Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál

2021 / 06 / 30 / Pőcze Balázs
Algoritmusok rúgják ki a dolgozókat, szinte emberi beavatkozás nélkül az Amazonnál
Az Amazon Flex futárjai, akik keresetkiegészítésként, saját autóikkal szállítanak ki csomagokat, arról panaszkodnak, hogy automatikusan és igazságtalanul válik meg tőlük a cég. Az Amazon vitatja a vádakat.

A cég 2015-ben indította el Flex programját, hogy kezelni tudják a rendelések számának hirtelen megugrásait - írja az Ars Technica. A Flex weboldalán azt állítják, hogy a sofőrök átlagosan tizennyolc - huszonöt dollárt keresnek óránként, ami a szövetségi minimálbér két-háromszorosa, így "közelebb kerülhetnek céljaik megvalósításához".

"Lefoglalsz egy háztömböt; kiszállítasz; megkapod a pénzt, élvezed az életet, újrakezded."

Mindehhez csak az erre a célra készült appot kell letölteni - ám ez amennyire egyszerűen hangzik, annyira komoly problémákat szül a Bloomberg riportja szerint. A felvétel, az értékelés és a kirúgások is a szoftver feladatai, minimális emberi felügyelettel vagy irányítással. A sofőröket négy kategóriába sorolja az app: fantasztikus, remek, jó és veszélyben. Az értékelés alapja, hogy mennyire pontosak, mennyire jól helyezik el a csomagokat az ajtó előtt, vagy hogy a vásárlói kéréseknek eleget tudnak-e tenni.

Jó főnök egy algoritmus?

Egy volt sofőrjük nem tudta kiszállítani a napi csomagjait, mert defektet kapott, és hiába hozta vissza az értékelését a "jó" szintre hetek munkájával, végül mégis kizárták a fiókjából, vagyis kirúgták. Volt, akinek azzal akadt gondja, hogy hajnalban zárva voltak a lakótelep kapui, és nem érte el a címzetteket - hiába javultak a következő hetekben az értékelései, szintén elveszítette a munkáját. Azért, hogy egy dolgozói fiókot csak egy ember használhasson, a futárok munka közben szelfiket kell, hogy készítsenek magukról, ám ha lefogytak vagy megborotválkoztak, az algoritmus gyakran úgy látja, hogy nem azok, akiknek mondják magukat, amiért szintén kizárhatják őket a programból. Az érintetteknek tíz napjuk van fellebbezni, ha azt elveszítik, akkor kétszáz dollárért, vagyis az átlag órabér körülbelül húszszorosáért mehetnek csak békéltető testület elé.

"Sokat fektettünk a technológiába és az egyéb erőforrásokba, hogy a sofőrök átlássák, hogy hogyan állnak, és vezethetnek-e tovább, illetve minden fellebbezést kivizsgálunk" - reagált a cég. Az Amazont az elmúlt években többször vádolták meg azzal, hogy nem bánik megfelelően a dolgozóival: a futárjaik néha üvegekbe kénytelenek vizelni, egy év alatt tizennégyezer sérülés történt a raktáraikban, volt, ahol a dolgozók még arról is szavaztak, hogy csatlakozzanak egy szakszervezethez, igaz, ezt végül elvetették.

(Fotó: Unsplash/Maarten_van_den_Heuvel)

További cikkek a témában:

Az Amazon a klímabarát hozzáállást sürgető alkalmazottait kirúgással fenyegeti Jeff Bezos cége legalább két alkalmazottját is figyelmeztette, és még a kirúgást is kilátásba helyezték, csak mert azok nyilvános fórumokon kritizálták az Amazon klímapolitikáját.

Tizenötmilliós bírság online gyűlöletkeltésért - ezt tervezi a kormány Kanadában Nem a "sima nemtetszés" büntetése a cél.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.