Lemondott posztjáról a Twitter alapítója

2021 / 11 / 29 / Bobák Áron
Lemondott posztjáról a Twitter alapítója
Jack Dorsey két ciklusban összesen több mint kilenc évig töltötte be a Twitter vezérigazgatói tisztségét.

A Twitter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy a vállalat alapítója elhagyja a céget, a helyére pedig a Twitter eddigi technológiai igazgatóját, Parag Agrawalt nevezik ki - írja a CNBC. "Úgy döntöttem, hogy elhagyom a Twittert, mert úgy gondolom, hogy a vállalat készen áll arra, hogy elszakadjon az alapítóitól" - kommentálta röviden a távozását Dorsey, de ennél részletesebben nem indokolta, hogy mi áll a döntés hátterében.

A hírről beszámoló The New York Times megemlíti, hogy Dorsey elég viharos évek után hagyja ott a vállalatot, hiszen a Twitter az elmúlt időszakban többször is az amerikai politikusok célkeresztjébe került. Emlékezetes momentum volt, amikor a Capitoliumot ért támadás után úgy döntöttek, hogy Donald Trumpot, aki elsősorban a Twitteren keresztül kommunikált a követőivel, végleg kitiltják a platformról, de Dorseynak ezen kívül is többször kellett megjelennie az amerikai kongresszus bizottságai előtt, ahol többek között a közösségi médiában elharapódzó álhírek terjedésével kapcsolatban kérdezték őt a képviselők. A Twitter - más közösségi oldalakhoz hasonlóan - gyakran került két tűz közé a nagy technológiai cégek szabályozását érintő vitákban, hiszen míg egyesek azt rótták fel nekik, hogy önkényesen cenzúrázzák a tartalmakat, mások éppen a gyűlöletbeszéddel és az álhírekkel szembeni erélyesebb fellépést hiányolták.

Dorsey munkásságával állítólag a cégen belül sem mindenki volt megelégedve, egyesek szerint ugyanis a cégvezető túl sok figyelmet szentelt másik vállalkozásának, a Square nevű fintech vállalatnak, amit Dorsey azután alapított, hogy 2008-ban, mindössze két és fél évvel a közösségi platform létrehozása után elbocsátották a Twitter éléről. Dorsey végül 2015-ben térhetett vissza vezérigazgatóként a vállalathoz, amit mostanáig vezetett. Tavaly a Twitter egyik befektetője, a cégben több mint 9%-os részesedéssel rendelkező Elliott Management meg is próbálta lemondásra kényszeríteni Dorseyt, és bár a cégvezető ezt a támadást visszaverte, a Twitternek az elmúlt másfél év közel sem alakult úgy, ahogy azt Dorsey szerette volna. Miközben a vezérigazgató 2023-ig napi 315 millió aktív felhasználót és a bevételek megduplázását ígérte a befektetőknek, a Twitter részvényárfolyama jelenleg nagyjából ugyanazon a szinten mozog, mint egy évvel korábban, a jelenleg 211 milliós napi felhasználószámuk pedig egy év alatt mindössze 12%-kal növekedett.

Hogy a piac hogyan fogadja Dorsey lemondását, az egyelőre nem nyilvánvaló, hiszen bár a Twitter árfolyama a bejelentést követően rövid időre megugrott, a cikk írásának pillanatában már mínuszban jár a részvényárfolyam, miközben a NASDAQ index több mint 2%-ot emelkedett a hétfői nyitás óta.

(Borítókép: Joe Raedle/Getty Images)

További cikkek a témában:

Jeff Bezos lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról Bezos negyed évszázad után, a csúcson köszön le az Amazon éléről, de egyelőre esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.

Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója Larry Page és Sergey Brin másnak adják át az általuk alapított vállalatóriás irányítását. Olyan váltás ez, amely csak Steve Jobs és Bill Gates leköszönéséhez fogható.

Elindult az előfizetési rendszer a Twitteren, hamarosan globálisan is elérhető lesz A Super Follows funkció lehetőséget biztosít, hogy egy-egy Twitter fiók bizonyos üzeneteit csak az előfizetők láthassák, akik havi 880, 1500 vagy 2900 forintnyi összegért kerülhetnek be az elit körbe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.