Elon Musk annyi pénzt veszített egy év alatt, hogy azzal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe

2023 / 01 / 14 / Bobák Áron
Elon Musk annyi pénzt veszített egy év alatt, hogy azzal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe
A Tesla és a SpaceX tulajdonosa 2021 végén 320 milliardos vagyonával még minden idők leggazdagabb emberének számított, azóta viszont nagyot fordult vele a világ.

A Tesla és a SpaceX vezérével nagyot fordult a világ, hiszen szűk másfél évvel ezelőtt még nem csak simán a világ leggazdagabb emberének mondhatta magát, hanem a valaha élt leggazdagabb embernek a történelemben.

Bár Musk sora most sem megy rosszul (a Forbes adatai szerint 145 milliárd dolláros vagyonával továbbra is a második leggazdagabb ember a világon), az elmúlt egy év jelentősen megtépázta a vagyonát, amivel akaratlanul egy új Guinness-rekordot is felállított: a történelemben még soha senkinek nem csökkent annyival a személyes vagyona, mint amennyit Musk veszített 2022-ben; a tavalyelőtti év végén még 320 milliárd dollárra becsült vagyona idén január elejére 138 milliárd dollárra apadt, ami messze felülmúl bármilyen korábbi rekordot.

A Guinness Rekordok Könyve szerint Musk a japán Softbank alapítójától, Son Madayoshitól vette át a nem túl örömteli címet, aki még 2000-ben veszített 58,6 milliárd dollárt egy év leforgása alatt. Son az úgynevezett dotcom-lufi miatt veszítette el a vagyona jelentős részét, ugyanakkor Musk számára vigasz lehet, hogy a japán üzletembernek sikerült felállnia ebből a mélyütésből, a Softbank pedig azóta kirobbanthatatlan a Fortune a világ 500 legnagyobb vállalatát számon tartó listájáról.

Könnyen lehet, hogy hamarosan Musk számára is csak rossz emlék lesz a negatív rekord, hiszen az üzletember vagyonának csökkenése nagyrészt annak tudható be, hogy a Tesla részvényei az elmúlt egy évben nem teljesítettek túl jól, 2022-ben az értékük mintegy 65%-kal csökkent. Éppen emiatt az is csak ideiglenesen jelenthető ki, hogy Musk vagyona ugrott, hiszen ha az elektromos autókat gyártó cég részvényárfolyama ismét emelkedni kezd, akkor Musk vagyona is azonnal növekedésnek indul. Az üzletember veszteségeinek egy része ezzel együtt is realizálódott, hiszen Musk az elmúlt hónapokban - feltehetőleg a Twitter felvásárlása miatt - több tízmillió Tesla-részvényen adott túl, amelyekért így sokkal kevesebb pénzt kapott, mint amennyit egy évvel ezelőtt értek.

(Borítókép: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Most akkor lemond Elon Musk vagy sem? A válasz, ahogyan a milliárdostól megszokhattuk, nem egyértelmű.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.