek csak békéltető testület elé.

"Sokat fektettünk a technológiába és az egyéb erőforrásokba, hogy a sofőrök átlássák, hogy hogyan állnak, és vezethetnek-e tovább, illetve minden fellebbezést kivizsgálunk" - reagált a cég. Az Amazont az elmúlt években többször vádolták meg azzal, hogy nem bánik megfelelően a dolgozóival: a futárjaik néha üvegekbe kénytelenek vizelni, egy év alatt tizennégyezer sérülés történt a raktáraikban, volt, ahol a dolgozók még arról is szavaztak, hogy csatlakozzanak egy szakszervezethez, igaz, ezt végül elvetették.

(Fotó: Unsplash/Maarten_van_den_Heuvel)

További cikkek a témában:

Az Amazon a klímabarát hozzáállást sürgető alkalmazottait kirúgással fenyegeti Jeff Bezos cége legalább két alkalmazottját is figyelmeztette, és még a kirúgást is kilátásba helyezték, csak mert azok nyilvános fórumokon kritizálták az Amazon klímapolitikáját.

Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában Nem a "sima nemtetszés" büntetése a cél.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.


Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.